Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

palpait bec led

turcu_dan

Postări Recomandate

Domnilor, eu am următoarea situație, bec cu led, ras tot conținutul de pe placa, folosesc doar ledurile înseriate câte 4, alimentate din baterie 12v, comandate de un releu care întrerupe plusul, minusul sta direct pe baterie. Noaptea, ledurile stau slab de tot iluminate. Nici urmă de sursa, nici urmă de condensator, totul e în cc. Suspectez o un cuplaj pt ca am firele de cc 12v prin același tub cu firele de rețea. Becul e pus pe un brat de Lustra, restul brațelor merg la 230vac.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

8

• Mircel

8

• validae

7

• sesebe

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se formeaza un cuplaj capacitiv intre firele de 12V,si cele de 220V.Practic acolo apare un condenstaor ce are armaturile formate din sarma conductoarelor,si dielectricul din ilozatia acestora.

Link spre comentariu

5-6 metri de la releu la bec, imposibil de mutat. Nu mă deranjeaza. E foarte slab iluminat becul, abia se vede. Am postat ca să arăt că mai poate fi si o alta cauza nu doar indicatorul din comutator. Referitor la discuțiile anterioare.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru idei. Se pare ca varianta cu condensator este cea mai buna. Am facut o proba cu un condensator X2 275VAC, 330nF si cu un Wima de 100nF/400V. Cu ambii condensatori montati direct pe dulie palpaitul dispare, am lasat montajul sa functioneze 3 ore, nu se incalzeste nimic, totul este ok. O sa fac comanda de cativa condensatori X2/275VAC/100nF. Mai jos este poza cu tipul de becoled, este cumparat din kau..and la un pret bun, e oferta saptamana aceasta.

https://postimg.org/image/6jgbb1fb1/

Referitor la ce a spus @validae, intreruparoul pare dificil de demontat, am impresia ca are ceva cleme dar parca e mai complicat, e mult mai usor cu condensatorul.

https://postimg.org/image/wupdjrdj3/

https://postimg.org/image/hdva1v7sd/

https://postimg.org/image/u2f1vmhax/

Cred ca becoledul are sursa in comutatie pentru ca asa cum am mai spus. la aprinderea acestuia este afectata receptia posturilor radio dupa cum se vede si in filmare.

Explicatia pentru incepatori care este? Cand intrerupatorul este deschis condensatorul sunteaza becul, adica lasa sa treaca curentul alteranativ prin el. Ce se intampla cand intrerupatorul este inchis? Se incarca condensatorul si atat? Acesta ramane sub tensiune cat intrerupatorul este inchis?

Link spre comentariu

Cât întrerupătorul este închis (becul șuntat de condensator aprins) prin condensator trece un curent alternativ care nu-l afectează nici pe bec nici pe condensator, fiind de ordinul miliAmperilor...

Link spre comentariu

In situatia in care se revine la becurile clasice cu filament sau la cele economice si condensatorul ramane montat pe pozitie, nu este nici o problema, nu?

Exact! Singura conditie este ca sa fie un condesator de calitate, unul X2 este conceput special sa poata sta conectat permanent la retea iar in caz ca se defecteaza nu face scurcircuit.

Link spre comentariu

Un condensator paralel cu reteaua este sursa de putere reactiva. Curentul prin condensator nu se inregistreaza la contor, ba chiar compenseaza ceva din componenta inductiva a motoarelor si a transformatoarelor. Condensatoarele cu folie rezista bine la impulsuri de supratensiune (de trei ori tensiunea nominala).

Link spre comentariu

In plus condensatorii respectivi au self-healing, adica auto-vindecare, in caz ca exista o strapungere pur si simplu se vaporizeaza metalizarea din jur, asta fiind si explicatia pentru faptul ca nu se defecteaza (uzual) in scurt-circuit.

Dar self-healigul are si reversul: pe masura ce se repeta astfel de fenomene capacitatea scade progresiv, uneori destul de repede.

Dar in aplicatia prezenta scaderea capacitatii se va pune singura in evidenta, prin reaparitia licaritului... deci vei sti ca trebuie "innoit" condensatorul.

Link spre comentariu

5-6 metri de la releu la bec, imposibil de mutat. Nu mă deranjeaza. E foarte slab iluminat becul, abia se vede. Am postat ca să arăt că mai poate fi si o alta cauza nu doar indicatorul din comutator. Referitor la discuțiile anterioare.

Nu ajuta cu nimic o rezistenta in paralel cu ledurile? Inteleg ca nu exista niciun condensator de descarcat, dar totusi poate s-ar trece prin rezistenta. :nas:PS: foarte faina treaba cu condensatorul pe retea, e bine de stiut...

Editat de ilzul
Link spre comentariu

Nu ajuta cu nimic o rezistenta in paralel cu ledurile? Inteleg ca nu exista niciun condensator de descarcat, dar totusi poate s-ar trece prin rezistenta.

:nas:

PS: foarte faina treaba cu condensatorul pe retea, e bine de stiut...

S-a discutat mai pe la inceputul topicului.

Disipa putere si se infiebinta putind duce in extremis la incendiu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări