Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

palpait bec led


turcu_dan

Postări Recomandate

  Salutare, astazi am cumparat 2 becuri cu led Osram care erau la oferta. Am ajuns acasa si le-am inlocuit pe cele clasice cu cele cumparate. Lumina este suficienta si placuta ochiului, dar exista o problema din cauza intrerupatorului cand sunt oprite, acestea se aprind si se sting la un anumit interval de timp. Pentru rezolvarea problemei am montat in lustra o rezistenta de 100k, palpaitul era mai rar ... asa ca am incercat cu o rezistenta de 80K. As vrea sa stiu daca se poate intampla ceva in timp, cat becurile sunt aprinse aceasta se incinge asa ca peste ea am tras un manson izolator , cel care la caldura scade in diametru. Daca am calculat bine curentul prin ea este de 2mA desi cu aparatul am masurat 8microA.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • turcu_dan

    8

  • Mircel

    8

  • validae

    7

  • sesebe

    5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da au indicatoare luminoase, însă nu as vrea sa le anulez, dacă se poate as prefera sa funcționeze și ele. Credeți ca e o problema acel rezistor care se încinge? Lustra e montata pe un corp din pal presat, rezistorul se afla intra placa de pal și piciorul de fixare a lustrei. Sunt becuri cu led, 9W-806 lumeni.

Link spre comentariu

Se poate rezolva la intrerupator functionarea acelui led/bec neon ,cu un al 3-4- lea (dupa caz)fir tras din doza, care alimenteaza acel led, altfel nu e ok cea ce incerci sa faci, riscul e mare .

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Ca să elimini complet efectul acela dat de beculeţul cu Neon din întrerupător, demontează întrerupătorul şi pune un rezistor de valoare cât mai mare posibil în serie cu beculeţul.Uzual valoarea existentă este de circa 300-400kOhmi. Pune unul de 1 - 1,5MOhmi sau o valoare la care beculeţul să mai aibă suficientă lumină. Astfel vei putea pune un rezistor de valoare mare şi la lustră, care nu se va mai încălzi prea tare.Eu aşa am procedat la unele corpuri de iluminat mai sensibile.

Link spre comentariu

      Intrerupatorul este unul compact, firele beculetului de neon din el nu sunt accestibile ca sa pot inseria o rezistenta cu ele, sunt ingropate in corpul intrerupatorului, o sa fac o poza diseara. Ideea este ca peste corpul rezistentei am tras 3 straturi de tub termocontractabil. Primul de dimensiune mai mica iar celelalte 2 de dimensiuni mai mari astfel incat sa intre unul peste celalalt. Primul si cel de-al doilea s-au mulat pe corpul rezistentei  din  cauza caldurii, insa cel de-al treilea nu s-a mai mulat, semn ca caldura se mai disipa/pierde prin ele. Eu am socotit in felul urmator: I=UR, 230V80.000ohm= 0.0028; acuma puterea disipata P=U*I = 230V*0.0028mA= 0.644W, probabil ca ar trebui o rezistenta de 1W acolo. Revin cu poze ale intrerupatorului pt a vedea daca se poate ce ati propus mai sus.

Link spre comentariu

Acel beculeţ cu neon a fost montat manual acolo, nu e turnat odată cu butonul.Trebuie studiată construcţia întrerupătorului şi văzut cum se poate ajunge la unul din picioruşele becului, ca să înseriezi o rezistenţă suplimentară de 1MOhm...

Link spre comentariu

Rezistenta de 100k disipa 0.5 W neconditionat. Prin izolare termica nu se obtine decat cresterea temperaturii rezistentei(nasol!). Se poate inlocui cu un condensator de cel mult 0,1 micro la 250V c.a. sau la 500 V c.c. Condensatorul sunteaza becul la curenti mici, dar nu disipa putere activa.

Link spre comentariu

 Înlocuiește becul cu neon din întrerupător cu un LED, o diodă și o rezistență în serie Posted Image

sau așa Posted Image și becul nu va mai „pâlpâi”. Nu va mai avea motiv.

Dar va lumina slab când întrerupătorul este pe poziția decuplat.

Editat de Mircel
Link spre comentariu

Va putea pâlpâi şi aşa, fiindcă becurile economice sau cu leduri au la intrare o punte de diode şi un condensator lelectrolitic, care se încarcă încet prin intermediul curentului slab ce parcurge fie becul cu neon, fie ledul. Poate va pâlpâi mai rar, dar tot va pâlpâi şi cu led în loc de bec neon. Singura soluţie e tot şuntarea curentului rezidual prin rezistenţă sau condensator. Varianta cu condensator e mai bună nedisipând căldură, dar necesită tatonarea unor valori şi cere condensatori care să lucreze în alternativ şi la tensiune de minim 400Vc.a.

Link spre comentariu

Va putea pâlpâi şi aşa,

Nu! 

Eu am așa ceva pe hol și pe poziția decuplat, becul cu LED-uri din tavan se transformă în lumină de veghe, aprinzându-se slab.

Editat de Mircel
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări