Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentator 1.5V

Postări Recomandate

• Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Cea mai buna solutie pentru a obtine 1,5V la 2-3A e un step-down cu LM2576T-ADJ...

Posted Image

Marele avantaj e ca puteti folosi incarcatorul acela de telefon care ofera 5V/0,5A ca alimentare pentru sursa de mai sus veti avea suficient curent la iesire pentru trimmerul acela.Cu conditia ca self-ul de 150uH din schema sa fie marisor, preferabil o oala de ferita sau un tor din pulbere de otel(cel galben din sursele PC). Succes!

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Si mie mi se pare o ideie utila acel LM prin prisma randamentului bun, insa:

Cu conditia ca self-ul de 150uH...

Ce-a facut? Ce e ala "self"? Ii zice inductanta, sau eventual bobina la componenta din schema, iar suportului pe care sunt facute ii poti spune simplu, miez.

sau un tor din pulbere de otel(cel galben din sursele PC)

Pulbere de fier, nu otel...
Si mai degraba o oala de ferita cu intrefierul corespunzator, randamentul in miez e mai bun.

Cat despre utilizarea acelui incarcator, nu sunt convins ca este suficient nici regulatorul asta, incarcatorul ofera cca 2,5W, cu un randament estimat de 80-85% al regulatorului ( ai bobina, ai dioda, pe langa CI ), ar mai ramane vreo 2W pentru sarcina, sau cam 1,3A, posibil sa fie suficient, sau posibil sa nu...

Electrosecuritatea trebuie obligatoriu sa primeze, deci firele care vin la aparat neaparat trebuie sa contina tensiune joasa izolata galvanic de retea. Daca vrei independenta de baterii atunci poti incerca un regulator din asta cu LM pentru randament destul de bun, daca ai la aparat o carcasa suficient de spatioasa ai putea monta regulatorul acolo, daca nu atunci intr-o carcasa separata conectata cu fire suficient de groase. Daca ti se pare scump sau complicat, mergi pe LM317 care iti poate oferi pana la 2A in conditii optime si cred ca ar trebui sa-ti ajunga. Il montezi intr-o carcasa separata alaturi de un traf de 9Vca de 30-50VA cu redresarea si filtrarea corespunzatoare, LM317 alimentat din el si pus pe un radiator suficient de mare, ar trebui sa fie suficient pentru ce ai nevoie.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Se poate lua un încărcător de telefon tip vechi, cu transformator şi se dă jos secundarul de 5 -9V original, se rebobinează cu sîrmă groasă de 0,5mm ca să dea 2-3V şi cu o punte plus condensator rezolvi problema. Durează mai mult datul tolelor jos....şi să nu uit, trebuie numărate spirele secundarului original ca să poţi calcula câte spire/Volt trebuie. Asta fiindcă chinezii iau în calcul un flux foarte mare prin miez şi faţă de secţiunea trafului, numărul de spire e considerabil mai mic decât empiricul 45/S cu care calculăm noi...

ti-am urmat sfatul, am gasit un transformator de incarcator cu secundarul de 10Vca, am numarat spirele cand le-am dat jos si mi-a dat 27spire/volt, mie mi-au intrat 36 de spire si am 1.6Vca in secundar .... am bobinat cu sarma de 0.7mm .... dupa redresare si filtrare am 2V .... maine fac cateva probe sa vad daca mearge, daca nu, macar am rebobinat si eu primul transformator  :rade:

Posted Image

Editat de Adrian_BBS
Link spre comentariu

Ar trebui să măsori cu ceva care are un domeniu mai mic în ca. Esti pe 200 v și încerci să măsori 1,ceva, nu trebuie să ai prea mare încredere. Mai bine masori după redresare și filtrare, în cc. Atunci o să fii mai aproape de ceea ce îți dorești.Și tre sa ai o tensiune suficientă încât să deschizi diodele și să îți mai rămână cât ai nevoie.Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări