[i_unit] Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 Iar eu am aratat ca e o idee proasta, macar te-ai uitat pe graficul meu? Sau luptam in nr. de posturi? Link spre comentariu
marius75 Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 (editat) In cazul de fata nu vorbim despre un woofer, deci si graficul va fi altul. Banuiesc ca trebuie facut un grafic cu diful despre care vorbim. Totusi, daca bobina serie cu diful este asa de pacatoasa si modifica in asa hal raspunsul in frecventa, eu zic sa renuntam la ea. ................... Care e treaba cu postarile? Exista o anumita ratie de postari zilnice? Se da ceva? Eu doar am raspuns la subiect si nimic mai mult. Editat Octombrie 3, 2016 de marius75 Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 Astept raspuns la intrebarile de mai sus, pana una-alta, filtrele din s-30b au pe sectiunea woofer o bobina si un notch realizat cu un condensator si o priza a bobinei. Filtrele de ordin 1 nu se folosesc decat in cazul constructiilor ieftine (uneori lipsind cu desavarsire). Cu faptul ca filtrele de ordilul 1 se folosesc numai la boxele ieftine nu sint de acord. Am vazut destule boxe cu filtre de ordinul 1 care numai ieftine nu se puteau numi. Ca sa fiu on topic, uite recomandarea mea: Am simulat filtrul in mai multe variante folosind parametrii de la Scan-Speak_18W8531G (nu am avut pt diful original 25gdn 1 80 8) dar se pot vedea modificarile rezultate. Cu albastru ar fi comportamentul difuzorului fara filtru, cu rosu caracteristica aproximativa cu filtrul original cu portocaliu diful numai cu bobina, cu iar cu verde caracteristica folosind modificarea sugerata de mine. Principala modificare o reprezinta inserierea unui condesator de 68uF eventual chiar 47uF. Ar mai fi : scurtcircuitarea rezistentei serie cu condesatorul si reducerea condesatorului de la 4uF la 2uF (utilizarea unui singur condesator din cele doua). Nu recomand renuntarea la filtrul notch pt ca va suna ciudat, se va auzi break-up-ul de la difuzor. Intr-o varianta simpla, fara a desface incinta, modificarea minima o reprezinta inserierea cu toata boxa a unui condesator de 47uF-68uF. Aceasta modificare va reduce din bass si va scoate in fata mediile. Link spre comentariu
[i_unit] Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 (editat) Din simularea ta rezulta acelasi lucru pe care l-am enuntat si demonstrat anterior, in cazul unei singure bobine inseriate cu wooferul, mediile din woofer scad, contrariul a ceea ce se doreste. Propunerea unui cond de 47-68u serie cu boxa pt scoaterea in evidenta a mediilor este total eronata si rezulta lipsa experientei celui care propune acest lucru. Inca o chestie care mi-a atras atentia, cred ca exista o confuzie intre ordinul 1 acustic cu care se mandresc unii producatori de boxe "hi-end" si cel electric care implica o singura bobina in serie cu o sarcina pur rezistiva, sau o bobina si un grup RC pt compensarea impedantei crescatoare cu frecventa a oricarui woofer, indiferent de dimensiunea lui, asta desigur, in cazul cel mai simplist, fara egalizari, compensari, etc. Un exemplu de filtru de ordin 1 acustic este dat mai jos, cam asa arata intr-o varianta complexa, este vorba de Thiel cs6, dar la fel sunt si cele din boxele Vandersteen, Dynaudio, etc, care folosesc acest ordin 1: http://www.stereophile.com/floorloudspeakers/218/#HLKrfTtuOBKcKTrp.97 @ initiatorul topicului: nu ai spus ce fel de medie lipseste, in cateva cuvinte de genul "vocile feminine suna inchis", etc. pt a vedea intervalul de lucru. Editat Octombrie 3, 2016 de [i_unit] Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 E cea mai simpla metoda nu neaparat cea mai buna. As vrea sa vad si eu ce solutie ai tu implementabila de catre cineva cu si mai putina experienta ca mine..... La povesti ne pricepem toti. Link spre comentariu
marius75 Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 (editat) dar la fel sunt si cele din boxele Vandersteen, Dynaudio, etc, Nu vad rostul comparatiei intre incintele rusesti si cele enumerate mai sus. Ordinul I in materie de filtre audio este cel mai simplu. Apoi in acel grafic din postarea #11 vad o bobina de 2mH pe cand bobina din filtrul de bas al boxelor s30b este de 0,68mH (cu o priza intermediara banuiesc pe la 0,4mH) si nu taie nici o medie, altfel incinta in doua cai ar fi fost un fiasco total...genul bumtzi bumtzi, dar nu e cazul. Nu stau sa mai studiez partea de condensatori, dar bobina este bine calculata si nu are nicidecum 2mH cum apare in graficul ala. Sunt lucruri total diferite...intr-adevar o bobina de 2mH taie din medie, dar aici nu se regaseste aceasta valoare. Pentru un woofer este buna valoarea de 2mH, dar diful despre care se discuta aici este un midbass, iar filtrul este contruit special pentru acest difuzor. Schema filtrului original din s30b: Editat Octombrie 3, 2016 de marius75 Link spre comentariu
andrei_vasile Postat Octombrie 5, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2016 Domnilor, nu are rost sa duceti discutia la cearta. Eu nu doresc sa obtin rezultate audiofile, si nici sculele folosite nu sunt cine stie ce varfuri de gama. Pana una alta am testat fara filtru pe bass si, la urechea mea muzicala, diferentele sunt insesizabile, in comparatie cu filtrul cuplat. Deci, din practica, voi lasa boxele asa cum sunt. Speram ca pe diful de bass sa intre mai multe medii fara filtru. Multumesc! Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 5, 2016 Partajează Postat Octombrie 5, 2016 Ti-am spus o posibila solutie: nu poti sa cresti mediile => reduci basul cu un condesator inseriat cu boxa. (vezi ca acolo nu merge unul electrolitic polarizat iti trebuie unul nepolarizat.) Link spre comentariu
dsl400 Postat Iulie 29, 2019 Partajează Postat Iulie 29, 2019 Putin offtopic, si poate prea tarziu dar totusi incerc. La una din incintele s30b din dotare un difuzor de joase a inceput sa scoata sunete ciudate, cred ca e bobina dezlipita. Imi puteti recomanda un difuzor din lumea moderna cu aceleasi caracteristici? Link spre comentariu
meshteru_the_best Postat Iulie 30, 2019 Partajează Postat Iulie 30, 2019 Sa nu fie firele leonice deteriorate! Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 30, 2019 Partajează Postat Iulie 30, 2019 As vrea sa relev cateva aspecte care ar trebui luate in calcul inainte de a interveni in constructia unei incinte, oricat de "buna" sau din contra, aspecte care trebuie verificate cu atentie: - primul aspect este legat de faptul ca oricare producator decide intrarea in productie de serie doar daca este convins ca a "stors" tot ce se poate din componentele pe care le-a stabilit pentru proiectul respectiv: maximum de linearitate, protectia maxima a traductoarelor functie de solutia aleasa, un timbru cat mai real din traductoarele alese, etc.; - timbrul traductoarelor nu poate fi modificat, mici variatii se pot obtine prin "plimbarea" frecventei de taiere, in limita permisa de caracteristica de frecventa a acestora si de capabilitatea lor de a prelua puterea electrica aplicata; - orice solutie de incinta, cu un traductor , cu doua sau mai multe, are totdeauna, atat plusuri, dar si minusuri care trebuie acceptate si se incearca obtinerea unui compromis acceptabil ( de aceea, atunci cand unui ascultator i se pare ca o incinta este un mare hi-end, adevarul sa fie hilar! - orice solutie de retea de separare poate fi de buna calitate atunci cand este implementata cu maximum de corectitudine. Si reteaua de ordinul I este foarte buna, problematic este ca in cazul DIY implementarea sa este dificila chiar daca pentru unii nu pare. Multe incinte japoneze, americane sau europene, atat dinante de 1974 dar si dupa acest an au fost echipate cu retele de ord.I si au ramas ca referinte in ceea ce priveste calitatea auditiei oferite! Daca ma intorc la incintele in discutie, desi nu mi-au mai trecut demult prin mana as avea urmatoarele recomandari: - modificarea bobinei de pe woofer nu rezolva problema, mai degraba incercati sa mariti condensatorul pentru medie pentru a cobori valoarea frecventei de taiere; - o solutie "curata ar fi constructia unei noi retele de seaparare, conectata direct intre bornele incintei si traductoare, scotand din circuit total sistemul de avertizare. Solutia permite cunoasterea adevaratului timbru al traductoarelor si nu ridica probleme de protectie atat timp cat incintele sunt utilizate pentru auditii normale, fara a duce amplificatorul in clipping. Se poate utiliza bobinele din filtrul existent si cativa condensatori cu folie care sa permita unele teste simple prin marirea sau micsorarea capacitatii. Daca nu se obtine ceva pe placul posesorului, refacerea la initial este simpla. SUCCES! Acum 22 ore, dsl400 a spus: Putin offtopic, si poate prea tarziu dar totusi incerc. La una din incintele s30b din dotare un difuzor de joase a inceput sa scoata sunete ciudate, cred ca e bobina dezlipita. Imi puteti recomanda un difuzor din lumea moderna cu aceleasi caracteristici? Inlocuirea wooferului cu altul, cu aceleasi date tehnice este utopica: nu cred ca veti gasi asa ceva! Rezolvarea corecta ar fi depanarea difuzorului original. Orice inlocuire cu alt difuzor inseamna , practic, o alta incinta, deci modificari esentiale de volum retea de separare, etc. Link spre comentariu
Haralambie Postat Iulie 30, 2019 Partajează Postat Iulie 30, 2019 Bine ati revenit! Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 30, 2019 Partajează Postat Iulie 30, 2019 Și eu ma bucur ca ati revenit. Sigur voi avea de învățat din discuțiile cu dumneavoastră. Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 31, 2019 Partajează Postat Iulie 31, 2019 Am urmarit mereu ce se intampla pe forumuri. Conteaza ce topicuri gasesc si cat de interesante sunt pentru mine. As vrea sa vad cat mai multe topicuri care aduc in discutie lucruri mai interesante , mai de profunzime, legate constructia incintelor. Succes la toti constructorii DIY ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum