Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cati amperi suge Tda 2030 alimentat asimetric la +30v


Vizitator Boby

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cirip

    3

  • Filipone

    2

  • Sandu_alex_999

    2

  • zal

    2

Top autori în acest subiect

Vizitator donpetru

TDA2030, alim la o tens. de 30VCC:

1. Pe ramura de curent continuu: 0,93A, difuzoare de 4Ohmi pentru o eficacitate in reglaj frecvente joase de +10dB, THD apro. 0,15% (Obs. daca aceasta eficacitate de reglaj se reduce la 0dB curentul absorbit se micsoreaza cu circa radical din 3 ori, adica 0,93/1,73=0,54A);

2. Curentul modulat de amplificator pe o impedanta de 4 Ohmi: 1,875A val. efectiva (in conditiile unei eficacitati ale reglajului - corector de ton - de circa +10dB). Pt. cazul de 0dB avem un curent consumat de aprox. 1,08A val. efectiva;

3. Curentul efectiv absorbit de infasurarile secundare ale transformatorului: aprox. 1,05*Idif=1,875*1,05=1,96A in conditile unei tensiuni secundare egale cu: Usec=0,707*Udc=0,707*30=21,21V (tensiune nominala). Obs. Daca caderea de tensiune dU a transformatorului este de circa 10% atunci tensiunea de mers in gol a transformatorului este de circa: 1,1*21,21=23,33V. In aceasta situatie tensiunea continua redresata la mersul in gol atinge valoarea de 1,41*23,33=32,89V.

4. Tensiunea nominala a capacitorului de filtraj trebuie sa fie mai mare ca aceasta valoare procentual cu val. tolerantei acestuia. Exemplu: avem capacitor cu o toleranta de +/-20%, atunci tensiunea nominala a capacitorului va trebui sa fie de: 1,2*32,33=39,47V, vom alege un capacitor STAS cu valoarea de tens. de 50V. Acum sa calculam capacitatea, formula aplicata in cazul utilizarii redresorului bialternanta in punte: C=0,04*In/Uo=0,04*0,93/32,89=0,001131 [F] sau 1131uF. Adoptam o valoare STAS de 1500uF/50V.

5. Puterea aparenta secundara a transformatorului in cazul utilizarii unui singur TDA va fi: Ps=U*I=21,21*1,96=41,57VA. Pentru un randament trafo de circa 80% (cazul transf. toroidal) vom avea: Pp=1,2*41,57=49,88VA. Vom alege un trafo STAS de 50VA cu o infasurare de 21,21V la aprox 2A.

 

P.S. In cazul utilizarii la tens. de 35VDC a TDA-ului, urmarind acelasi algoritm de calcul se obtine o putere trafo pentru un singur TDA de circa 60VA, valoare STAS, la o tensiune secundara aprox. 24V. Capaictatea de filtraj in acest caz a rezultat de aprox. 2200uF/50V, valoare STAS.

 

NUMAI BINE

Link spre comentariu

Pe ce sarcina? Cirip

Nu ai vazut ca am raspuns eu, de ce mai intrebi ?
Si ce? era mult mai simplu sa-i zici omului simplu : Aprox 1A , nu :confuz1 ? te-ai complicat cu o gramada de detalii care nu isi aveau rostul... :toimonster:
Link spre comentariu
Vizitator donpetru

te-ai complicat cu o gramada de detalii care nu isi aveau rostul...

Nu ai de unde stii tu daca isi aveau sau nu rostul. Doar cel care este autorul topicului are dreptul sa-si exprime un astfel de punct de vedere. Prezentarea a mea a fost justificata si nu vorbe de genul: "max 1A". Eu i-am explicat exact cu se dimesioneaza o astfel de sursa pe care cred ca multi dintre voi nici nu stiati. Cine stie, poate mai tarziu are un TDA2050 si nu stie cat scoate ?
Link spre comentariu

Si in alimentare simetrica (+, 0, -) si in alimentare clasica ar trebui sa consume la fel pe o sarcina data. Cum am mai raspuns si altcuiva care intreba despre un traf ptr. 2030, eu ma iau dupa nemtii din fosta RDG care la pick-up-urile cu acest c.i. foloseau trafo de 120W miezul, cu sirma de 4A in secundar la 2x12Vca. Deci un curent maxim (cind ia foc :smt005 ) de 2A/bucata.

Link spre comentariu

Eu nu stiu de unde a dat cu atata precizie 0.93A ca la mine da altceva. Daca e alimentat asimetric de la 30V inseamna ca excursia maxima pe iesire ignorand caderea de tensiune pe integrat (ca nu e Rail-to-Rail) este de 15V. La 15V curentul care trece prin rezistenta de sarcina de 4 Ohmi este de 3.75A (sau 2.66A valoarea efectiva ca tot e la moda sa zici asta). Exista un grafic in foaia de catalog care indica faptul ca alimentat de la 30V puterea maxima pe o sarcina de 4ohmi este 21W adica 2.3A... tot mai mare de 0.93 sau 1.87 sau oricare...Donpetru puteti explica ce ati calculat acolo? 0.93A pe ramura de CC apoi 1.875 A care apar direct din secundar.. aia 0.93 fugind calare pe cai peste mari si tari.

Tensiunea nominala a capacitorului de filtraj trebuie sa fie mai mare ca aceasta valoare procentual cu val. tolerantei acestuia. Exemplu: avem capacitor cu o toleranta de +/-20%, atunci tensiunea nominala a capacitorului va trebui sa fie de: 1,2*32,33=39,47V, vom alege un capacitor STAS cu valoarea de tens. de 50V

Toleranta unui condesator nu se refera la tensiunea nominala de lucru, ci la variatia principalului parametru care il defineste si anume: CAPACITATEA. Toleranta de +/-20% arata ca valoarea reala a capacitatii unui condesator poate sa varieze cu cel mult +/-20% din capacitatea lui nominala. Inginerii cu experienta recomanda folosirea unor condesatoare cu tensiunea nominala aproximativ egala cu 1.5 * tensiunea la care lucreaza in mod efectiv in circuit. In cazul nostru 1.5*30 = 45V de unde rezulta cei 50V mentionati de donpetru.Si ca sa fiu un bun forumist: Omul a intrebat ceva, dar donpetru nu s-a abtinut sa nu isi etaleze cunostintele bogate in domeniul literaturii (oricum nu de specialitate)... Aaaa donpetru am sa va recomand un material : http://www.cetti.ro/v2/ccp.php Nu e asa de avansat din punct de vedere stiintific, dar poate fi o sursa de inspiratie pentru "romanele" viitoare
Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Daca e alimentat asimetric de la 30V inseamna ca excursia maxima pe iesire ignorand caderea de tensiune pe integrat (ca nu e Rail-to-Rail) este de 15V

Gresit.

in conditile unei tens. de alim. de 30V tens efectiva masurata pe o impedanta de 4Ohmi este circa un sfert din valoare de 30VDC in conditiile obtinerii unui factor de distorsiuni de 0,1%. Producatori redau valoarea puterii debitate de amplificator la un coef, daca nu ma insel de 0,5%. Cand dimesionez o sursa de alimentare de amplificator nu ma intereseaza un coef mai mare de 0,1%. La un coeficient de distorsiuni de 0,5% semnalul de iesire test nu corespunde unei reproduceri hi-Fi a semnalului muzical si de asta nu se ia in calcul la dimensionarea sursei val. efective ale curentului si tensiuni la aceasta valoarede THD. Bineinteles ca producatorul incearca sa stoarca cat mai mult din acel integrat, ...in scopuri comerciale. In al doilea rand, in cazul utilizarii unui corector de ton datele problemei se schimba putin, lucru de altfel redat de mine mai sus.

 

Donpetru puteti explica ce ati calculat acolo? 0.93A pe ramura de CC apoi 1.875 A care apar direct din secundar.. aia 0.93 fugind calare pe cai peste mari si tari.

Se vede ca nu prea ai experienta practica. Cand avem o val. efectiva a curentului pe sarcina de 4Ohmi, de exemplu, de 1,875A, in curent continuu la tens de alim de 30V, val. curentului masurat pe aceasta ramura este de 0,93A. Si inca ceva, poate nu stiai: o valoare efectiva in curent alternativ se poate compara cu o valoare masurata in curent continuu (U-U; I-I). De fapt asta am facut eu.
Link spre comentariu

Poate m-am exprimat gresit. In cazul alimentarii asimetrice la 30V amplitudinea maxima a unei sinusoide este cel mult 15V. Eu cred ca ar trebui sa se ia in considerare faptul canu se limiteaza semnalul de intrare incat amplificatorul sa nu intre in limitare si sa apara acele distorsiuni, deci trebuie sa se ia in considerare graficul Putere = f(tensiune alimentare) din foaia tehnica pentru cazul extrem.

Link spre comentariu

Nu ai de unde stii tu daca isi aveau sau nu rostul. Doar cel care este autorul topicului are dreptul sa-si exprime un astfel de punct de vedere. Prezentarea a mea a fost justificata si nu vorbe de genul: "max 1A". Eu i-am explicat exact cu se dimesioneaza o astfel de sursa pe care cred ca multi dintre voi nici nu stiati. Cine stie, poate mai tarziu are un TDA2050 si nu stie cat scoate ?

Din moment ce omul a intrebat ce curent ii trebuie tda-ului , eu zic ca e clar incepator(nu zic ca e ceva rau in asta) dar, tu l-ai luat cu o gramada de termeni de care el sigur nu a auzit... :partyman: Te complici prea mult cu raspunsurile... :toimonster:
Link spre comentariu

Boby,Hai ca banuiesc ca ai ametit de tot... de la atatea flatulentze neuronale.Raspuns scurt: aprox 1A, cum au zis si altii pe-aici.Raspuns lung: Te uiti in foaia de catalog si vezi cat scoate maxim la tensiunea si pe sarcina folosite in montajul tau. Cum zicea Filipone, la 30V pe 4 ohmi scoate maxim 21W. Inmultesti cu 1.5 ca sa compensezi generos randamente si alte pierderi. 21*1.5=31.5W. Alimentezi de la 30V deci valoarea curentului e in jur de 31.5/30= aprox. 1A=================================Detalii, numai ptr cei interesati:Ca sa fim strict ca la carte, aici discutia e mai subtila. Te intereseaza valoarea efectiva sau cea medie a curentului? Un ampermetru inserat pe plus va indica 1A la putere maxima (ptr ca ampermetrele astea de 2 lei snopul masoara valoarea medie, nu efectiva sau RMS), dar valoarea efectiva e cam de 1.5A deoarece curentul tras din sursa are forma unei sinusoide redresate monoalternanta cu amplitudinea de fo 3A si ceva.Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări