djlove Postat Aprilie 18, 2007 Partajează Postat Aprilie 18, 2007 am si eu nevoie de o schema prin care sa pot regla turatia unui ventilator de 18v DC in functie de semnalul audio de la intrarea unui amplif Link spre comentariu
Kytan666 Postat Aprilie 19, 2007 Partajează Postat Aprilie 19, 2007 trebuia postat la diy cred.....cel mai simplu folosesti un potentiometru triplu 2x50K+20K(exemplu) si a 3-a parte o legi la o sursa de tensiune reglabila dupa o schema clasica un darlington cu un potentiometru(a 3-a parte) in baza ... Link spre comentariu
djlove Postat Aprilie 27, 2007 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2007 otusi ma poate ajuta si pe mine cineva Link spre comentariu
niq_ro Postat Aprilie 27, 2007 Partajează Postat Aprilie 27, 2007 daca nu spui exact ce vrei, e normal sa nu te ajutam :axe: vrei ceva de genul: motor oprit sau turatie mica cand nu e semnal si maxima la nivelul maxim al semnalului? daca da sau nu, macar spune cat e nivelul semnalului si cum vrei modul de variatie si mai ales la ce il folosesti oricum, daca pastram ideea, poti folosi un LM317 ( http://cache.national.com/ds/LM/LM117.pdf ) la care in loc de rezistenta de reglaj pui o fotorezistenta care va fi luminata de un LED intr-o configuratie de canal de pauza/negativ, cum e in schema de la http://www.niqro.lx.ro/orga.htm completare: daca pui pe R1 (din datasheet de 240 ohmi, iar in loc de R2 pui un grup paralel format dintr-o fotorezistenta M996011B (vezi http://www.capodimonte.ro/info.html?cod=M996011A ) si o rezistenta aditionala de 3,3k vei avea la semnal maxim 18V la iesirea LM317 iar fara semnal 5-8V deci se va roti motorasul destul de incet.... Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Aprilie 29, 2007 Partajează Postat Aprilie 29, 2007 am si eu nevoie de o schema prin care sa pot regla turatia unui ventilator de 18v DC in functie de semnalul audio de la intrarea unui amplifCred ca asa ceva te intereseaza.Iti recomand pentru inceput sa testezi modulul de reglare a turatiei ventilatorului in functie de temperatura si apoi partea a doua a montajului. Tensiunea de la intrarea circuitului nu trebuie sa depaseasca 20VDC. Circuitul prezentat regleaza turatia ventilatorului daca sunt indeplinite doua conditii minime simultan:- temperatura radiatorului tranzistoarelor finale depaseste 40 grade Celsius;- val. efectiva a semnalul muzical depaseste 1V.Se poate face o adaptare in vederea colectarii semnalului muzical de la iesirea amplificatorului.OBS. Turatia ventilatorului este reglabila in functie de temperatura si in lipsa semnalului muzical. Se mai poate face o adaptare pentru eliminarea acestui inconvenient prin renuntarea la un CI LM117 si introducerea unui sistem de reglare cu tranzistor pNp pus in paralel pe NTC.P.S. In locul circuitului regulator de tens. reglabila pozitiva LM117 se poate utiliza LM317.NUMAI BINE Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum