Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator audio PP cu 6P3S-E

cosmin YO9ICC

Postări Recomandate

Multumesc tuturor pentru explicatii. Eu am sa incerc sa ma ridic cu ajutorul acestora putin peste nivelul "Minitehnicus", sa-mi depasesc putin conditia actuala. Consider ca acesta este de fapt si rostul acestui forum. 

Concluzia este ca trebuie sa stau in banca mea si sa execut un bobinaj dupa o schema simpla, asa cum a relatat userul Rares(amplificator PP cu 6P3S-E dupa o schema simulata de D-l Lazaroiu).Multumesc pe aceasta cale pentru cele doua perechi de tuburi donate de Rares si reproduc datele transformatorului executat de acesta in respectivul post: "... home-made, calculate tot de dl LMOlimpiu. inca o data, toata stima pentru acest domn. primar 4x750 spire de 0,3 in serie, secundar 3x117 spire de 0,5 in paralel. supraf de 18 cm patrati, Laa peste 40H.".

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 66
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tenzen

17

• Усилитель

8

• cosmin YO9ICC

6

• sonic11

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Codrin71

Si eu sunt incepator la trafuri de iesire, am bobinat doar unul pana acum. Nu m-am complicat cu intoarcerea bobinei pe masina si cu schimbarea sensului iar la conectarea infasurarilor am tinut cont de ceea ce stiam de la conectarea serie/paralel la trafurile de alimentare. Principiul e acelasi.

Am facut un desen rudimentar in paint dar cred ca se intelege, despre conectarea iesirilor a 2 infasurari.

post-259737-0-38743900-1475618499_thumb.jpg

Editat de Codrin71
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Posted Image

In poza, daca luam ca baza sensul "rosu", la plus sunt conectate inceputurile. Normal este un inceput si un sfarsit , deoarece sectiunile puse in paralel se inseriaza (acum sunt in antifaza).

Editat de vera
Link spre comentariu

Corect, punctul galben (adica inceputul de bobinaj) pentru bobina L2,trebuie considerat ca in desenul de mai jos (greseala mea la desen,scuze!),in rest totul este corect.De fiecare data cand se va schimba sensul de bobinaj pentru bobine aflate pe acelasi miez,inceputurile lor vor fi considerate  sfarsit de bobinaj avand ca referinta bobinele considerate ca fiind bobinate in sens normal,pentru o eventuala conectare serie sau paralel.Pentru conectarea in paralel se vor avea in vedere numai bobinele cu (strict!) acelasi numar de spire adica aceeasi inductanta masurata.

Posted Image

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Pentru a evita deschiderea unui topic nou si inutil,il reinvii pe acesta.Am de gind sa fac schema de pe pagina anterioara cu 6n8 si 6p3s in PP.Am doua miezuri de 14,5 cmp E16 pe care sa incerc sa ma distrez la bobinare,pentru cele de iesire si unul de vreo 20cmp E22 pentru alimentare.Am decis sa folosesc la redresare 2 buc 5T3.Am citit toate topicurile din cele 45 de pagini legate de PP cu 6p3s,multe din scheme nu se gasesc stocate bineinteles,daca are vreun coleg o alta schema PP cu tuburile astea sau recomandari in privinta schemei acesteia,din cite am inteles,recomandata de dl Lazaroiu,astept sugestii.Schema initiala dupa care am luat aceste lampi am analizat-o din fuga si,la trafurile de iesire,din cauza neatentiei nu am bagat de seama ca infasurarile de UL sint separate de primar si schema interna a trafului nu e de gasit nicaieri.Ca atare,in lipsa experientei si,implicit,intr-o lacuna evidenta de cunostinte care sa imi permita sa modific schema la nevoile actuale,am tot cautat alternative.Poate are cineva,precum colegul viobio,zal,tm07uxo,usiliteli,valderama,etc scheme cu 6p3s si 6n8,schemele care au fost discutate prin diferite topice,iar atasamentele s=au sters de-a lungul vremii,scheme care s=au concretizat din cite am citit,cu rezultate foarte bune.Seara buna tuturor!

Link spre comentariu

Va salut. 

Stimate coleg, la secțiunea proiecte comerciale este un topic de se cheamă "viotubeamp" era plin de scheme și citind și printre rânduri găsești sugestii foarte bune. Pe forumul Tehn... azi  mai cautau acu vreo luna doua sa facă un grup buy pentru cablaje la un amp cu lămpi PP ce putea fi configurat în vreo trei feluri,timp sa fie de studiat. 

Schema o decideți dumneavoastră și începeți construcția, abia apoi mai scrieți pe aci, altfel datorita unora sau altora o sa vă îndreptați spre alte zări (de limba engleza eventual). 

Link spre comentariu

Sa nu credeti ca nu am citit alea 150 de pagini...Nu este acolo nici un pp cu lampile mentionate,adica 6p3s si 6n8,iar acolo unde s-a discutat despre ele,lipsesc schemele,idem si pe toate topicurile care au fost discutate vreodata pe varianta asta,cu 6n8s,cele existente fiind toate cu ecc,12ax,etc.Am specificat ca nu sint in masura sa modific vreo schema de la 2 ecc la un 6n8.Intre timp,am gasit ceva cu 6n8 ,o sa scot schema de acolo si mai vad.Azi am bobinat traful de alimentare,primar si secundar anodica,plaja variaza de la 240 la 370 de volti dupa redresare cu 6 prize intermediare.Mai urmeaza secundare de filamente,2-5t3s;4-6p3s;2-6n8s si unul,functie de schema,pentru negativare,33 sau 48 de volti.Sasiul e gaurit,soclurile sint montate,termin miine traful de alimentare si ma apuc de cele de iesire,oricum ar fi,tot 6k6 vor avea.

Link spre comentariu
Acum 42 minute, tenzen a spus:

Sa nu credeti ca nu am citit alea 150 de pagini...Nu este acolo nici un pp cu lampile mentionate,adica 6p3s si 6n8,iar acolo unde s-a discutat despre ele,lipsesc schemele,idem si pe toate topicurile care au fost discutate vreodata pe varianta asta,cu 6n8s,cele existente fiind toate cu ecc,12ax,etc.Am specificat ca nu sint in masura sa modific vreo schema de la 2 ecc la un 6n8.Intre timp,am gasit ceva cu 6n8 ,o sa scot schema de acolo si mai vad.Azi am bobinat traful de alimentare,primar si secundar anodica,plaja variaza de la 240 la 370 de volti dupa redresare cu 6 prize intermediare.Mai urmeaza secundare de filamente,2-5t3s;4-6p3s;2-6n8s si unul,functie de schema,pentru negativare,33 sau 48 de volti.Sasiul e gaurit,soclurile sint montate,termin miine traful de alimentare si ma apuc de cele de iesire,oricum ar fi,tot 6k6 vor avea.

Revin cu recomandarea schemei de aici: http://www.elektroncso.hu/cikkek/6p3se.php

...este un PP cu 6N8S si 6P3S-E,merge si 6P3S...

schema functionala de la "prima cheie" !

http://www.elektroncso.hu/cikkek/6p3se_6l6kamp.pdf  (schema completa si datele pt. trafo iesire)

Felicitari pentru acest proiect/constructie cu adevrat DIY,un exemplu pentru cei pasionati de astfel de constructii!:aplauze

Editat de THOMAS
Link spre comentariu
1 hour ago, THOMAS said:

Felicitari pentru acest proiect/constructie cu adevrat DIY,un exemplu pentru cei pasionati de astfel de constructii!:aplauze

https://ibb.co/stkzhD9
https://ibb.co/9tRLMVq
https://ibb.co/PZSnH6H
https://ibb.co/LvMs4Mb
https://ibb.co/tzx8F9n

Din pacate,in urma prelucrarii mi-a ramas o aschie de metal si un soclu a cedat la strins...Sa stiti ca la aceasta schema m-am gindit si eu,multumesc pentru recomandare,alaturi de inca una,asemanatoare,dar cu infasurari UL separate.Daca spuneti ca merge la cheie,suplimentez anodica cu inca 30 de volti si ramine infasurarea de 48 volti pentru negativare.Ramine sa calculez trafurile de iesire pentru miezurile pe care le am cu priza la 23% si voi mai pune poze pe masura ce inaintez.Scheme se mai gasesc,dar fara un feedback concludent,nu mi-as pierde timpul degeaba experimentind.Este cu 6n9s,dar lampile fiind diferite,modificarea schemei nu ca nu as putea sa o calculez, dar nu detin aparatura pentru teste concludente. Am doar un SE facut,am zis ca mai fac un pp si gata!SE-ul tot asa,are trafuri executate de mine.Seara buna va doresc!

Link spre comentariu

Pai,la  ferguson-valderama,tot pp cu 6p3s tot 400 de volti avea alimentare...

https://ibb.co/zV98QVb 

Aici are 370 volti.Imi scapa ceva?Domnule draga,ce sa descopar singur?Mai bine imi dati o palma si imi spuneti care e treaba,ce sa mai fierbem oala din nou?

Editat de tenzen
Link spre comentariu

Mereu va suparati asa?Mai sus scrie negru pe alb ca nu sint cine stie ce in materie,de unde si avalansa...Prin fisele alea se mentioneaza tensiunea maxima pe anod de 400 volti.Spuneati un voltaj concret si ma rezumam la ala,ce mare filozofie?Nu degeaba se fereste lumea sa puna ceva pe aici,vorba lui усилитель,imediat se transforma topicul in altceva.Seara buna!

Link spre comentariu

@tenzen:

Probabil ca rammstein se refera la tensiunea g2 (unde 400V este,intr-adevar,prea mult:pot confirma ca nici un 6P3S,civil sau militar,de care o fi, nu rezista cu g2 la o tensiune mai mare de cca.300V si aici ma refer la regimul de pentoda sau ultra-linear.Daca e in pseudo-trioda,cu sau fara rezistenta intre g2 si anod,asta e deja altceva).

In continuare,pentru o mai mare diversificare a alegerii,va supun atentiei o alta schema,extrasa din Sound Practices.

https://drive.google.com/file/d/1Rt9VN_xh02Fh2x-ebzB4K4ogjXJ5Rqtv/view?usp=sharing

Omiteti regimul de trioda cit si alegerea de triode ca tuburi finale  si uitati-va la tubul defazor/driver (dupa parerea mea,defazorul care suna cel mai bine fata de multe alte optiuni).jFET-ul  din catozii lui 6SN7/6N8C si asimetria rezistentelor anodice sunt elementele care "fac toti banii" ;)

In alta ordine de idei,desi pare o complicatie inutila apropo de alimentarea de inalta tensiune,alimetarea din surse diferite a etajului final si a intrarii/defazorului e o alta regula care ar trebui adoptata.Diferenta fata de o sursa unica pentre toate etajele apare in zona care tine de micro-detalii.

In cazul in care doriti o alta diagrama pentru un traf de iesire de 6,5k a-a pe tole E20 si cu bobinaj segmentat (sandwich pe doua rinduri) dati-mi de stire ca sa scanez calculele si sa le postez aici.

Editat de SorinC
Link spre comentariu

Te salut Dl. Sorin Nu credeam ca ne vom mai intersecta vreo data...avind in vedere distanta Croatia-Timisoara...Pot confirma faptul ca schema propusa de suedez este una "ULTIMATE" ...Facuta si de mine poate l-ai si ascultat la micile noastre intilniri ai "lamparilor" din Timisoara , sau poate erai deja plecat...S-a cam spart gasca uni  din pacate au plecat dintre noi definitiv....Revenind la schema, ea este una care este diametral opusa filozofiei promovata de acest forum....aici nu calitatea sunetului care sa-i placa urechi este pe primul loc - ci cum masoara , THD cel mai mic posibil, simetria perfecta reglata cu un trimer, tuburi perfect perechi etc. Autorul suedez al schemei a mentionat undeva ca a fost inspirat de o afirmatie a parintelui QUAD...Peter Walker care ar fi zis ceva de genul ca " o abatere de 20% de la cele calculate pot duce la o inbunatatirea a sunetului" ...Departe gindul sa va scot din ideile voastre , dar daca aveti deja un amplificator PP similar , dezechilibrat-il brutal punind peste in paralel o rezistenta de aceasi valoare ...si ascultati sunetul...veti uita sa inchideti gura....Cit despre FET-ul din catod am folosit BF245C autohton din care am sortat sa fie de 8 mA.....drena legata in serie cu un mA-metru si + la o baterie de 9V, poarta si sursa legate inpreuna la minus....Incercati mai intii dupa aia dati cu parul..Un alt amplif care suna bine este cel cu defazor catodina ....de ce ??...pentru ca este dezechilibrata....cum vor zice uni ca doara mai are in catod o rezistenta cu care pot compensa  ... fals Dlor. Un defazor catodina este compus din doua etaje, unul livreaza semnal din catod si ii zicem repetor pe catod , iar a doua livreaza semnal din anod....Etajul repetor este un "etaj de amplificare cu amplificare sub unitara " cu impedanta de iesire mica, iar cel cu iesire pe anod are impedanta de iesire ridicata ...Dar asta stiti si voi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări