Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tuburi termice

vsurducan

Postări Recomandate

Tuburile termice sunt o gaselnita relativ recenta (5-6 ani) privind transferul rapid de energie. Sunt formate din doua tuburi concentrice intre care este introdus un gaz volatil sub presiune scazuta. Prin tubul interior circula agentul de incalzire-apa iar tubul exterior este situat in focarul unor oglinzi concave situate in soare.

Transferul energiei este atat de rapid incat daca incalzesti un tub termic cu lungimea de 1 m la un capat cu o bricheta (tubul golit fara apa in el), in maxim 10- 20 de secunde caldura ajunge la mana situata in celalat capat al tubului.

As vrea sa stiu daca cineva si-a montat instalatie de incalzire solara cu tuburi termice. Instalatia functioneaza si la temperaturi exterioare sub 10C (unii se lauda ca merge si la temperaturi exterioare negative atat timp cat este soare)

Pe mine ma intereseaza -cum spuneam- sa cumpar o astfel de instalatie, nu doresc s-o construiesc nu am timp sa reinventez apa calda. Exista cativa constructori de tuburi termice in tara (cel putin unul in Cluj), am si unul sau doua sample-uri de astfel de tuburi, nu conteaza pozitia in care este incalzit (tinut cu capul in sus sau cu capul in jos), transferul termic este identic deoarece lichidul care se volatilizeaza (de asta i-am spus gaz volatil) a depasit faza de lichid la momentul etansarii si presurizarii (sau vidarii daca vreti) a tubului.

Asadar, exista posesori de astfel de instalatii care pot si stiu sa efectueze o masuratoare de eficienta energetica eventual cu indrumare ?

http://www.google.com/search?hl=en&q=tu ... gle+Search

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kit

2

• bogdanel

1

• one

1

• vsurducan

1

Top autori în acest subiect

Cred ca asha ceva se folosea intr-o vreme in calculatoarele portabile, la racirea procesorului, care din motive tehnice nu putea fi racit in maniera clasica, cu radiator aluminiu + ventilator. In cate am vazut eu, era o spira din cupru (probabil tzeava) peste radiatorul procesorului, shi inca una fixata pe radiatorul de disipare. Dar nu cred ca e chiar asha recenta inventzia.Deci se pare ca este o idee buna, ramane de vazut daca este viabila in aplicatzia dvs.

Link spre comentariu

Cred ca termenul in limba engleza este "heat pipe" sau cam asa ceva.Acel "gaz volatil" este de fapt un lichid bun conductor termic in stare de vapori (alcool). Presiunea scazuta este necesara pentru a introduce substanta in tub si pentru a mentine starea de agregare gazoasa.Eficienta mare se bazeaza pe schimbarea starii vaporilor (condensare, etc.) si pe mobilitatea acestora.Inventia nu este noua, dar au fost preferate variante mai ieftine, mai ales pentru incalzirea locuintei. Este mai simplu sa pui un lichid de racire (apa) si sa folosesti o pompa si tevi obisnuite, decat sa faci o instalatie cu tuburi din acestea conductoare. Mai mult, uneori este necesara intreruperea incalzirii, foarte simpla la instalatiile bazate pe lichid, sau distributia variabila catre diverse radiatoare.Solutia a luat amploare la racirea procesoarelor, unde radiatoarele au devenit produse foarte comerciale. De mici dimensiuni, pot fi facute cu cele mai diverse tehnologii, costurile de productie fiind oricum o fractiune mica din pretul de vanzare.

Link spre comentariu
Vizitator florin.bulix

Descrierea e cam vaga, dupa parerea mea. Dar din cate am inteles eu, se cam potriveste cu asa numita "conducta termica". Acest dispozitiv, dezvoltat in epoca programelor spatiale americane functiona cam asa: un fluid de lucru se vaporizeaza la capatul cald si transporta caldura, difuzand in stare de vapori, prin spatiul liber al conductei, spre capatul rece; aici caldura este cedata prin condensarea vaporilor; in stare lichida, fluidul de lucru este transportat printr-un material poros, prin capilaritate, spre capatul cald, unde ciclul se reia.Fara motoare, pompe, ventilatoare. La inceputuri, obstacolul principal a fost costul mare al materialelor, ceea ce a rezervat dispozitivul uzului spatial si/sau militar. La unele calculatoare "bengoase" am intalnit racirea "cu apa", adica radiatorul nu mai era amplasat direct pe procesor (penultimele procesoare realizau performanta cu pretul unei incalziri puternice, care necesita radiatoare mari - voluminoase si grele - incomode la montarea direct pe procesor. Pentru a nu monta ventilatoare puternice - a se subintelege zgomotoase - caldura se transporta cu lichid - "apa" - de la procesor la radiatorul amplasat in afara placii, unde poate fi si mai mare, cuplat cu un ventilator mai lent si mai silentios.Totusi, parerea mea e ca problema cea mare nu e transportul caldurii ci producerea si pastrarea eiSpor si sanatate!

Link spre comentariu
Vizitator blimpyway

Salut,Tuburile termice sunt de fapt niste tevi care contin un lichid volatil si vaporii sai... acetona sau alcool. Inventia lor nu e tocmai noua. Ca sa functioneze trebuie sa fie incalzit capatul de jos al tubului, iar caldura "urca". Invers nu merge (daca incalzim capatul de sus, cel de jos va ramane rece)... se comporta ca o dioda termica.De data mai recenta este folosirea lor in panouri solare. Aici tubul termic din teava metalica (cupru de obicei) este introdus in interiorul unui tub de sticla vidat. Deci tuburile termice in general sunt o treaba si tuburile cu vid folosite in panouri solare sunt alta treaba care o include pe prima.Vidul e bun (in cazul asta) ca limiteaza pierderile de caldura a.i. panoul asigura diferente mari de caldura, deci furnizeaza apa calda si iarna - chiar daca-i mai putina decat vara (deh) e destul de calda... soare sa fie.

Link spre comentariu

Invers nu merge (daca incalzim capatul de sus, cel de jos va ramane rece)... se comporta ca o dioda termica.

Propun sa se numeasca dioda termogravitationala :smt003

P.S. Nu spun ca nu ai dreptate, dar nu m-am putut abtine!

:weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:

Link spre comentariu
Vizitator blimpyway

Invers nu merge (daca incalzim capatul de sus, cel de jos va ramane rece)... se comporta ca o dioda termica.

Propun sa se numeasca dioda termogravitationala :smt003

P.S. Nu spun ca nu ai dreptate, dar nu m-am putut abtine!

:weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:

Deh, unii-s mai talentati decat astilalti la denumiri minitehnice.. numele e perfect.. Cum ti se pare ca instalatia cu totul sa fie numita "Procesor de infrarosii termogravitational "?

Cred ca am avea de castigat o paine printre autorii de reclame la deodorante electrocasnice.

Link spre comentariu

Daca ne referim la energia alternativa, strict la domeniul conversiei energiei solare in energie termica, atunci tuburile termice sunt o gaselnita destul de veche. Intr-adevar, exista doua tuburi: unul prin care circula agentul termic (apa, de exemplu), si unul vidat (p<10^-4 tori). Avantajul lor este acela ca au un randament termic foarte bun. Dezavantajul? Pretul destul de ridicat. Da, functioneaza si la temperaturi destul de mici, cat timp ai soare (densitatea de putere radianta, la nivelul marii, cu soarele la zenit este E=1.06 kW/m2, scazand la 0.1 kW/m2 cand este cer noros)Constructiv, primul tub este de sticla, al doilea este din cupru (sau aluminiu) vopsit in negru (suprafata absorbanta).O varianta constructiva are trei tuburi, in interiorul tubului absorbant mai exista un tub de aductiune.Se folosesc in cadrul captatoarelor cilindro-parabolice, sau, mai bine, cilindro-parabolice.Nu am construit asa ceva, e prea complicat. Am realizat insa un captator cilidro-parabolic simplu si, pot sa spun ca daca e realizat bine merge si la temperaturi exterioare de 15 grdC.

Link spre comentariu

Nu e mai simplu sa cumperi direct un modul de incalzire solara? Functioneaza, in functie de lichidul din interior, si la -10..-15 grade celsius, producand apa calda.Un mic dezavantaj ar fi PRETUL IMENS, iar alt mic dezavantaj ar fi nevoia de soare care sa bata direct pe ele...Uitati-va pe site la romstal...App de "gaselnite", pompe de caldura are cineva in posesie? Eram curios de o opinie a unuia care a utilizat asa ceva.

Link spre comentariu

avea cadrul din lemn si avea o vechime de 3 ani...toamna trecuta am hotarat ca si-a trait traiul...acum lucrez la reconstituirea datelor pe baza caruia l-am proiectat si voi incerca sa-i maresc randamentul. cand voi avea timp si bani, il voi reconstrui...concluzia: poze ioc, din pacate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări