Vizitator rdh30flda Postat Aprilie 17, 2007 Partajează Postat Aprilie 17, 2007 am o mica problema. Vreau sa fac un traf care sa duca 300W si sa fie 25V-GND-25V (pentru p3a).Am gasit intr-un tv vechi unul care duce putin peste 200. Imi poate sugera cineva cum sa fac sa ies pana in 500 mii. De rebobinat imi pierd eu timpul, problema e ca nu cred ca pot gasi tole si sarma de vanzare. Daca se gasesc, stie cineva unde am sanse (din Iasi). Oricum si niste idei generale m-ar ajuta. Sunt incepator in domeniu dar stiu sa fac un calcul teoretic.La Petra unul toroidal e 900 mii si daca asta E+I iese prea aproape ca pret, e clar ca nu se merita. Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Aprilie 17, 2007 Partajează Postat Aprilie 17, 2007 Pentru ce anume vrei sa folosesti transformatorul mai exact. Cum ai calculat ca ai nevoie de 300W ? Sa-l bobinezi, nu e chiar asa usor... Link spre comentariu
Vizitator rdh30flda Postat Aprilie 17, 2007 Partajează Postat Aprilie 17, 2007 http://www.sound.westhost.com/project3a.htm Cam asa am calculat: For a pair of amps, a 300VA transformer will be enoughStiu ca nu e usor. Mai e problema bazâitului... Oricum incerc sa ma eschivez de la 900k ROL :weedman: . Daca imi face cineva traful nu cred ca ies la 500k, deci l-as bobina chiar eu. In final daca nu se poate ajung tot la Petra. Chiar se merita banii pe un toroidal, dar in cazul meu e doar un proiect, azi maine ma plictisesc de el si il schimb. Cand voi face ceva care sa ramana nu imi mai pun problema alimentarii. Asteptam un sfat ;) EDIT: un singur post, foarte util, BTW, mentionasem mai sus ca e vorba de p3a ;) Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Aprilie 17, 2007 Partajează Postat Aprilie 17, 2007 Se merita banii pe un toroidal. Totusi, e bine sa te uiti la tabelul redresoare: http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=19358&start=15 si apoi sa vezi cam ce transformator iti trebuie. Apropo, poti sa atasezi schema de la "p3a" ? :smt006 Link spre comentariu
Vizitator rdh30flda Postat Aprilie 17, 2007 Partajează Postat Aprilie 17, 2007 era pe site-ul postat mai sus se merita pentru o "incercare"? partea proasta e ca daca il fac 25-0-25, nu prea merge pe alte amplificatoare care se alimenteaza la tensiuni mai mari deobicei :(. Ar mai fi si solutia 30-0-30, dar tb sa vad daca imi rezista in timp finalii la tensiunea asta => putere disipata mai mare. in loc de MJE15034-5 am cumparat BD139-140, iar pe post de finali TIP35C si TIP36C. Amplificatorul scoate maxim 80W/canal, dar mai duce ceva si in regim static. Toroidalul am inteles ca poate duce mai mult pe termen scurt. De cat sa fie ? Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Aprilie 17, 2007 Partajează Postat Aprilie 17, 2007 1. La o alimentare de +/-35VCC curentul efectiv prin bobina difuzorului 4Ohmi este de circa 5A. 2. Trebuie calculat val. curentului de varf care este 1,41*5=7,05A. Apoi deschidem datasheet-ul tranzistoarelor pe care doresti sa le utilizezi ca finali de unde rezulta: Uce=100V, Ic=25A, Pd=125W. 3. Apoi calculam puterea disipata de tranzistoare la valoarea acestui curent de varf: Pdis=70*7=490W, doua bucati si facem verificarea Pdis<2*Pd (am ales 2 din cauza ca aceasta putere disipata de 490W trebuie suportata de doua bucati de tranzistoare: TIP35C si TIP36C): 490<250W. Concluzia: pe sarcini de 4Ohmi se prajesc, nu te astepta sa le arzi instantaneu dar daca esti curios...asteapta si ai sa vezi. Daca doresti sa utilizezi niste finali super iti recomand MJ15024/MJ15023, capsula TO-3 (ce mai buni bipolari pt aplicatii audio din lume). Ca prefinali in acest caz se utilizeaza MJE15030 si MJE15031. Cat despre calcul puterii transformatorului, sunt mai multe metode, una mai simpla ar fi sa apelezi la conventia: val. efec. curent prin difuzor = val. efectiva curent infas. trafo (fac precizarea: in realitate curentul din infas. sec. a transf. e cu circa 4-5% mai mare, dar se poate accepta egalitatea). Pentru un singur modul de amplificare trebuie sa ai infasurari care sa-ti tina curentul ala de 5A la o tens. 2x25V (deci 5*50=250VA). Aceasta metoda de calcul prezinta avantajul utilizarii unor capacitoare de filtraj de valorii mici (2x2200-3300uF/50V per canal) dar dezavantajul utilizarii unui transformator de putere mai mare. In general, se apeleaza la un compromis: se calculeaza val. puterii transformatorului in cazul utilizarii amplificatorului pe impedante de 8Ohmi iar eventualul surplus de putere este compensat de capacitoarele de filtraj. In aceasta situatie capacitatea condensatoarelor de filtraj este cu circa 5-10 ordine de marime mai mare decat a celor calculati in cazul anterior. Concluzia: Te-ai pacalit cu finali respectivi pe care i-ai cumparat. Cand ma spun asta ma refer la faptul ca ceea ce exista pe piata de vanzare in Romania, in special tranzistoare bipolare sau MOS-FET in capsule TO-218, TO-247 sunt "imitati" care nu merita nici un ban. Toroidalul am inteles ca poate duce mai mult pe termen scurt.Nu stiu cine ti-a spus asta, referitor la puterea transformatoarelor toroidale, dar iti spun ca aceste transformatoare au acelasi coef. de suprasarcina (tipic 15-20%) ca si transformatoarele realizate cu tole E+I daca sunt de exemplu realizate pe baza aceluiasi standard, spre exemplu: SR EN 61558, Ta=40gradeC IP00, cl. II. Clasa de izolaţie B. Frecvenţa f=50Hz. NUMAI BINE Link spre comentariu
Vizitator rdh30flda Postat Aprilie 17, 2007 Partajează Postat Aprilie 17, 2007 Pe 8 ohmi ar tb sa mearga bine, nu? Momentan fac un canal, am luat numai un rand de tranzistori, deci 96k pierderi. Am ajuns la acele tip-uri pt ca initial imi spusese cineva sa utilizez BD249/250 si apoi am ajuns la acei echivalenti. Probabil am interpretat gresit partea cu suprasarcina la TRF. PUTEREA maxima: eu pot trage prin siguranta doar 3A (MAXIM). 3Ax70Vpp=210VA/canal pot scoate prin sigurante, valoare efectiva maxima. Nu stiu cum ai ajuns la cei 490W pe finali. Cei+/-35V sunt aproximativ stabili, iar mai mult de 3A scot din siguranta, care chiar se arde la suprasarcina. Te rog sa imi explici unde gresesc. Eu nu pot ajung la 490W Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Aprilie 17, 2007 Partajează Postat Aprilie 17, 2007 PUTEREA maxima:eu pot trage prin siguranta doar 3A (MAXIM). 3Ax70Vpp=210VA/canal pot scoate prin sigurante, valoare efectiva maxima.Nu stiu cum ai ajuns la cei 490W pe finali. Cei+/-35V sunt aproximativ stabili, iar mai mult de 3A scot din siguranta, care chiar se arde la suprasarcina.Te rog sa imi explici unde gresesc. Eu nu pot ajung la 490WCu transformatorul pe care il ai puterea instantanee care s-ar disipa in cea mai nefavorabila conditie de exploatare a amplificatorului pe sarcini de 4Ohmi conduce la o putere disipata pe tranzistoare de circa 490W. Atentie, nu e valoare efectiva. Cred ca nu te-ai uitat dar eu am luat in calcul valoarea de varf a curentului si excursia de tensiune pe sarcina. Puterea activa nominala disipata de tranzistoarele cele doua in conditile utilizarii in clasa AB este: P=0,707*490/2*radical2=122W. Ceea ce am vrut sa-ti arat cu valoare de varf este faptul ca la orice suprasarcina pe difuzoare de 4Ohmi amplificatorul are sanse mari sa crape. Iar la un scurtcircuit pica si finali si siguranta. Radiatorul va trebui sa-l dimensionezi pt o putere disipata de 122W, in conditile in care puterea pe sarcini de 4Ohmi atinge un max. P=U*I=20*5=100W (putere nominala la un THD de 0,1%). Link spre comentariu
Vizitator rdh30flda Postat Aprilie 17, 2007 Partajează Postat Aprilie 17, 2007 ok, dar cum sa disipe o putere pe care nu o poate absorbi? Am vazut ca ai luat cazul cel mai nefavorabil, dar chiar si in acel caz, daca nu alimentezi cu 490W nu ai cum sa ii disipi. Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Aprilie 17, 2007 Partajează Postat Aprilie 17, 2007 dar cum sa disipe o putere pe care nu o poate absorbi? Am vazut ca ai luat cazul cel mai nefavorabil, dar chiar si in acel caz, daca nu alimentezi cu 490W nu ai cum sa ii disipi.Ba da, poate sa disipe 490W, spre exemplu: un scurtcircuit la iesirea amplificatorului. Link spre comentariu
Vizitator rdh30flda Postat Aprilie 18, 2007 Partajează Postat Aprilie 18, 2007 se ard sigurantele la un maxim mai mult teoretic de 210W. Totusi il cred pe Rod Elliott ca 300VA sunt suficienti, nu 2x250VA.Oricum am apelat la altcineva care se pricepe la ceea ce intrebasem initial. Se poate inchide. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum