Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema sursa de tensiune Didactica STS 01

Postări Recomandate

salutare am o nelamurire cu o sursa de tensiune stabilizata cu protectie 0-24V / 0,8A Didactica STS 01 .se afla in stadiu de reconditionare si partea electrica e impartita in 2, partea de stabilizare reglabila si inca o parte ... care nu ma prind ce-i cu ea... in sursa s-a umblat putin, ea functioneaza nu urca mai sus de 20 de volti si nici nu stabilizaeaza corect , asta se face dar nu stiu ce-i cu partea cealalta, la reglaje (brut /fin) e umblat cel fin e anulat si nush cum vine legat(serie cu celalalt ?)partea cu BD-ul pe radiator nu stiu ce face, un BC de acolo e carbonizat.. sunt si 2 gauri unde nu erau puse fire dar eu zic ca au fost... ea merge da tensiune putin eronat dar merge .. nu stiu ce face partea de acolo... hepl... :prayer:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

hai oameni buni .. nu stie nimeni care-i faza cu sursa asta ? eu am desenat o schema dupa placa dar nu prea o inteleg cum functioneaza ,, e ciudata .. :weedman:

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Uite schema sursei Ddactica STS 01, copiata de mana ( am reprodus-o cu piese proprii, cu ani in urma).

Partea de jos, alimentata separat, asigura independenta partii de reglare a stabilizarii de consumul la iesire (de circuitul "de forta"), deasemenea permite valoarea minima nula a tensiunii de iesire

Sursa are un necaz, din proiectare: daca e reglata la 5V, sa zicem, la deconectare de la retea tensiunea de iesire are o scurta zvacnire spre valori mari, ceea ce poate dauna unui TTL, etc. Eu i-am adaugat la iesire un releu cu autoretinere, sa nu-mi pese de regimul tranzitoriu final. Insa - nota proasta pentru proiectant.

Rezistorul de 2 ohmi l-am bobinat din sarma rezistiva groasa - la origine este constituit din mai multi rezistori bobinati, pusi in paralel.

BD-ul pus pe radiator face parte dintr-o sursa sabilizata de referinta - eu am inlocuit-o prin stabilizator mai simplu: zenerul PL5Z1 si rezistenta serie de 56 ohmi.

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

am pus si eu mana pe o sursa din asta, care avea BD-ul de pe radiaotro ars.. l-am schimbat si acum e ok, doar la deconectare "ramane" tensiune.. undeva la 5-6V cateva secunde... possibil aceeasi problema mentionata mai sus.. as avea si eu nevoie de schema, altfel o sa-i fac releveu, dar daca tot muncise cineva... 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ce probleme ai la ea ? Poate se rezolvă și fără schemă....sau fără să-ți raportezi propria postare....

Din păcate colegul Selena nu pare să mai fi intrat pe forum de mulți ani....dacă cineva îl cunoaște personal, poate îl roagă să mai pună o dată acea schemă.

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări