ROBEERT Postat Septembrie 17, 2016 Partajează Postat Septembrie 17, 2016 Buna ziua stimati colegi. Am leptopul proprietate personala un Toshiba Satellite L450-16N si cu foarte mare usurinta si neatentie maxima am reusit sa defectez unul din porturile USB. Celelalte doua porturi functioneaza perfect. Cum am reusit: am in dotare interfata SATA / IDE de testat harddiskuri ( cea din linkul urmator ): http://www.dx.com/p/sata-ide-to-usb-2-0-adapter-converter-with-ac-power-adapter-30843 Dupa cum se observa la aceasta interfata, are ea acea catare cum sa conectez acel cablu cu 4 conexiuni care vine de la alimentator, dar ai toate sansele sa il conectezi si invers ceea ce am si facut. Am avut de testat un HDD. Nu stiu ce am avut aseara, parca am avut " orbul gainilor ". In momentul cand am conectat cablul USB de la interfata la leptop, surpriza: mi-a oprit leptopul brusc. Rezultatul: harddiscul care trebuia testat si portul USB unde am conectat interfata s-au defectat. Partea fericita este ca leptopul functioneaza in rest ok. Doar portul USB cu pricina nu mai functioneaza. Celelalte porturi USB functioneaza ok. Descriere defect: cand conectez dispozitive ( stickuri, adaptor WI - FI USB, etc. ), nu mi le recunoaste si primesc uneori jos in taskbar ( langa ceas ) prietenul mesaj: " portul USB are transfer de date prea lent ". Unul din stickuri mi-l ia dar cand il accesez, are " viteza melcului ". Singurul dispozitiv care functioneaza ok pe acest port USB este un mouse USB. In rest, nimic. Procedura: am posibilitatea la un stick conectat la acel port USB sa conectez si un voltmetru sa masor tensiunile. Acel stick nu l-am bagat complet in port si pe lamelele acestuia am conectat voltmetrul. Mai jos pun o poza. Conform pozei din stanga, am constatat urmatoarele: tensiunea de 5 volti fata de masa este ok, pe pinul D- fata de masa am cca. 0,14 volti si pe pinul D+ fata de masa am cca. 3,2 volti. Am comparat cu porturile USB functionale si pe ele am astfel: pe pinul 1 fata de masa am 5 volti, pe pinul 2 fata de masa am 0 volti si pe pinul 3 fata de masa am tot 0 volti. Deci in concluzie, magistralele sunt afectate la portul USB cu pricina. Tensiunea de 5 volti este ok. Acum dupa cele spuse, v-as ruga daca aveti o parere si daca ar exista vreo sansa in ceea ce priveste repararea acestui port USB. Daca nu, singura solutie ar fi un hub USB, ceea ce ar trebui unul mai de calitate si cu cablul cat mai scurt. Multumesc. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Septembrie 17, 2016 Partajează Postat Septembrie 17, 2016 (editat) Conecteaza stick-ul si fa masuratori. Verifica tensiunea pe mouse de exemplu si pe un stick, Eventual daca nu ai mufe-cabluri,folosesti un prelungitor USB la care dezizolezi firele sa faci masuratori. Mai putin probabil sa se fi stricat pe partea de date,mai degraba pe alimentare. 5V poti avea in gol sau cu un consumator mic insa pe masura ce creste consumul scade tensiunea de alimentare si dispozitivul nu mai functioneaza. Nu stiu daca aceasta e schema. http://www.informaticanapoli.it/download/SCHEMIELETTRICI/TOSHIBA/Toshiba%20Satellite%20Pro%20L450-Schematic.pdf Daca doua porturi functioneaza presupun ca sunt cele alimentate prin U42 celalalt port fiind singur si alimentat prin U40. De exemplu daca e defect,are vreo rezistenta de sute de ohmi intre intrare si iesire masurand ai 5V dar cu vreun consumator cuplat scade si cine stie ce functionare are dispozitivul conectat. De asemenea vezi si D61,protecta pe pinii de date dar nu cred sa fie de acolo. Daca ai mai putin de 5V (aproximativ) pe alimentare cu un dispozitiv conectat,faci cumva,sursa externa,sau alimentare din alt port USB,erau niste cablury Y pentru dispozitive ce vor curent mai mult pe USB ,si testezi daca functioneaza OK e bine.Rezolvi problema cu alimentarea. Editat Septembrie 17, 2016 de gabiz_ro Link spre comentariu
ROBEERT Postat Septembrie 17, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 17, 2016 Buna ziua domnule Gabiz_ro. Am conectat un adaptor WI - FI USB si pe portul defect am citit urmatoarele tensiuni: pe pinul 1 am 4,93 - 4,94 volti, pe pinul 2 am 0,14 volti si pe pinul 3 am 3,1 volti. Pe un port USB functional am tensiunile astfel: pe pinul 1 am 5 - 5,1 volti, pe pinul 2 am 0 volti si pe pinul 3 am 0 volti. Deci sunt doua diferente: tensiunea de alimentare ( 4,93 - 4,94 volti pe portul defect si respectiv 5 - 5,1 volti pe porturile functionale ) si tensiunea in pinul 3 ( 3,1 volti in portul defect si respectiv 0 volti in porturile functionale ). Eu as crede ca defectul este pe tensiunea de alimentare ( acea abatere de la 4,93 - 4,94 volti pana la 5 - 5,1 volti ) dar si tensiunea in pinul 3 nu prea imi place ce fel este ( 0 volti in porturile functionale si 3,1 volti in portul defect ). Ca sa nu mai postez mai jos, continui tot aici: am desfacut leptopul si am vazut ca intre mufa USB si chipset are un circuit integrat si anume RT8711. L-am cautat si nu am gasit PDF-ul lui, dar in schimb, am gasit un defect similar in urmatorul link: http://www.repair-notebook.com/archives/3122 Are acolo pe pagina si o poza. Trebuie dat sa traduca pagina. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Septembrie 17, 2016 Partajează Postat Septembrie 17, 2016 (editat) 4,93-4,94V eu as presupune ca e OK totusi. Daca schema de mai devreme LA5821P este a laptopului in cauza e mai greu ca vad trasee directe din mufa USB in southbridge,deci nu prea ai ce verifica. Alimentarea e buna zic eu,4.93V se incadreaza in limitele de functionare. Ce mai poti verifica,continuitatea intre mufa usb,pinii ei pe placa si panal la D61,eventual faci o proba si fara D61. Starea pinului 5 al U40 comparata cu pinul 5 al U42 dar nu cred sa dezactiveze portul pentru consum prea mare,ar trebui sa ai in windows un mesaj ceva de atentionare. De curiozitae am testat acum cu doua stickuri ce le aveam la dispozitie si erau desfacute,cu multimetrul meu Conectate la USB 4,96V -0,001V -0.001V 0.000V Conectate la o mufa USB doar cu +5V si GND,pinii de date in aer. 5V fluctueaza 1V,0.8V 0.6V 0.15V .... 3.413V 0V Deci cam seamana cu ce ai tu Daca nu e D61 cumva strapunsa (nu de tot adica 0 ohmi) sa blocheze comunicatia de date, ramane southbridge defect. edit Integratele sunt similare,in schema vad ca e un G528 http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/G/5/2/8/G528.shtml Editat Septembrie 17, 2016 de gabiz_ro Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 17, 2016 Partajează Postat Septembrie 17, 2016 Strapeaza V in cu V out pe IC -ul de protectie si fa o proba . Link spre comentariu
Vizitator cata82 Postat Septembrie 17, 2016 Partajează Postat Septembrie 17, 2016 (editat) 99% defect de southbridge, dat jos chipul, curățate padurile, curățat chipul, montate alte bile. Editat Septembrie 17, 2016 de cata82 Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Septembrie 17, 2016 Partajează Postat Septembrie 17, 2016 Fiind alimentat gresit,5V la 12V si 12V la 5V,integratul USB din acel adaptor sigur s-a dus,daca si pe pinii de date au ajuns 12V e dus si southbridge.Normal ar fi trebuit sa-l protejeze D61.Nu cred ca-l ajuta cu ceva o curatare si refacerea bilelor.Ce mai ramane de facut,inafara de schimbarea southbridge e sa scoti D61.Ce sistem de operare ai instalat si ce mesaj apare exact?Portul usb are transfer de date prea lent nu l-am gasit pe net. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 17, 2016 Partajează Postat Septembrie 17, 2016 12V nu au ajuns pe pinii de date . si nci nu cred ca sa dus sudul , si in cazul ca chiar sar fi dus ar fi mai avantajos de folosit un usb hub cu 4 iesiri pe celelelte usb-uri functionale , decat sa inlocuiesti sudul . Eu insist pe Ic-ul de protectie . cata82 Care crezi ca ar fi logica unei rebilari in cazul de fata ? Link spre comentariu
ROBEERT Postat Septembrie 17, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 17, 2016 Fiind alimentat gresit,5V la 12V si 12V la 5V,integratul USB din acel adaptor sigur s-a dus,daca si pe pinii de date au ajuns 12V e dus si southbridge.Normal ar fi trebuit sa-l protejeze D61.Nu cred ca-l ajuta cu ceva o curatare si refacerea bilelor.Ce mai ramane de facut,inafara de schimbarea southbridge e sa scoti D61.Ce sistem de operare ai instalat si ce mesaj apare exact?Portul usb are transfer de date prea lent nu l-am gasit pe net. Daca va referiti la interfata de testat HDD-uri, sa stiti ca a scapat nevatamata deoarece pe celelalte porturi USB functioneaza ok. Acum revin la problema portului cu pricina: pe acel port, singurul dispozitiv care functioneaza ok, este un mouse. Despre stickuri ce pot sa spun decat ca imi ia doar un singur stick de 8 giga si daca doresc sa-l accesez, " sta pe ganduri " si se blocheaza sistemul ( arata cursorul cum se invarte ). Ca sistem de operare, am instalat windows 7 / 32 biti. Mesajul descris mai sus nu mai apare, dar in schimb se vede ca are viteza lenta si arata cursorul cum se invarte. 4,93-4,94V eu as presupune ca e OK totusi. Daca schema de mai devreme LA5821P este a laptopului in cauza e mai greu ca vad trasee directe din mufa USB in southbridge,deci nu prea ai ce verifica. Alimentarea e buna zic eu,4.93V se incadreaza in limitele de functionare. Ce mai poti verifica,continuitatea intre mufa usb,pinii ei pe placa si panal la D61,eventual faci o proba si fara D61. Starea pinului 5 al U40 comparata cu pinul 5 al U42 dar nu cred sa dezactiveze portul pentru consum prea mare,ar trebui sa ai in windows un mesaj ceva de atentionare. De curiozitae am testat acum cu doua stickuri ce le aveam la dispozitie si erau desfacute,cu multimetrul meu Conectate la USB 4,96V -0,001V -0.001V 0.000V Conectate la o mufa USB doar cu +5V si GND,pinii de date in aer. 5V fluctueaza 1V,0.8V 0.6V 0.15V .... 3.413V 0V Deci cam seamana cu ce ai tu Daca nu e D61 cumva strapunsa (nu de tot adica 0 ohmi) sa blocheze comunicatia de date, ramane southbridge defect. edit Integratele sunt similare,in schema vad ca e un G528 http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/G/5/2/8/G528.shtml Cam astea tensiuni le am si eu pe porturile functionale. Pe cel nefunctional difera tensiunea pe pinul D+ unde in loc de 0, am cca. 3,2 volti si cea de 5 volti care este de cca. 4,93 - 4,94 volti. In rest, pe porturile functionale, cele doua tensiuni sunt " batute in cuie " ( 5 si respectiv o volti ). Acum logic s-o luam, magistralele sunt ok atat timp cat mouse-ul functioneaza ok pe acel port. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Septembrie 17, 2016 Partajează Postat Septembrie 17, 2016 (editat) Reset BIOSUninstall si reinstall din device manager la USBScos de pe placa D61Strap in-out la U40Daca dupa asta tot nu functioneaza ramane doar southbridge,pinii de date sunt legati direct la mufa USB.Tastatura mouse sunt dispozitive ce nu fac trafic mare,low bandwith,pe cand restul sunt high-bandwith.Poate chip genius ti-ar arata ceva mai multe detalii,asa vezi cum e identificat si ce capabilitati are conectat intr-un port functional comparativ cu asta nefunctional.Conform specificatiilor acei 5V se pot incadra undeva intre +0.25 si -0.60 asta ar veni intre 4.40V si 5.25VO diferenta de 0.06V nu cred ca genereaza problema asta. Editat Septembrie 17, 2016 de gabiz_ro Link spre comentariu
ROBEERT Postat Septembrie 17, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 17, 2016 Reset BIOSUninstall si reinstall din device manager la USBScos de pe placa D61Strap in-out la U40Daca dupa asta tot nu functioneaza ramane doar southbridge,pinii de date sunt legati direct la mufa USB.Tastatura mouse sunt dispozitive ce nu fac trafic mare,low bandwith,pe cand restul sunt high-bandwith.Poate chip genius ti-ar arata ceva mai multe detalii,asa vezi cum e identificat si ce capabilitati are conectat intr-un port functional comparativ cu asta nefunctional.Conform specificatiilor acei 5V se pot incadra undeva intre +0.25 si -0.60 asta ar veni intre 4.40V si 5.25VO diferenta de 0.06V nu cred ca genereaza problema asta. Eu din acest motiv as crede ( si totusi sa nu raman doar cu crezutul ) ca southbridge-ul ar fi ok pentru ca mouse-ul functioneaza. Ramane sa vad cum stau lucrurile dar asta dupa ce incep serviciul ca acum sunt in concediu. Vom trai si vom vedea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 18, 2016 Partajează Postat Septembrie 18, 2016 (editat) Strap in out pe u40 e bun de facut doar de proba , ca daca o mai comiti o data (in) sau voluntar tot pe portul ala se-ntinde treba pe 5valw . Sa schimbi G528, gasesti pe orice motherboard in zona usb-urilor chiar si pe mainurile de tv prevazute cu usb . Chiar daca sunt sub alt nume compara datasheturile si vezi ca sunt cam aceleasi . 100 % sudul e bun , nu-.ti bate capul Editat Septembrie 18, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
ROBEERT Postat Septembrie 18, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2016 Strap in out pe u40 e bun de facut doar de proba , ca daca o mai comiti o data (in) sau voluntar tot pe portul ala se-ntinde treba pe 5valw . Sa schimbi G528, gasesti pe orice motherboard in zona usb-urilor chiar si pe mainurile de tv prevazute cu usb . Chiar daca sunt sub alt nume compara datasheturile si vezi ca sunt cam aceleasi . 100 % sudul e bun , nu-.ti bate capul Multani. Oi vedea ce este de facut cand incep serviciul. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Septembrie 18, 2016 Partajează Postat Septembrie 18, 2016 (editat) Faptul ca tensiunea este mai mica decat pe alte porturi cu 0.06V nu cred ca afecteaza cu ceva.Bineinteles ca si aparatul te poate insela si cine stie de fapt ce efect poate genera acel integrat de protectie.Un strap de proba te poate lamuri in cateva secunde. The low speed/full speed USB bus (twisted pair data cable) has characteristic impedance of 90 ohms +/- 15%. The data cable signal lines are labeled as D+ and D-. Transmitted signal levels are as follows.1. 0.0V to 0.3V for low level and 2.8V to 3.6V for high level in Full Speed (FS) and Low Speed (LS) modes2. -10mV to 10 mV for low level and 360mV to 440 mV for high level in High Speed (HS) mode.In FS mode the cable wires are not terminated, but the HS mode has termination of 45O to ground, or 90O differential to match the data cable impedance. A USB device pulls one of the data lines high with a 1.5kO resistor. This overpowers one of the pull-down resistors in the host and leaves the data lines in an idle state called "J". The choice of data line indicates a device's speed support; full-speed devices pull D+ high, while low-speed devices pull D- high. In fact the data is transmitted by toggling the data lines between the J state and the opposite K state.Pare corect si asta,dispozitivul face pull up pe D+ dar nu prea se initializeaza comunicatia.Daca se respecta asta atunci un mouse face pull up pe D-The ICH9 contains port-routing logic that determines whether a USB port is controlled by one of the UHCI controllers or by one of the EHCI controllers.Deci pinii southbridge sunt rutati diferit,electric au alt circuit intern, asa ca este posibil ca un dispozitiv USB1 sau low speed sa functioneze iar unul high speed sa nu functioneze pentru ca este rutat pe alt circuit Ramane sa ne spuna ROBEERT ce si cum dupa concediu. Editat Septembrie 18, 2016 de gabiz_ro Link spre comentariu
ROBEERT Postat Septembrie 18, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2016 Faptul ca tensiunea este mai mica decat pe alte porturi cu 0.06V nu cred ca afecteaza cu ceva.Bineinteles ca si aparatul te poate insela si cine stie de fapt ce efect poate genera acel integrat de protectie.Un strap de proba te poate lamuri in cateva secunde.Pare corect si asta,dispozitivul face pull up pe D+ dar nu prea se initializeaza comunicatia.Daca se respecta asta atunci un mouse face pull up pe D- The ICH9 contains port-routing logic that determines whether a USB port is controlled by one of the UHCI controllers or by one of the EHCI controllers.Deci pinii southbridge sunt rutati diferit,electric au alt circuit intern, asa ca este posibil ca un dispozitiv USB1 sau low speed sa functioneze iar unul high speed sa nu functioneze pentru ca este rutat pe alt circuitRamane sa ne spuna ROBEERT ce si cum dupa concediu. Dupa cum ati scris mai sus, referitor la dispozitivele USB1 si cele 2.0, se cam complica treburile. Tare mi-e teama sa nu fie defect ori southbrigh-ul, ori vreun circuit aferent al acestuia. Dumnezeu cu mila. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum