Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prelungitor facut acasa?

cearda

Postări Recomandate

Dacă cumpar un cablu electric (3 fire,2mm fiecare fir) de 100M,îl tai la dimensiunea de 30M,o sa am 3 buc a cate 30M,restul de 10M nu îl folosesc.Aceste 3 buc le dezizolez pana la cupru (lita)și le pun în paralel ca sa obțin 2 fire groase,care vor fi izolate cu furtun din cauciuc fiecare.O sa pot folosi prelungitorul acesta la :aparat de sudura,betoniera....etc ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cearda

2

• Ion_Bumbu

2

• silcos

1

• VEF

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Cumpara cablu de 3×4mm^2, si scapi de improvizatii.Nu te juca fara impamintare, mai ales la betoniera!Ca ultima optiune la ideea ta, tai 3 buc de 30 metri, legi conductoarele in paralel la fiecare si folosesti cite un cablu pentru fiecare, nul lucru, faza si impamintare, notate corect cu izolatie, albastru, maro (sau negru) si galben-verde.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am un fost prieten care a murit la 22 de ani curentat la betoniera. Fii foarte responsabil cand faci lucruri de-astea, mai ales cand pot aparea accidentari pentru oricine utilizeaza. Probabil o impamantare l-ar fi salvat, sau macar o protectie diferentiala.

http://www.dedeman.ro/ro/electrice/cabluri-si-conductori/cabluri-de-energie/cabluri-joasa-tensiune/cablu-cyy-f-3x4.html 3x4 mmp

http://www.dedeman.ro/ro/electrice/cabluri-si-conductori/cabluri-de-energie/cabluri-joasa-tensiune/cablu-cyy-f-3x6.html 3x6 mmp.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

E plin netul de cabluri. Ti le aduc si acasa. La lungimea aia, cu improvizatia ta, riscurile sa iasa ceva nasol sunt mai mari.Daca tot vrei sa improvizezi, leaga-le in paralel doar la capete, prinde cu banda din loc in loc peste izolatia de plastic si mai baga-le si in ceva (ex pp, furtun de cauciuc) sa nu dea vreun dorel cu tarnacopul in ele.Impamantare, cum au mai zis oamenii. Mai ales ca zici de trei fire.

Link spre comentariu

Dacă tot nu ai împământare, fă un efort și ia-ți o siguranță diferențială pe care o pui pe circuitul prizelor. Deși tot împământarea e sfântă. Nu lua în glumă curentul, dacă tu nu ai pățit nimic, pot s-o pățească alții de la astfel de improvizații. Mie când mi-a bubuit instantul electric în baie, am sărit din cadă de ziceai că-s din filmele cu ninja.....noroc cu împământarea serioasă făcută boilerului.Acum am și împământare și diferențială....

Link spre comentariu

Aceste 3 buc le dezizolez pana la cupru (lita)și le pun în paralel ca sa obțin 2 fire groase,care vor fi izolate cu furtun din cauciuc fiecare. 

In zilele noastre e chiar o premiera sa aud asaceva.

Pentru prelungitor ai acum o groaza de optiuni, la betoniera am folosit cu prelungitor de 30ml ce 1,5mmp fara probleme, e cu motor de 230Vac mic, vreo 4-500 w.

Daca ai ceva "monstru" de santier cu motor trifazic trecut pe 230Vac se renteaza sa treci pe cablu mai gros, cauta insa cablu de tip H07RN 3x4mmp sau 3x6mmp.

Gasesti si mai gros, nu te complica cu dezizolat si tras prin furtun.

Daca vrei neaparat furtun ia direct sufa de cupru de 16, 25, 50mmp si alimentezi tot cartierul.

Diferentialul este ceva necesar la o betoniera mai ales daca`i din aia veche cu motorul ce care caracsa prinsa pe sasiu .

Mi`a sarit mie ala de la casa cind au lucrat meseriasii la mine, stiau ei ceva, au tot intors stecherul in priza da al drak diferentialul tot sarea!

Noroc ca era condensatorul , din ala vechi cu carcasa metalica ce avea scurgeri si nu motorul.

La astea noi nu mai ai treaba cu pamintarea, totul e carcasat in plastic si transmisia e prin curea la pinion.

Grigi

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Domne' cand facem betoane cu betoniera,aceasta sta pe pamant,deci realizarea unei prize de pamant devine facila.Asa ca pentru siguranta dumneavoastra,realizati "loco"o priza de pamant,si ...dormiti linistit :96

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări