Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Utilizare incarcator telefon mobil pe post de alimentator


Vizitator andreidi

Postări Recomandate

Vizitator andreidi

Am un hub USB 2.0 activ, ce se conecteaza la USB-ul laptopului prin intermediul unul cablu de 10 metri lungime si necesita, conform specificatiilor, un alimentator extern de 5V 2A pentru ca dispozitivele fara alimentare proprie conectate la acesta sa poata primi curent suficient fata de ce mai ramane din cei 500mA de la USB, dupa traversarea celor 10 metri de cablu.

 

In cazul meu, la acel hub am conectate urmatoarele: un kit tastatura+mouse, imprimanta, hdd extern de 3.5 inch cu alimentare separata si o placa de sunet pe USB care nu are alimentare separata si necesita 500mA direct din USB. Dintre toate, singura care nu porneste este placa de sunet, in rest imprimanta, kitul tastatura+mouse si hdd extern merg fara probleme. Inainte sa am acest hub activ, foloseam un hub pasiv care, insa, era conectat la USB-ul laptopului printr-un cablu scurt de cca. 1 metru, cu care am reusit sa fac inclusiv placa de sunet sa functioneze, gasind ordinea ideala a conectarii dispozitivelor in hub pentru a se putea alimenta toate exclusiv din USB.

 

Asadar, in ideea de a nu mai cumpara un alt alimentator, m-am gandit sa incerc alimentarea hub-ului USB, in prima faza, cu un incarcator de telefon marca ZTE, ce furnizeaza 5V 700mA care ar putea sa fie arhisuficienti pentru alimentarea placii, in conditiile in care anterior imi functionau toate 4 dispozitivele alimentate doar din cei 500mA ai portului USB de la laptop.

 

Intrebarile ar fi:

1) In cazul in care ar functiona varianta de mai sus, exista vreun risc vizavi de posibilitatea suprasolicitarii la puterea maxima a incarcatorului pe termen scurt si/sau lung?

2) Pot fi, in general, incarcatoarele (gandite pentru a furniza curent perioade intermitente de timp ce corespund ciclurilor de incarcare) folosite in conditii de siguranta pe post de alimentatoare (gandite pentru a furniza curent pe perioade foarte indelungate, uneori in permanenta) ?

 

Multumesc.

Editat de andreidi
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Ar trebui să folosești totuși o sursă capabilă să suporte cei 2A specificați. Încărcătoarele de telefoane sunt concepute totuși pentru o utilizare intermitentă la curentul maxim specificat, însă se pot folosi și timp mai îndelungat doar la curenți mai mici. E bine să nu abuzezi nici de capabilitatea USB-ului laptop-ului de a furniza mult timp curentul maxim specificat, preferabil e să utilizezi totuși o sursă externă pe perioade mari de timp.

Link spre comentariu

In plus fata de ce spune Validae merita sa masori si tensiunea incarcatorului tau in functie de sarcina, pentru ca s-ar putea sa ai mari surprize. 

Multe astfel de incarcatoare dau 7-8V (chiar si 11-12V am vazut) in gol, ceea ce nu va fi tolerabil de echipamentele conectate pe linia USB - iar curentul maxim rareori il respecta... asta pentru ca orice telefon are pe intrarea de incarcare un integrat specializat, deci stabilizarea in incarcator este neesentiala.

Link spre comentariu
Vizitator andreidi

Multumesc pentru raspunsuri. O sa masor tensiunea furnizata de incarcator si, daca e conforma, o sa incerc sa alimentez hub-ul usb cu el, sa vad daca va furniza amperaj suficient pentru placa de sunet.

 

Hub-ul USB 2.0 este acesta: http://www.delock.de/produkte/G_82748/merkmale.html?setLanguage=en

Alimentatorul recomandat de producator pentru acest hub este acesta: http://www.navilock.de/produkte/G_41337/merkmale.html?setLanguage=en

 

Practic, am inteles de ce este recomandat 2A: pentru a furniza cei 500mA maximi pentru fiecare din cele 4 porturi USB. Ori ma gandesc eu ca nu fiecare dispozitiv consuma cei 500mA maximi furnizati (dispozitivele cu alimentare separata - imprimanta, hdd extern 3.5 - nu consuma mai nimic din alimentarea furnizata de USB), deci, mai ales daca inainte curentul furnizat de un port USB era arhisuficient pentru functionarea tuturor dispozitivelor printr-un hub pasiv cu cablu scurt (lucru ce atesta in mod clar ca cei 500mA erau arhisuficienti) si, in consecinta, s-ar putea sa-mi fie mai mult decat suficienti cei 700mA furnizati de incarcator.

 

Ramane sa testez zilele urmatoare cand voi avea mai mult timp si sa revin cu detalii. Nu as vrea sa mai dau bani pe alimentatorul recomandat

Link spre comentariu

Vad ca nu ai citit tot.

 

Inainte de a conecta un incarcator de telefon ca sursa curent continuu trebuie sa te asiguri ca el da la iesire tensiune similara cu o sursa de curent continuu, adica tensiune constanta.

 

Incarcatoarele nu au aceasta conditie in mod absolut, desi unele (spre exemplu Sony) chiar se comporta asa. Altele (Nokia, Sagem, Samsung) nu se comporta asa, nu dau tensiunea constanta, mai mult desi sunt inscriptionate 5V (si chiar asa dau in sarcina) dar ajung sa dea in gol chiar si 12V.

 

Deci pentru A VERIFICA  o minima compatibilitate trebuie sa pui o sarcina variabila in cateva puncte (sa zicem in gol + la 100mA + la 250mA + la 700mA). Sarcina o calculezi plecand de la ideea ca sunt 5V, deci pui rezistenmte de: infinit / 50 Ohmi /20 Ohmi / 7 Ohmi. In fiecare caz masori tensiunea - daca sta in toate cazurile la ~5V de abia atunci poti sa faci ce ti-ai propus.

Link spre comentariu

Multe din incarcatoarele recente au 5V stabilizati mai ales pentru ca au o mufa USB si pot fi folosite si pentru alte dispozitive, iar cablul de incarcare al telefonului este acelasi cablu care poate fi folosit pentru date. Insa de obicei nu dau mai mult de 1A.

 

Un incarcator de tableta poate sa furnizeze 5V/2A. 

 

Si nu numai, sunt prize multiple care au incorporat alimentator 5V pentru incarcarea telefonului si unele ajung la 2A.

 

Cat priveste timpul de folosire, eu sunt convins ca daca curentul absorbit este mai mic decat curentul maxim posibil debitat de alimentator, se poate tine mult si bine conectat. Incarcatoarele recente de telefon sunt deosebit de fiabile si apoi, cui ii trebuie un incarcator care tine 10 ani daca telefonul il scimbi dupa 3 ?

Editat de one
Link spre comentariu

Toate telefoanele noi(smartphone) au incarcarea cu fix 5V stabilizat. Incarcatorul este de fapt o banala sursa in comutatie care ofera 5V stabilizati. Nu am mai vazut incarcator care sa dea tensiune diferita in sarcina versus in gol, de pe vremea telefoanelor clasice, care aveau incarcator cu transformator.

 Pot fi folosite in permanenta fara absolut nici o problema, in limita duratei lor normate de viata(~30.000 ore).

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Poate nu ai masurat tu iesirea la incarcatoarele Nokia 5v/800mA, care in gol au 8V... si multe altele,  adevarat de generatii mai vechi. 100% sursa este SMPS, ca de altfel si cele de curent mai mic, toate cu tensiune in gol de ordinul 8V. Vorbesc de Nokia originale nu alta facatura.

Nu stiu ce-ti da tie siguranta afirmatiilor, dar te asigur ca gresesti.

 

Cele de smart-phone, cu iesire pe USB/USB mini intr-adevar au uzual iesirea in tensiune constanta, dar majoritatea au capabilitate de curent peste 1A.

 

Deci de unde stim ce tip de incarcator foloseste, daca este de 700mA?

 

Cred ca cineva cu experienta si judecata mai intai analizeaza riscurile, si nu se apuca sa dea sentinte... 

Link spre comentariu

 Numai un incarcator cu transformator se comporta asa, dar acelea au cam ajuns de multisor la reciclare...orice incarcator cu mufa microusb are 5V stabilizati pe iesire. Intr-adevar, cele din generatia Nokia3310/3410 aveau in gol peste 7-8V, dar acelea erau cu transformator la 50Hz, nu cu sursa in comutatie.

Link spre comentariu

Si acum ce doresti sa-ti fac un filmuletz?

 

Eu discut de alimentatoare in comutatie, pentru telefoane, probate de mine pe care scrie ceva in jur de 5V dar in gol au intre 8V (Nokia), si 12V (Sagem/Astec) adevarat ca de generatii mai vechi.

 

Daca le si demontezi vezi in plus ca nu au bucla de reglaj cu optocuplor, pur si simplu o dioda redresoare rapida redreseaza si incarca condensatorul de filtraj.

 

Deci: cu parere de rau, ce spui tu este parcelar valabil, dar multe alimentatoare de telefon  IN COMUTATIE au tensiunea in gol mult mai mare decat cea in sarcina.

 

 

Nu te supara dar nimeni nu detine adevarul absolut, nici macar tu.

Link spre comentariu

Au fost si de cele de care spune Dxxx, odata demult,posibil sa mai fie,cine stie pe unde si cum.Eu probabil sigur mai am de alea,nu le-am aruncat inca.Oricum de ceva ani nu se mai gasesc decat cele stabilizate la 5V cu bucla de reactie etc.Plus ca,de exemplu,daca e ceva de calitate poti trage de el sanatos.Cam printre primele aparute la Samsung,alea gri,cocosate,nu mai stiu cat erau date de producator,5V si 700mA sau 1A Am facut o sursa din el,mai mult pentru incarcare acumulatori,fortat de imprejurari a trebuit sa o modific,potentiometru multitura si am scos si 12V chiar la 2A,apoi iar fortat de imprejurari am fortat mai mult sa incarc un netbook,asa au crapat c-urile ca erau la 16V.Ce-i drept nu face fata mult ca se incinge si limiteaza tensiunea,nu mai scotea decat vreo 3-4V,dar cu un mic ventilator pus pe placa tine bine merci.Uite asa plecand de la un simplu incarcator,folosit pentru a incarca baterii de telefon,a evoluat in alimentator pentru radio cass cd auto si apoi in incarcator de netbook sau laptop.

Link spre comentariu

Ultimele telefoane mobile pe care le-am achizitionat au fost din categoria smartphone-urilor si toate s-au alimentat cu curent atunci cand am facut conexiunea la calculator prin cablu de date.Chiar si daca fac conexiunea la laptop fara ca acesta sa fie conectat la priza se intampla la fel.Dar tin minte ca in cazul telefoanelor mobile din generatia mai veche nu se intampla la fel.Stie cineva care este explicatia?

Link spre comentariu

Da, exact asa este. desigur ca cele recente au tensiune constanta, si asa trebuie sa fie.

 

Problema este de natura filozofica... nu poti sa zici "toate" daca exista si alt fel. 

Si nu e nici o rusine daca nu le stii personal pe toate. Iti spune cineva si atunci stii.

 

Eu folosesc un alimentator din cele cu tensiune "scazatoare" la o veioza led...

 

Cipri_Mury - pai astea noi sunt facute special pentru a fi USB-compatibile.

Cele vechi erau facute doar pentru incarcator de la firma X si posibil sa aiba si identificare alimentator, deci nu merg pe alte surse.

Link spre comentariu

Asa cum vad ca a spus si spitfire pot sa folosesti linistit incarcatorul de telefon precizat. Daca ti-ai calculat bine necesarul de curent la tine e nevoie pentru tastatura, mouse, placa de sunet si hub. Problema , dupa opinia mea, este cablul usb exagerat de lung . La 10m lungime nu poti sa ai decat probleme. Tensiunea de 5V va scadea destul de mult si cred ca nici datele nu se vor simti prea bine, dar probabil ca acel hub are un circuit mai destept si le reface. Sunt circuite care permit transmisia usb si la 100m, dar trebuie la amble capete, gen tx-rx.

 

In privinta alimentatorului, e bun cum e, am si eu un hub cu 10 porturi, care a venit si cu alimentator de 5V si 2A, dar asta e o valoare orientativa. Sigur ca nu pot conecta 10 placi de sunet care consuma cate 500mA fiecare. Am o gramada de alimentatoare cu iesire 5V pe conector usb si cum intervine lenea ca sa le schimb toate ziua, in priza sta permanent unul de telefon de vreo 500ma si cu el incarc si telefoane si boxa portabila si power bankurile. Incarcatorul nu a crapat pana acum si nici dispozitivele incarcate. Cele care cer curent mai mare se incarca mai incet pentru ca alimentatorul limiteaza la 500mA.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări