Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CNC la indicatiile batranilor

Vizitator CNCrel

Postări Recomandate

Vizitator CNCrel

Salutari la toata lumea.

Apelez la "sfatul batranilor" pt realizarea unui CNC de genul: 

Vreau sa pot prelucra "maxim neferoase", iar precizia/abaterea sa fie de maxim +/-0.04 mm

Echipamentele pe care doresc sa le folosesc(o parte le am deja) sunt urmatoarele:

2x Surub cu bile L lucru aprox 800mm pe axa Y + 2 sine ghidaj

2x Surub cu bile L lucru aprox 1600mm pe axa X + 2 sine ghidaj

1x Surub cu bile L 400mm pe axa Z + 2 sine ghidaj

Motoare pas cu pas NEMA42 (110BYGH201-001 4200OZ-IN)

Axa A rotativa in genul celei din poza atasata, maxim 1000mm...

In final sper sa arate asemanator cu

Buget de inceput aprox 2000 euro.

Cadrul va fi in principal otel, dar unde nu se poate voi folosi profile extrudate Al

Achizitiile vor fi in principal ebay probabil...

Rog membrii experimentati sa ma ghideze...

Pt inceput as dori o recomandare in ceea ce priveste Ø- ul si pasul suruburilor cu bile. 5 sau 10mm?

Tipul(dimensiunile recomandate de voi pt sinele de ghidaj si patine)

O schita pt un model asemanator nu am gasit nici pe https://grabcad.com nici pe alte site-uri, daca stiti vreun CAD potrivit, chiar si platit, va rog sa ma indrumati...

Va multumesc.

Iulian

post-260640-0-40662300-1473514611_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• La Trovanti

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator bcsstefan

Salutare...

De la inceput trebuie sa ti spun ca nu fac parte din "Sfatul batrinilor".Ca si tine incerc sa imi construiesc si eu o masinarie de genul adunind informatii de pe forumuri.

Ok..so..."parerea mea":

-0.04 este destul de ambitios.Piesele trebuiesc destul de bine aliniate,iar structura trebuie sa fie foarte rigida.Suprafetele de asezare pentru ghidaje trebuie sa fie correct prelucrate,lagaruirea suruburilor este importanta,precizia suruburilor cu bile(calitatea lor/clasa de precizie etc)

-am vazut ca ai un surub de 400 pt axa Z-O cursa da 150mm pe axa Z mi se pare ok pentru a nu avea deformatii -La o cursa da 150-200mm nu ai nevoie de surub de 400.

-pasul suruburilor si diametrul:cred ca poti folosi de 16 pe toate axele-mai ales daca folosesti 2 suruburi pe X -pas mic pe axa Z

-motoarele lasa le pe final.Evident poti aprecia cam ce masa ai pe fiecare axa si cam la ce momente rezitente la axul fiecarui motor ajungi.In functie de asta poti allege motoarele.

-pretul-2000 de eu-...daca vrei precizie vei depasi sigur suma.Eu am ajuns la 1500 dupa ce am cumparat ghidajele +suruburi+lagare.

Suruburi bune la pret mic gasesti taiwaneze(atentie la falsuri)-la fel si ghidaje-TBI sau HIWIN sint ok. Daca vrei precizie incearca sa eviti componentele chinezesti.Ele sint foarte ieftine si f bune daca vrei sa prelucrezi lemn.

-dimensiunea ghidajelor:20-25 pe X,20 pe Y si 15 pe Z-Asta este ce vreau eu sa folosesc si am vazut ca multi fac la fel

Cam asta..deocamdata

Link spre comentariu

Dupa parerea mea numai alegerea suruburilor , ghidajerlor "de calitate" nu va duce la realizarea unei anumite precizii. 

As sugera mai curand cumpararea pieselor componente sa te incadrezi in bugetul dorit, Obtii maximul de performanta la banii care-i ai.

Si intai si intai sa te hotarasti la ce-l folosesti. Nu are nici un rost sa faci un cnc super rigid (si scump) si sa te apuci sa gravezi lemnul. 

Citesc de ceva timp postarile privitoare la CNC, dar nu stiu multi sa-si fi amortizat investitia. Daca nu-si scoate banii, mai placut ar fi sa-i cheltuiesc pe o vacanta. Nu-i asa ?

Ce vrei sa faci cu masina ?

Link spre comentariu

În primul rând, să faci o mecanica impecabila îți trebuie atelier și îndemânare. Nici eu nu sunt suficient de bătrân, așa că îmi văd lungul nasului. Nu m-aș înhăma eu însumi la un astfel de proiect. Dacă nu ai unde sa tai, să gauresti corect materialele, îți spun că arunci banii pe fereastră. Îți doresc succes!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări