Vizitator alin21 Postat Septembrie 11, 2016 Partajează Postat Septembrie 11, 2016 Salut. Scuze daca nu postez in locul potrivit, dar am cateva intrebari legate de osciloscop. Am primit de curand un osciloscop, nu foarte performant dar acceptabil. Am totusi cateva lucruri pe care nu le inteleg in ce priveste unde pun sonda mai exact intr-un circuit. Am facut un fel de schema exemplificativa: Caz 1 -> Buton 01 = deschis Vreau sa pun sonda in punctul "ProbeA"; Masa sondei o pun pe ProbeGND? Vreau sa pun sonda in punctul "ProbeB"; Unde pun masa sondei ? Pe ProbeGND, sau pe +15V ? Vreau sa pun sonda in punctul "ProbeC"; Unde pun masa sondei ? Pe "ProbeD" ? Caz 2 -> Buton 01 = Inchis Vreau sa pun sonda in punctul "ProbeA"; Masa sondei o pun pe ProbeGND? Vreau sa pun sonda in punctul "ProbeB"; Unde pun masa sondei ? Vreau sa pun sonda in punctul "ProbeC"; Unde pun masa sondei ? Pe "ProbeD" ? PS: nu am gasit un alt mod de a reprezenta intrebarile mele mai bine... multumesc pentru raspunsuri.. Link spre comentariu
petreelectronic Postat Septembrie 11, 2016 Partajează Postat Septembrie 11, 2016 probe A,B masa la probe GND probe C masa la probe D Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 12, 2016 Partajează Postat Septembrie 12, 2016 Trebuie avut grijă la masa sondelor. De obicei e comună pentru toate şi nu sînt puţine cazurile în care se pot face nişte scurtcircuite eficiente cu ajutorul lor. Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 12, 2016 Partajează Postat Septembrie 12, 2016 Da si de multe ori fara traf de separare nu se poate masura mai ales in primar surse GNDul osciloscopului fiind legat la pamantar. Link spre comentariu
Vizitator alin21 Postat Septembrie 13, 2016 Partajează Postat Septembrie 13, 2016 mulțumesc de răspunsuri. am inteles. dar! nu înțeleg ce spune dan cod. adica ce nu pot in primarul sursei sa fac..? referire la orice sursa in comutatie, sau a celor care folosesc rețeaua? chiar si cele care nu au pamant? bine, imi dau seama ca te referi la un traf 1:1. dar unde vine pus.. si de ce..te rog sa imi spui tu.. Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 13, 2016 Partajează Postat Septembrie 13, 2016 In general la toate osciloscoapele masa sondei este legata la pamantar.Masa primarului daca nu este legata la pamantar si in general nu este legata(in general cea a secundarului este)atunci e logic ca intre pamantar si GNDul primarului sa ai ndiferenta de potential si panand osciloscopul acolo face poc.Traful de separare este teoretic obligatoriu ca si protectie si a muncii in orice laborator de electronica.Adica un traf 1:1 cum bine ai intuit.Astfel faza nu mai ajunge in aparatul care vrei sa il repari. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Septembrie 13, 2016 Partajează Postat Septembrie 13, 2016 Eu la priza nu am impamantare si asa am renuntat la impamantarea osciloscopului si asa nu mai am treaba intre gnd si impamantare! Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 13, 2016 Partajează Postat Septembrie 13, 2016 Si tot asa exista riscul ca sa-ti cintam la inmormintare. Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 13, 2016 Partajează Postat Septembrie 13, 2016 dar unde vine pus.. Intre alimentarea osciloscopului si retea. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Septembrie 13, 2016 Partajează Postat Septembrie 13, 2016 Si tot asa exista riscul ca sa-ti cintam la inmormintare. Eu daca nu am impamantare la priza(ca multe case vechi)Impamantarea osciloscopului era in aer!Doar facea contact intre gnd si impamantarea osciloscopului prin prelungitordar daca nu duce la pamant era degeaba!Aveam gnd intre osciloscop statie si pc doar prin faptul ca erau toate in acelasi prelungitor bagate!la pamant nu se ducea nimic neavand 3 fire la priza!si asa am scapat de traf separator!daca era si la priza impamantare avea rost! Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 13, 2016 Partajează Postat Septembrie 13, 2016 Domnul Emil, sint sigur ca la experienta ta riscul de curentare este minim dar totusi inca exista. Si eu folosesc des osciloscopul cu impamintarea izolata dar nu este corect asa. De exemplu: daca ai osciloscopul izolat (chiar si cu traf) si faci masuratori in primarul unei surse in comutatie, cu masa sondei conectata la masa sursei, toate partile metalice ale osciloscopului vor CURENTA si, daca butoanele au probleme de izolare (de exemplu se poate atinge un surub de fixare al butonului), te poate scutura zdravan cind vrei sa schimbi vreo setare la osciloscop. Ar fi bine sa nu dai astfel de sfaturi la un incepator pt ca daca nu are experienta se poate curenta oricind, chiar si mortal. Legat de traful de izolare, recomandarea din mai toate punctele de vedere este ca traful de izolare sa fie utilizat pt alimentarea aparatului aflat in teste si NU pt izolarea osciloscopului. In felul acesta chiar daca se atinge acidental un punct cu potential de curentare, datorita trafului de izolare, operatorul este protejat si posibil (daca setupul este facut corect) nici macar sa nu simta ca "s-a curentat". In plus, pastrarea osciloscopului intr-o priza impamintata ajuta la reducerea zgomotului captat de intrarile osciloscopului. Eu am un traf de izolare de 350W custom made la Petra Iasi, si pot alimenta chiar si un invertor de sudura, pt scurt timp pot da chiar si arc de sudura pt teste. Am facut teste la invertoare direct prin traf si au functionat. Sint foarte rare cazurile cind nu poti alimenta ceva prin traful de izolare. Pt cei care au atelier de service este recomandat ca sa aiba un traf de izolare pt priza aparatului sub test si in felul acesta ii scapa de multe motive de stres. Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 13, 2016 Partajează Postat Septembrie 13, 2016 Eu am un Grundig RT5A si este pus la masa de lucru.Tot ce lucrez este alimentat prin el asa ca m-am scapat de scuturaturi si alte cele.Din pacate va spun ca un coleg de al meu asa a murit langa un TV.Chiar nu-i de joaca.Nu zic ca nu m-am curentat de sute de ori dar probabil rezist.Altii dau coltul cu prima ocazie.Si cum se spune Paza buna trece primejdia rea. Link spre comentariu
Vizitator alin21 Postat Septembrie 13, 2016 Partajează Postat Septembrie 13, 2016 (editat) Intre alimentarea osciloscopului si retea. credeam ca osciloscopul deja este separat de retea...e mai logic sa separ aparatul de reparat... in fine eu nu am experienta in asta dar pare mai logic. ideea e ca eu nu voi ajunge niciodata sa repar surse in comutatie care folosesc reteaua cu osciloscopul. il folosesc la tensiuni mici, si nu imi fac griji pentru curentatul meu, pentru ca mi-am luat "portia" in copilarie de mi-au sarit sprancenele deja. e vorba de El, de osciloscop.... scrie acolo pe el ca suporta pana la 600V si ca are 1M la intrare...asta ar insemna ca daca pun sonda pe faza si GND pe Nul nu o sa sara in sus. Asa ar fi dupa logica mea, poate gresesc... Am un UPS defect (apropo de UPS, nu ar fi bine osciloscopul sa fie trecut prin UPS, pentru stabilizare ?) o sa folosesc carcasa, sa-mi fac un traf de separare, poate chiar transformatorul ei sa fie rebobinat de cineva..desi nu cred ca-i mai da lac cum trebuie sa nu zbarnaie...si nici nu cred ca fac calcule perfecte in functie de DS sarmei..la ei conteaza doar diametru` Sau asa ceva ar fi ok ? Editat Septembrie 13, 2016 de alin21 Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 14, 2016 Partajează Postat Septembrie 14, 2016 Da e ok traful atar ca dice doar 1A si trebuie tinut cont de asta. Link spre comentariu
elektronu85 Postat Septembrie 14, 2016 Partajează Postat Septembrie 14, 2016 Eu am un Grundig RT5A si este pus la masa de lucru.Tot ce lucrez este alimentat prin el asa ca m-am scapat de scuturaturi si alte cele.Din pacate va spun ca un coleg de al meu asa a murit langa un TV.Chiar nu-i de joaca.Nu zic ca nu m-am curentat de sute de ori dar probabil rezist.Altii dau coltul cu prima ocazie.Si cum se spune Paza buna trece primejdia rea. Foarte fain Grundig-ul...am si eu un ATR reglabil romanesc care duce maxim 5A in primar, o sa ma folosesc de schema si de pozele de pe net sa bricolez ceva asemanator. Trebuie doar sa mai caut un ampermetru si un voltmetru corespunzator (cred ca ar merge si digitale chiar). Voiam sa va rog, daca aveti cumva posibilitatea sa demontati vreodata capacul spate sa-mi faceti si mie o poza mai detaliata, ce nu inteleg eu este daca pinul de impamantare din priza de iesire mai este legata la impamantarea carcasei, desi banuiesc ca nu este legat nicaieri. Multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum