Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Verificare tranzistori pe circuit.


M.Adrian

Postări Recomandate

Va rog sa nu radeti sau sa fiti ironici, ca nu am avut de la cine invata si nici pe net sau in carti nu am gasit. Cum se verifica tranzistorii pe placa? fara a-i demonta? Pana acum eu foloseam metoda clasica: mai intai scos tranzistorul din circuit si dupa masurat, dar stiu ca multi ii verifica direct pe placa. Nu va cer sa imi scrieti detalii daca nu aveti timp, doar o idee sau un link unde as putea gasi informatii.

 

 

 

 

Citeste descrierea rubricilor inainte de a posta !

Editat de mircea calin
Link spre comentariu

Se poate masura (in mare)dar depinde si de locul si aplicatia pe care o are in acel aparat,daca are resistente in jurul lui de ordinul ohm-ilor sigur va da eroare,si mai sunt si tranzistori care la masurare da bine pe aparat in schimb in montaj nu functioneaza,deci cea mai fiabila solutie este scoaterea acestuia din montaj si masurarea lui.

Link spre comentariu

Deci cel mai bine e sa il scot din circuit. Am intrebat caci am primit reprosuri de la doi indivizi (nu de pe acest forum) ca un meserias adevarat stie sa verifice tranzistorii pe circuit fara sa ii mai scoata..

Link spre comentariu

Deci cel mai bine e sa il scot din circuit. Am intrebat caci am primit reprosuri de la doi indivizi (nu de pe acest forum) ca un meserias adevarat stie sa verifice tranzistorii pe circuit fara sa ii mai scoata..

Stai linistit, intotdeauna se gaseste cate un gica contra care are sfaturi de dat..mai ales in acest domeniu. Si eu am parte de unii care daca le spun spre exemplu ca "am aprins becul apasand pe intrerupator, vine si imi spune ca el l-ar fi aprins si fara intrerupator" asta doar ca sa demonstreze ca are ceva de adaugat.

 

Concret, din ceea ce stiu eu, cel mai sigur un tranzistor il verifici scos din circuit, folosind multimetrul sau un tester ce iti arata si alti parametrii ai componentei. Poti sa masori si in circuit insa nu e o masuratoare 100% sigura decat daca stii exact ce face acel tranzistor acolo, cum ar trebui sa se comnporte si in plus iti trebuie si osciloscop pt a verifica exact. un multimetru nu e intotdeauna suficient..mai ales daca e vorba de semnale...la o sursa analogina unde sunt tensiuni continue mai merge si cu un simplu multimetru.

Link spre comentariu

In plus se poate determina si termilalele acestuia cu ajutorul unui multimetru,eu am reparat ani de zile tv-uri alb negru cu un amarat de multimetru DT830  si nu-mi lua mai mult de 5minute sa-mi dau seama ce are.

Link spre comentariu

....corect...dar in depanare cuvantul de ordine este productivitatea si in 95% din cazuri se poate masoara in circuit avand experienta acestor masuratori si respectiv a aparatului/blocului/etajului unde este montat tranzistorul.De multe ori masurarea se face la rece /fara alimentarea aparatului... dar si cu el alimentat masurand de data asta tensiunile pe jonctiuni. Astfel iti formezi o parere despre "starea" tranzistorului

Link spre comentariu

Atentie ca sunt cazuri cand la masuratoarea fie direct in circuit (cu multimetrul sau masurand tenmsiunea pe jonctiuni) fie scosi din circuit tranzistorii par a fi buni, dar in realitate sunt defecti.  A se vedea cazul celebrilor finali video in capsula de BC gen BF422, si nu numai.  In depanare se intalnesc multe cazuri din astea ce dau mari batai de cap daca se considera ca orice tranzistor ce da bine pe multimetru (indiferent cat de scump ar fi) e in mod automat si functional.

Link spre comentariu

...sa nu fiu inteles gresit am spus mai sus....conteaza experienta acumulata de depanator si ce-am spus este valabil strict in depanare,unde lucrezi cu clientul care-ti sufla in ceafa..Pentru amatori care fac diverse montaje in scop de "hobby" se poate lucra linistit

Editat de Eusebiu Angelescu
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Se pot verifica tranzistoarele in motaj prin masurarea tensiunilor de pe electrozi. Daca sunt in amplificator (adica lucreaza in regim activ normal), trebuie ca tensiunea pe baza sa fie mai mare cu 0,65 V (aproximativ) decat pe emitor, iar pe colector mai mare ca pe baza (adica jonctiunea colector-baza sa fie polarizata invers). Trebuie verificat si curentul de colector, sa nu fie egal cu zero (tranzistorul blocat sau intrerupt).

Cu multimetrul (analogic, ca cele digitale cam dau erori) se pot verifica jonctiunile. Dar in montaj pot sa apara erori grosolane. Eu masor tranzistoarele scoase din montaj si puse pe caracteriscop. Pe caracteriscop se vede ce boli au. Masor cu multimetrul analogic (ohmetru) in montaj (nealimentat) doar la circuitele nepretentioase. De multe ori folosesc osciloscopul (cuplaj in c.c. la intrare) si vad semnalul pe terminalele tranzistoarelor.

La tranzistoarele din circuite logice se urmareste semnalul cu osciloscopul (intrarea cuplata in c.c.).

Link spre comentariu

Sunt mai multe nivele de verificare "in situ". Cu aparatul nealimentat si fara schema in fata, se pot gasi scurtcircuite intre electrozi. La amplificatoarele stereo se pot face masuratori comparative intre canale cu un ohmmetru. Acolo unde sunt rezistente diferite, unul dintre cele doua tranzistoare este suspect. Cu aparatul alimentat si cu schema in fata (sau in minte) tranzistoarele se pot verifica cu un simplu voltmetru. Pe o rezistenta serie cu colectorul sau cu emitorul trebuie sa cada tensiune. Daca nu, tranzistorul este intrerupt. Cu o sursa de semnal si un osciloscop se verifica etajul in ansamblu, nu doar tranzistorul. Oricum, un tranzistor suspect trebuie scos si verificat cu un betametru sau cu un montaj simplu improvizat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Eu masor tranzistoarele in circuit cand lucrurile sunt simple, tensiunile intre terminale (in general functionarea in regim activ normal). Daca este ceva suspect, dau tranzistorul jos si il pun pe caracteriscop. Este cea mai sigura metoda, se vede tot (tensiuni de strapungete, beta, anomalii ale caracteristicilor).

 

@Aw Genetix

 

Banuiesc ca ati inteles ca era vorba de valoarea absoluta a tensiunii.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Am recuperat tranzistoare din aparate care la masuratoare am obtinut valori mai mari cu cativa mv intre b-c in loc de b-e, mai sunt ok acei tranzistori?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări