goguboeru Postat Septembrie 18, 2016 Partajează Postat Septembrie 18, 2016 Stie cineva care este distanta recomandata fata de fundul putului pt.plasarea pompei submersibile? Eu o am cam la 1 metru si tot schimb la "snecuri"pt ca se uzeaza de la nisip. Luciul apei este cam la 10 m si putul are 22 m . Multumesc pt timpul Dvs. Link spre comentariu
PINTI Postat Septembrie 18, 2016 Partajează Postat Septembrie 18, 2016 Pune pompa la undeva la jumatate, intre fund si luciul apei, si nu mai ai treaba cu nisipul. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Septembrie 18, 2016 Partajează Postat Septembrie 18, 2016 Pune pompa la undeva la jumatate, intre fund si luciul apei, si nu mai ai treaba cu nisipul. Ma scuzi ca te citez , dar asta ca sa detaliez niste aspecte. Orice izvor freatic are un debit, din acel izvor extragi apa cu un anumit debit. ;Exista un nivel static si un nivel dinamic, Nu poti trage apa mai multa decit poate izvorul.In functie de posibilitatile utilajelor , trebuie sa te incadrezi sub nivelul dinamic al izvorului ,altfel ramii fara apa. Link spre comentariu
goguboeru Postat Septembrie 19, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2016 (editat) Multumesc . Am sa o pun cam pe la jumate si sa vad daca putul tine apa/debitul si mai am probleme cu nisipul. E un test si pentru viitorul hidrofor. E o submersibila ieftina chinezeasca(150 lei in piata la Obor) cu un "snec" surub ce se invarte intr-o bucsa de cauciuc. Am zis ca e putul si propietarul nou/novice in ale fantanilor si sa nu stric ceva mai scump. O folosesc sa ud gradina cam 1,5 ore la 2 zile si pt santier de constructie al casei si apa nu a lipsit in put. Nu stiu ce debit are, are stut de 1 tol ,dar am scos cu ea atunci cand mergea bine apa sa umplu fosa 2500 litri si iar nu am avut probleme cu lipsa apei. Acum am demontat-o sa ii fac un RK , ulei ,rulmenti ,presetupa, semering ,set "snec"*( al 4 -lea snec schimbat, 20 lei setul). O sa urmeze si un hidrofor cu ejector dar inca construiesc caminul pt el. Hidroforul pt nevoile casei ,pompa pt gradina ,spalat masina etc Editat Septembrie 19, 2016 de goguboeru Link spre comentariu
calul Postat Februarie 17, 2017 Partajează Postat Februarie 17, 2017 Pentru stabilizarea materialelor de pe fundul putului (namol . nisip ) aruncati in put o galeata de piatra dura ( resturi de granit , piatra de riu necalcaroasa ,nu mai mari de 2 cm ) . Acest strat de piatra marunta va filtra impuritatile , lasind sa treaca doar apa . Link spre comentariu
goguboeru Postat Februarie 18, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2017 Multumesc 'calul" asa am sa fac e o idee buna. Dar... cand " so " face vremae mai buna . Ca trebuie sa si decofrez caminul unde este putul ca nu l-am decofrat asta toamna ca au venit ploile Link spre comentariu
blazeu Postat Martie 1, 2017 Partajează Postat Martie 1, 2017 Inteleg ca ati demarat deja oarece lucrari, asa ca ceea ce va spun eu are doar valoare informativa: 1) Un cunoscut de-al meu a sapat fantana (nu-i spun put, ca a folosit tub de 1 metru diametru); apa a gasit-o pe la 24 de metri si a sapat pana la 26 de metri adancime. In perioada cand a facut chestia asta nu se prea gaseau hidrofoare cu ejector (oricum solutia e destul de scumpa, mai ales la partea de consum, uzura si debit), asa ca a sapat alaturi o alta "fantana", cu adancimea de 20 de metri, pe fundul careia a instalat un hidrofor cu aspiratie simpla... 2) La cativa ani dupa, mi-am pus problema unui hidrofor la gospodaria soacra-mii; fantana de 12,5 m adancime, cu nivelul apei la 5,5m pe vreme umeda (acum), dar care scade pe la 10,5m in perioadele secetoase. Fiind aproape de limita "rezonabila" a hidroforului cu aspiratie, ca sa evit ejectorul, am sapat un camin adanc de 3 metri, astfel incat cu sorbul la inca 9 metri sub pompa, am ajuns pe la 11,75 m adancime. In perioadele secetoase, rezerva fiind relativ mica, e necesar de urmarit atent nivelul, sa nu se dezamorseze pompa... Deci, asa cum incerca sa transmita si colegul Nostalgic, ar fi util de urmarit limitele de variatie a nivelului apei, functie de presiunea hidraulica in stratele freatice dar si de debitul de consum, corelat cu debitul "izvorului"; ideal, sorbul ar trebui plasat sub acel minim, dar cat mai sus pentru a evita aspiratia nisipului, chestie surprinzator de dificila! La constructia fantanilor se realiza zona de izvorare din piatra zidita (fara mortar, apa curge printre pietre), iar sapatura e oprita intr-un strat gen marna, o argila indesata (unde e posibil!), tocmai pentru a limita nisipul. Bafta! Link spre comentariu
goguboeru Postat Martie 10, 2017 Autor Partajează Postat Martie 10, 2017 La mine diametrul putului de care vorbesc este de 20 cm. Nu am urmarit nivelul apei inca. Am cumparat hidrofor cu ejector si "balon" de 50 l. Si o sa mai fie in put si o pompa submersibila simpla ieftina (pe care o folosesc acum) pt a uda gradina, spala curtea, masina. Hidroforul folosit strict pt nevoile casei deoarece o sa fie si o baterie de filtrare . Din ce imi aduc aminte, putul are adancimea de 23 m. Cand o sa bag sorbul am sa masor exact: adancimea putului, distanta fata de nivelul unde este hidroforul la "luciul apei" Cred ca o sa il pun la cel putin 2-3 m de fundul putului , poate mai sus daca nivelul apei permite. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum