costyy86 Postat Septembrie 25, 2016 Partajează Postat Septembrie 25, 2016 (editat) Doresc sa realizez o sursa de aproximativ 400W cu o tensiune de iesire 120v stabilizati. Schema este cea populara, o atasez in PDF, dar avand nevoie de o singura tensiune si putere mai mica, vreau sa-i fac cateva modificari la care va rog sa ma ajutati. Mai jos se afla schema la care am ajuns si sunt necesare cateva calcule.Desi am citit teoria lui @smilex, nu reusesc sa inteleg cum pot calcula rezistentele din feedback si inductanta de dupa redresare din secundar. Folosindu-se alt transformator, respectiv ETD39, si numarul de spire trebuie recalculat, aici iarasi ma-m blocat, stiu cum sa calculez la o sursa nestabilizata, dar la aceasta nu stiu cum sa calculez, deoarece umplerea este variabila, nu fixa, stiu ca a explicat @marian undeva pe intelesul tuturor, a facut calcule cu cifre, nu numai formule, dar nu mai gasesc acel post. Pentru alimentarea SG si IR, ar fi suficient un transformator de 3VA, aveam 3-4 bucati pe undeva, eu din PDF am vazut ca SG consuma pana la 400mA, deci ar fi slab la 3Va 15v, O sa implementez si o protectie. schema (1).pdf Editat Septembrie 25, 2016 de costyy86 Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 25, 2016 Partajează Postat Septembrie 25, 2016 Sursele despre care vorbim de obicei (cele rezonante au fost numai la invertoare sudura) sant de doua feluri: -cu transfer direct -cu transfer indirect Cele cu transfer indirect sant numite in engleza "flyback", "zboara inapoi". Adica o perioada de acumulare urmata de una de cedare. Adica trebuie sa vezi ce ai facut anterior (inapoi) ca sa stii la ce sa te astepti la iesire. Acumularea se face cand tranzistorul de forta conduce pt ca el leaga primarul trafului la electroliticul mare de filtraj pe intrare. Cele cu transfer direct, in engleza "forward" = "inainte", transfera energie la iesire chiar in momentul conductiei tranz de forta. Primarul trafului este conectat la fel ca si la flyback prin tranz forta la cond de filtraj intrare, deci apare curentul de magnetizare care face ca in majoritatea cazurilor sa avem conductie max 50% ca sa avem timp sa demagnetizam miezul pt secventa urmatoare. Pt ca ciclul de histerezis al miezurilor este simetric putem sa alimentam primarul trafului cu polaritate inversa in perioada de blocare a primului tranz. obtinand o functionare simetrica comandand un alt tranzistor de forta. Concluzie: conv. flyback nu pot fi decat intro faza in timp ce forward pot fi si intro faza si in 2 faze. Dar simetria de care ziceam ne obliga sa avem si cate o dioda redresoare pe iesire pt fiecare faza, altfel pierdem simetria. Asa ca nu se poate cu o singura dioda pe iesire cum ai pus in desenul de mai sus. Pacat de munca lui SMILEX de pe 2 forumuri, Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 25, 2016 Partajează Postat Septembrie 25, 2016 Adica trebuie neaparat redresare bialternanta, in cazul de fata neaparat cu punte. Costi sunt ceva probleme la schema ta dar am sa incep cu ceva semi-offtopic, stilul de a desena schema ( presupun ca-i desenata de tine ). Atunci cand copiezi o schema nu trebuie sa-i copiezi si neajunsurile ( spre exemplu, ce folos au diodele din porti? ). Folosesti eagle din cate vad, deci este mai util sa exporti png-ul pe "monocolor", e mai putin obositor de citit. Apoi eagle are o librarie vasta de trafuri, refuz sa cred ca simbolul ala e tot ce ai putut tu pentru ETD49. Fii antena la notatiile componentelor, folosesti intotdeauna majuscula acolo unde notezi seria uneo componente ( spre exemplu UF4007, in loc de uf4007 ), insa folosesti intotdeauna litera mica atunci cand notezi un ordin de marime ( spre exemplu 10n in loc de 10N, sau 33uF in loc de 33UF ). Acuma revenind la schema, vad ca ai AE necompensat ( TL431 ) si nu e bine, si mai ai inca un AE ( cel intern SG ) compensat dupa niste criterii numai de tine stiute. Nu inteleg de ce iti trebui 2 amplificatoare de eroare inseriate, fie folosesti TL431 pentru comanda opto, si cu opto comanzi pinul 9 ( iesirea AE intern SG ), fie folosesti AE intern SG si mergi pe zenere si rezistenta la opto. Indiferent pe care AE il folosesti, trebui neaparat sa-l compensezi, si nu e tocmai simplu, stiu asta, insa aminteste-ti ca am lucrat pas cu pas cu tine candva la aspectul asta, refuz sa cred ca n-ai retinut nimic. Referinta ar trebui filtrata cu macar 100n ( tu ai 10n ), pinul 10 n-0are nevoie de filtrare, doar o rezistenta la masa. TL431 daca il folosesti, pune-l inseriat cu opto catre masa ( adica jos dupa el, nu sus inainte de el ). C-ul din snuber la primar mi se pare nerealist de mic. Link spre comentariu
costyy86 Postat Septembrie 25, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2016 Intradevar schema a fost desenată acum 2-3 ani, când încă nu eram foarte familiarizat cu eagle, azi doar am modificat câte ceva si am postat-o , îmi cer scuze.O să refac schema si calculele, deoarece vor fi si modificări, până la urmă va fi o sursă simetrică cu o putere până la 1kw, dacă tot se poate.Pentru 120v se va folosi doar + si - ignorând GND din secundar.Sursa va fi în dublu exemplar pentru alimentarea unui amplificator ( exceptând sursa din titlul topicului, care va avea același cablaj după cum am spus,vor fi folosite doar + si - de la secundar, să nu proiectez mai multe cablaje).Mulțumesc. Link spre comentariu
wtronics Postat Septembrie 27, 2016 Partajează Postat Septembrie 27, 2016 Domnule Costi, daca acest proiect este unul comercial va sugerez sa va implementati mai bine produsele vandute. In 2015 am luat de la dvs. o sursa cu IR2153, pe care de atunci o tin degeaba deoarece orice amplificator alimentat din ea are un brum ciudat. Tot atunci v-am dat un mesaj privat pe care l-ati ignorat. Rog colegii sa ma ajute cu un calcul la snubbere. Voi scoate si schema, pe care v-am cerut-o pentru a incerca sa rezolv singur problema dar nu ati binevoit a ma ajuta. Link spre comentariu
costyy86 Postat Septembrie 27, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 27, 2016 Îmi cer scuze pentru inconvenient, o perioadă de aproximativ 1 an, am fost plecat din tara, nu am intrat pe forum neavad timp, si o perioadă de 5 luni nu am avut internet, posibil ca mesajele să le fi ignorat fără să îmi dau seama.Deseară va caut si trimit schema, o să vă ajut in a pune la punct sursa.Trimiteti-mi pe privat sau la adresa de mail [email protected] datele despre sursa, ce nu funcționează ok si ce tensiuni aveți la ieșire.Încă odată mii de scuze. Link spre comentariu
wtronics Postat Septembrie 27, 2016 Partajează Postat Septembrie 27, 2016 Va multumesc, ne auzim pe privat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum