Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Electronice arse.

ilzul

Postări Recomandate

Buna ziua.In urma furtunii de duminica seara s-a produs inevitabilul. In jurul orei 1:40 cand stateam la computer dintr-o data s-a auzit un poc si a facut o scanteie placa video, moment in care mi-a cazut curentul in casa.Au cazut sigurantele de la stalp (stau la casa) - posibil ca pe cele din casa sa le am mai mari decat cele de la stalp si din cauza asta nu au cazut ele primele.In ziua urmatoare, am constatat ca placa video aferenta unitatii de calcul e stricata (la ea s-a vazut scanteia), si nu in cele din urme si televizorul la fel de nefunctional.Legatura dintre cele 2 era cablul de hdmi pe care il foloseam din cand in cand ca si extensie de vga-out, si desigur, priza lor din perete care este comuna.Restul electrocasnicelor sunt complet functionale - posibil si placa de baza a calculatorului cel putin cu ochiul liber nu se observa nimic si nici erori nu primesc (acustice). 

Eu mizez ca si cauza pe cablul antenei care intra in tv desi nu inteleg cum de restul televizoarelor sunt in regula.

Intrebarea mea este: Ce as putea face sa previn astfel de lucruri? Mentionez ca nu am impamantare la prize, si chiar daca, televizorul are un stecher cu 2 fire - cel verde/galben fiind inexistent din fabrica.Ma gandesc la un transformator de separatie (nu stiu daca ajuta cu ceva), o eventuala impamantare pe prelungitoarele pe care le folosesc, sau prize cu protectie !?

Editat de ilzul
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ilzul

6

• sesebe

3

• ALEKS

2

• alcon

2

Top autori în acest subiect

Traful de izolare in acest caz nu ar face decit sa "trosneasca" in cei de pe linga tembelizor in loc sa trozneasca tv-ul.

Pt o protectie cit de cit iti trebuie si o impamintare buna si ceva eclatoare limitatoare de tensiune la intrarea in tembelizor dar nu stiu cit de eficiente vor fi.

Caz concret: socrul si bunicul alimentate de la acelasi cablu tv. Socru a oprit tv-ul Panasonic PM11 din buton dar nu a scos antena iar bunicul a oprit tv-ul (un Samsung crt de 51cm) numai din telecomanda dar tot nu a scos antena. Televizorul socrului nu a avut nimic de suferit iar la tv-ul bunicului sursa era efectiv scrum - a trebuit sa inlocuiesc absolut toate piesele din sursa dar restul teafar.

Link spre comentariu

Buna ziua.In urma furtunii de duminica seara s-a produs inevitabilul. In jurul orei 1:40 cand stateam la computer dintr-o data s-a auzit un poc si a facut o scanteie placa video, moment in care mi-a cazut curentul in casa.

Placa video statea langa tastatura sub nasul si privirea ta? In acel moment era scoasa din calculator cu ajutorul unui prelungitor? De ce? Pentru racire?

Link spre comentariu

Sunt niste disjunctoare automate la Dedeman, cu presetare a tensiunilor de deconectare -- minim si maxim. Sunt de forma unei sigurante automate mai umflate, cu afisaj electronic.

Nu stiu daca ajuta, dar eu mi-am montat asa ceva si s-a actionat o singura data. Eu am setat plaja destul de mica, maxim 242 V, minim 200 V parca. Timpul de recuperare al releului este de cca. 15 secunde. Am montat obiectul direct in tablou.

Sculele mai sensibile le alimentez dintr-un servo-regulator de 1000 VA. Asta inseamna cam 500 W. Nu e mult, dar nici nu am multe aparate pe care doresc sa le protejez.

Eu locuiesc la bloc, si impamantarea functioneaza corect iar tensiunea variaza foarte putin, fiind destul de stabila 229-233 V.

Nu stiu totusi daca respectivele sisteme de protectie fac fata unui soc puternic.

Link spre comentariu

Numai un UPS permanent on-line ar putea ajuta cu adevarat dar iti scade mult randamentul energetic.

Un prelungitor cu protectie de calitate ar putea ajuta chiar mai mult decit unul line-interactive cum sint majoritatea celor ieftine.

Un prelungitor de calitate cu protectie are citeva filtre si apoi citiva varistori ce functioneaza ca niste eclatoare foarte rapide.

Retineti, un ups line-interactive nu functioneaza decit atunci cind nu este retea si asta numai pt citeva minute-zeci de minute.

Link spre comentariu

M-am gandit si la astfel de sigurante. Imi fac timp si voi trece pe la dedeman, macar sa pun o parte din prize pe ea, tot la fel, la tablou. Sunt curios ce curent maxim suporta.@sesebe si presupun ca cele line-interactive sunt si destul de costisitoare...

Editat de ilzul
Link spre comentariu

Orice siguranta electromagnetica este prea lenta pt a putea reactiona suficient de rapid la un fulger.

Una electronica s-ar putea sa fie suficient de rapida pt ca nu are o armatura mecanica ce trebuie miscata, dar este mult mai complicat de facut si scumpa si de putere mica de obicei.

O filtrare "strong" de calitate este solutia ce trebuie sa protejeze pina reactioneaza sigurantele "ultrarapide".

Editat de sesebe
Link spre comentariu

La disjunctorul electromagnetic trebuie sa ai in vedere si faptul ca daca ai consum mare, atunci in momentul decuplarii, arcul ce actioneaza armatura mobila a releului trebuie sa invinga si arcul electric ce se formeaza intre pastilele de contact ale armaturii fixe si celei mobile.

Intr-adevar nu stiu cum actioneaza scula asta la socul unui fulger transmis prin retea. Inca nu am ajuns acolo.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări