dan cod Postat Septembrie 14, 2016 Partajează Postat Septembrie 14, 2016 Nu stiu cand voi avea ocazia sa il desfac .Este pus la locul lui cu alte aparate deasupra si ar necesita timp mult . Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 14, 2016 Partajează Postat Septembrie 14, 2016 credeam ca osciloscopul deja este separat de retea...e mai logic sa separ aparatul de reparat... in fine eu nu am experienta in asta dar pare mai logic. ideea e ca eu nu voi ajunge niciodata sa repar surse in comutatie care folosesc reteaua cu osciloscopul. il folosesc la tensiuni mici, si nu imi fac griji pentru curentatul meu, pentru ca mi-am luat "portia" in copilarie de mi-au sarit sprancenele deja. e vorba de El, de osciloscop.... scrie acolo pe el ca suporta pana la 600V si ca are 1M la intrare...asta ar insemna ca daca pun sonda pe faza si GND pe Nul nu o sa sara in sus. Asa ar fi dupa logica mea, poate gresesc... Am un UPS defect (apropo de UPS, nu ar fi bine osciloscopul sa fie trecut prin UPS, pentru stabilizare ?) o sa folosesc carcasa, sa-mi fac un traf de separare, poate chiar transformatorul ei sa fie rebobinat de cineva..desi nu cred ca-i mai da lac cum trebuie sa nu zbarnaie...si nici nu cred ca fac calcule perfecte in functie de DS sarmei..la ei conteaza doar diametru` Sau asa ceva ar fi ok ? Nu te baza ca nu o sa ajungi niciodata sa repari surse in comutatie alimentate din retea. Este unul din principalele task-uri pt un osciloscop - repararea surselor in comutatie si la un moment dat ai sa ajungi sa repari si surse alimentate direct din retea. Daca pui o sonda pe retea "sonda pe faza si GND pe Nul" si nu ai traf de separare cu impamintarea izolata...........o sa-ti trebuiasca alt osciloscop cel mai probabil, asa ca ai grija cu chestiile astea ca-i scump un osciloscop. Eu nu prea am vazut osciloscoape care sa accepte 600V direct pe intrare (exista dar sint putine). Prin sonde 10X da dar nu direct. Una este ce scrie pe sonda si alta este cit accepta maxim osciloscopul. Vezi ca la retea ai in jur de 600V peak-peak deci cam trebuie sa ai 100V/div disponibil la osciloscop ca sa poti masura/vizualiza corect semnalul. La putine osciloscoape gasesti mai mult de 50V/div chiar si cu sonde 10X. La multe ai maxim 5V/div si cu tot cu sonde 10X ajungi la 50V/div. Pt tensiuni mai mari iti trebuie sonde 100X. Foarte fain Grundig-ul...am si eu un ATR reglabil romanesc care duce maxim 5A in primar, o sa ma folosesc de schema si de pozele de pe net sa bricolez ceva asemanator. Trebuie doar sa mai caut un ampermetru si un voltmetru corespunzator (cred ca ar merge si digitale chiar). Voiam sa va rog, daca aveti cumva posibilitatea sa demontati vreodata capacul spate sa-mi faceti si mie o poza mai detaliata, ce nu inteleg eu este daca pinul de impamantare din priza de iesire mai este legata la impamantarea carcasei, desi banuiesc ca nu este legat nicaieri. Multumesc! Asta se verifica foarte simplu si rapid cu un multimetru fara a mai demonta nimic. Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 14, 2016 Partajează Postat Septembrie 14, 2016 Pinul de impamantare sin priza de iesire nu are lagatura electrica cu carcasa(care este metalica) Link spre comentariu
elektronu85 Postat Septembrie 14, 2016 Partajează Postat Septembrie 14, 2016 Am inteles! Multumesc! P.S. Dle sesebe, vedeti ca nu puteti primi mesaje private, cel putin eu am incercat sa va scriu acum din nou, si spune ca este mesageria plina, am zis sa scriu si aici, poate ca nu ati observat raspunsul pe topicul cu sonda de osciloscop. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 14, 2016 Partajează Postat Septembrie 14, 2016 Eu daca nu am impamantare la priza(ca multe case vechi)Impamantarea osciloscopului era in aer!Doar facea contact intre gnd si impamantarea osciloscopului prin prelungitordar daca nu duce la pamant era degeaba!Aveam gnd intre osciloscop statie si pc doar prin faptul ca erau toate in acelasi prelungitor bagate!la pamant nu se ducea nimic neavand 3 fire la priza!si asa am scapat de traf separator!daca era si la priza impamantare avea rost!Interesant forum!Eu am luat 9 zile pt ca am scris ca am gresit un cuvant pt ca sant cu sanatatea in pioneze iar la sectiunea incepatorilor troneaza asemenea ineptii. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Septembrie 14, 2016 Partajează Postat Septembrie 14, 2016 (editat) Nea mitica dumneata ai gresit intentionat!Eu iam zis ca are degeaba impamantarea osciloscopului legata daca nu are si la priza impamantare!Este =0!Daca are la priza este perfect! Spune dumneata ca esti batran si stii mai bine!are efect impamantarea osciloscopului daca la priza nu am impamantare? Si pc-ul ma ciupeste din aceias cauza,si el are legata impamantarea la carcasa sursei! Editat Septembrie 14, 2016 de Emil 1986 Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 14, 2016 Partajează Postat Septembrie 14, 2016 (editat) De ce nu ai explicat pina la capat ca poate nu-si dau seama toti cei ce citesc de greseala grosolana din setupul de mai sus. In cazul in care nu ai impamintare la priza oricum toate aparatele aflate in acelasi prelungitor (care are contact de impamintare) au conexiunile de impamintare legate impreuna si deci cel putin carcasele metalice legate impreuna. In cazul de mai sus ce se intimpla daca masori cu osciloscopul folosind ground-ul sondei intr-un punct ce are potential diferit de zero? De exemplu facind masuratori in primarul unei surse in comutatie si conectind masa sondei la masa sursei? RASPUNS: Toate aparatele ce sint conectate la acelasi prelungitor vor curenta ca naiba. MARE ATENTIE. Si nici siguranta diferentiala nu va decupla tot timpul. Macar aveti grija sa fie toate actele in regula ca sa fie mai usor pt cei ce ramin in urma. Editat Septembrie 14, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Septembrie 14, 2016 Partajează Postat Septembrie 14, 2016 Am vrut sa masor un amplif pus in punte cu generator la pc!Bine inteles ca atunci cand conectan gnd de la sonda sareau scantei si ampliful intra in protectie!nu stiam dc!cand le-am luat la masurat am vazut ca aveam masa intre pc statie si osciloscop doa prin faptul ca erau in acelas prelungitor!cand am dat capacul la osciloscop jos am vazut ca al3 fir de la mufa era conectat la carcasa!Mufa era ca cea de la sursa pc!eu nu masor surse pentru ca nu stiu!la audio(ce ma intereseaza)nu imi trebuie impamantare!O sa imi fac si eu un traf separator cand oi invata sa masor in surse comutatie!!!! Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 15, 2016 Partajează Postat Septembrie 15, 2016 Interesant forum!Eu am luat 9 zile pt ca am scris ca am gresit un cuvant pt ca sant cu sanatatea in pioneze iar la sectiunea incepatorilor troneaza asemenea ineptii. Le-aţi luat la amplificatoare, după ce am spus clar că nu mai fac nicio diferenţă între utilizatori. Aici sînt mult mai îngăduitor, fiind secţiunea începătorilor şi mult mai puţine orgolii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 15, 2016 Partajează Postat Septembrie 15, 2016 Am vrut sa scot in evidenta ca dati mai multa importanta unui offtopic accidental decat unei postari ce ar putea sa induca in eroare un incepator.Dupa ce Dan explica necesitatea impamantarii si a trafului separator pt protectia muncii vine Emil si spune ca a rezolvat problema tocmai scotand impamantarea de la osciloscop. El a avut un caz particular pe care nu l-a inteles si il amesteca cu sfaturile de electrosecuritate.In cazul lui nu conta daca avea impamantare la casa si legatura la osciloscop. In audio unde avem traf de retea masa sondei se leaga la masa amplifului. Daca ai o singura alimentare pui spotul la baza ecranului iar daca ai alimentare dubla trasa o pui pe mijloc. Difuzorul are o borna la masa asa ca poti vizualiza direct pe borna opusa. La ampliful in punte difuzorul nu este legat la masa si cred ca asta a fost greseala lui Emil--protectia actiona numai cand pui masa sondei la difuzor nu la masa amplifului.De fapt se poate masura in primarul sursei cu sonda la masa intrare. Asa am gasit situatia la ICE Felix si toata lumea era fericita. Dar , vorba lui @sesebe, toti aveau lumanarile in dulap. Daca nu s-a intamplat niciun accident nu inseamna ca era si corect. Eu, asa cum ma face Emil batran si cum ma penalizeaza @Ratza ca a vrut sa ne introduca intro noua iepoca, adica eu, cand am fost tehnolog de sectie cam un an am introdus obligativitatea trafurilor separatoare la fiecare post de testare surse si asa a ramas pana fabrica a decedat de capitalism.Vad ca @sesebe mai incearca sa faca ordine. Nu stiu pt cat timp, trebuie sa fie foarte atent. Poate nu este asa sensibil dar a fost si el la 1 mm de penalizare:Stefan NicolaePostat 24 august 2016 - 01:00Putin cam multe puncte pentru miticamy! Toata lumea cred ca a inteles la ce se referea miticamy cand a spus "arici", asa ca pentru mine si postarea lui sesebe este offtopic.Boala te poate transforma asa cum nu ti-ai imaginat.ratzaPostat 29 august 2016 - 01:06Corect, nu ştiu cum de mi-a scăpat Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 15, 2016 Partajează Postat Septembrie 15, 2016 Imi cer scuze @miticamy daca ai fost penalizat din cauza postului meu. Nu a fost cu intentie, chiar ma gindeam ca "uite inca o denumire pt stilul ala de montaj". Legat de utilizarea osciloscopului....chiar nu inteleg de ce se tot revine la greseala aia de setup - cu izolarea osciloscopului cu traf de izolare. Traf de izolare mai utilizez si eu pe alimentarea osciloscopului dar foarte rar si cam stiu care sint riscurile. Prefer sa incerc sa fac in asa fel setup-ul de masura incit sa pot pastra osciloscopul impamintat. Am chiar un comutator foarte vizibil pe cutia trafului pt selectie cu impamintare sau fara impamintare. Dar lasind la o parte ce am eu sau altii, nu este bine sa dai sfaturi de genul cu izolarea impamintarii la un incepator, este mult prea periculos. Mai bine iese fum din osciloscop decit sa mincam coliva..... Poate nu ar fi o idee rea ca sa se faca un topic cu modul corect de utilizare al diferitelor aparate dintr-un laborator de electronica, in special un osciloscop, si poate daca incepe sa contina informatii valoroase, sa se faca si stiky la un moment dat. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Septembrie 15, 2016 Partajează Postat Septembrie 15, 2016 (editat) Poate nu ar fi o idee rea ca sa se faca un topic cu modul corect de utilizare al diferitelor aparate dintr-un laborator de electronica, in special un osciloscop, si poate daca incepe sa contina informatii valoroase, sa se faca si stiky la un moment dat. Sunt perfect de acord.Cu userul @ dan cod cred ca trebuie vorbit in aceasta privinta deoarece el este moderator la sectiunea "Aparate de masura". Editat Septembrie 15, 2016 de cipri_mury Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 15, 2016 Partajează Postat Septembrie 15, 2016 Deschideti subiectul acolo la AMCuri si il fac lipicios daca devine atragator.Sunt 100% deacord. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum