Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini banc de lucru

yo4hhp

Postări Recomandate

In poze mai jos, noua mea masuta de lucru, banc poate e prea mult spus...

Mesteresc intr-un colt din apartament, pe un birou mai vechi de PAL, dar e prea zgomotos/rezonant pt dalti, si prea subred pt rindeluit, asa ca am conceput banculetul asta, asa pot sa ma mut si pe jos, sa il prind cu cleme de birou, sau sa-l opresc in perete la rindeluit. Practic e ca o menghina mai mare, portabila. In general construiesc cutiute, chestii mici, imi este suficient pt ceea ce fac.

Info:

- blat 600x300x60 din 2 placi laminate de fag lipite intre ele

- capetele din mahon, imbinare mortise-tenon (spre rusinea mea nu am gasit cum sa le zic in romana), lipite doar pe la mijloc in caz ca blatul de fag se deplaseaza de la umiditate.

- picioarele din mahon, prinse in 3 holzsuruburi. Cele laterale au gaura un pic ovala, tot pt a permite fagului sa se miste.

- menghina. Momentan am pus brad la falci, si pentru ca aveam nevoie sa dau gaura de 20 mm pt cep a trebuit sa fie mai groasa si cam pierd din cursa. In versiunea 2.0 poate folosesc fag si mai reduc din grosime, si fac un sistem de cep dreptunghi gen 20x10. (gen http://www.qy1.de/img/y307780.jpg )

- gauri de 20 mm pt bench dogs (cepuri in ro?) sau alte cleme standard 20mm sau 19mm (3/4")

- o mica fantezie cu cozile alea de randunica dintr-un lemn exotic neidentificat (posibil bubinga sau vreun tip de rosewood)

- finisare un strat de ceara

Am filmat constructia dar mai dureaza prelucrarea video, poate in weekend reusesc sa termin.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo4hhp

5

• xaxa

3

• Ion_Bumbu

2

• spark

2

Top autori în acest subiect

Multumesc pt aprecieri!

pentru cepuri/opritori/bech dogs eu am in lucru asa ceva

http://i773.photobucket.com/albums/yy16/nmkidd/100_1994.jpg

Un caine dintr-asta tre sa-mi fac si eu pt a compensa cursa menghinii (~70mm) cu distanta dintre gauri (~95). N-am vrut sa le dau mai dese, iesea prea urat, oricum si la astea 6 m-am plictisisit de atata gaurit. Unele le-am dat cu un suport de bormasina wolfcraft, altele direct cu mana libera. Se incinsese ca dracu bormasina ca trebuia sa tin bitul forstner la turatie mica din variator si nu mai avea putere.

Vreau sa-ncerc sa-mi fac si niste bench dogs cu cama (in genul astora http://www.qy1.de/img/benchblade308616.jpg ) In felul asta mai menajez menghina, si plasez piesa intre doua gauri de pe banc.

Link spre comentariu

Super_Beton___meticulos ....meseriasul iubeste lemnul

Trieste_cam departe__ultimele 3 piese pareau sa aiba fibra de fag dar erau  mai maronii la culoare_au fost baituite inainte sau era abanos

Am dat like pe Youtube, adevarata maiestrie , la acest banc se pot adapta o sumedenie de scule grosimea v-a reduce vibratia

Link spre comentariu

Multumesc!

Despre cele 3 piese cred ca te referi la piciorusele mesei. Sunt din mahon. Am lipit 3 deoadata sa-mi iasa la acea dimensiune.

Da, cam departe :) Cam inainte sa plec, anul trecut, incepusem sa-mi amenajez un atelier la tara. Imi luasem un CNC cu scopul de a mai lucra la el partile mecanice pt proiectele de electronica, dar dintr-una intr-alta tot cautand pe net de CNC uri am dat-o in boala lemnariei, o mai veche pasiune. Imi luasem circulare, freze etc, dar ajuns aici a trebuit sa ma adaptez la un colt din apartament, cu scule mici, de mana.

Editat de yo4hhp
Link spre comentariu

Mi-am pregatit material sa-mi construiesc si eu un ""press drill" , din lemn de fag cu armaturi metalice , si am sa readaptez un mecanism de autofiletanta (multiplicatorul) pentru ca are ceva forta pentru ca la bormasina (chiar daca are regulator de turatie ) moare la gaurire

Sunt o gramada de firme care produc scule si unelte de tip "mini tools" pentru a lucra acasa_dar pentru noi sunt exorbitant de scumpe

Link spre comentariu

E vorba de aceste piese, si intr-adevar e nut si feder cum a spus colegul xaxa.

Posted Image

Nici insertiile acelea nu se cheama cozi de randunica cum le-am zis eu initial, sunt fluture (pare mai logic).

https://www.google.it/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=butterfly%20inlay

Mi-am pregatit material sa-mi construiesc si eu un ""press drill" , din lemn de fag cu armaturi metalice , si am sa readaptez un mecanism de autofiletanta (multiplicatorul) pentru ca are ceva forta pentru ca la bormasina (chiar daca are regulator de turatie ) moare la gaurire

Sunt o gramada de firme care produc scule si unelte de tip "mini tools" pentru a lucra acasa_dar pentru noi sunt exorbitant de scumpe

Nu prea se vede in intregime in clip, eu folosesc un stand de bormasina wolfcraft, luat parca din praktiker la vreo 130-140 lei http://www.wolfcraft.com/typo3temp/_processed_/csm_3406T1_KLEIN_07_e8c674c0b0.jpg E construit decent, dar nu super precis. Pt lemn ce am eu nevoie e acceptabil. Mai au ei o versiune cu cremalierea, e vreo 100 euro http://www.wolfcraft.com/uploads/tx_commerce/5027_000_FS_17.jpg , dar nu stiu daca merita diferenta. De banii astia iei un drill stand mai chinezarie gen Einhell dar macar e solid.

Intr-adevar, m-am convins si eu de mini tools-uri. Ma uitam de exemplu la Proxxon, dar sunt exagerat de scumpe, si poate prea "mini". Se preteaza mai mult pentru modelism.

Eu am de la bosch albastru un circular si un pendular pe acumulator (GKS si GST 10.8) carora vreau sa le fac la fiecare cate o masuta detasabila sa le transform in mini circular de masa, respectiv mini (pseudo)banzic. Asta e urmatorul proiect, dupa ce termin doua raftulete pentru scule acum. Mai am si o chinezarie gen dremel si o montura de freza (plunge router) pentru acesta. Nu prea am frezat cine stie ce cu astea, vad mai tarziu daca merita sa upgradez dremelul chinezesc cu un bosch (GRO 10.8) tot din seria circularului si soricelului. E bine la astea ca se pot folosi bateriile de la una la alta, asftel, doar scula ajunge sa coste cam la jumate. 

Editat de yo4hhp
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări