Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Soc pentru alimentare

Postări Recomandate

Nu stiu daca postez unde trebuie dar sper sa nu gresesc prea tare.Problema e urmatoarea:vreau sa realizez o sursa de alimentare ca cea din figura pe care o atasez si nu stiu cum pot realiza (calcula) socul. Cel incercuit cu rosu.Ma poate ajuta cineva ?Multumesc mult !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator donpetru

Vrei sa dimesionezi socul respectiv sau nu stii valoarea inductantei ? Din schema atasata, valoarea inductantei este de, daca nu ma insel, 156mH. Pentru a construi bobina avand aceasta inductanta trebuie sa-mi spui daca ai facut rost de un miez de ferita si ce tip? Si mai trebuie estimat Al feritei daca nu cu putin noroc poate il ai inscripitionat pe miez.

Link spre comentariu

Vreau sa dimensionez acest soc.

Numar de spire si grosime.

Din cate m-am interesat, nu e bobinat pe ferita ci pe tole obisnuite E + I.

Inductanta e de 5 H.

Rezistenta electrica in curent continuu: 135 ohmi.

Curent: 75 mA

Tensiunea de lucru 400 V.

Aici sint mai multe detalii: http://www.hammondmfg.com/153.htm

Problema e ca nu stiu cum sa-l calculez. Tola cred ca e E10.

Sectiune miez, nr spire si grosime sarma (asta e mai usor) :)

Link spre comentariu

messu,Urmareste etapele astea:1)Ia un miez apropiat ca dimensiune de cel de la Hammond. Bobineaza 100 de spire si apoi masoara inductanta utilizand metoda de la postul asta: http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=1 ... torder=asc2)L=Al*n^2. Stii n (100), ca tu ai bobinat, stii L ca l-ai masurat, determini Al3)Stii L (5H) la care trebuie sa ajungi, stii Al, ca l-ai calculat la pct 2 si determini nr de spire necesar ptr 5H folosint aceeasi formula de la pct 2.4)Determini diametrul maxim al sirmei, ca sa incapa in fereastra. Calculezi lungimea sirmei (n*lungimea_spirei_medii) si verifici ca rezistenta e in limite rezonabile.5)Bobinezi. Masori ce a rezultat prin aceeasi metoda. Chiar daca nu e exact 5H, nu conteaza ptr filtraj. Variatii de 20% sunt acceptabile. Daca n-a iesit, mai refaci aproximarea, mai adaugi/scoti spire.Socuri care au o astfel de inductanta NU se bobineaza pe ferita ptr simplul motiv ca ar iesi imense. Al-ul feritei este mai mic decat al fierului la frecvente asa de joase. Spor!CiripEDIT: Ca urmare a postului lui em2006

Nu uita de intrefier,

Coreeeeect! Dar masuratorile tre' facute atunci cu intrefier.
Link spre comentariu

Nu uita de intrefier, daca e cazul (o foita de hartie de condensator sau folie poliesterica, montata intre pachetul de tole E si pachetul de tole I), drosselul nu se toleaza intretesut ca la trafo, efectul e scaderea inductantei dar se evita saturarea miezului de catre componenta continua.

Link spre comentariu

Ca sa fiu sincer, speram la o metoda care sa-mi dea solutia exacta "din prima".

Nu ai cum, fara sa stii datele miezului. O buna parte din munca este dedicata evaluarii miezului. Ideea cu scotocitul intr-un teveu vechi e buna. Si nu te crampona de exact 5H.Bafta!Cirip
Link spre comentariu

Aoleu donpetrica, dooomnu' inginer,

Pai ce faceti domnu' inginer, induceti in eroare gresita forumistii platitori de impozit? Sau te-a pacalit nenea cu saitu'. Ti-a zis pe meil ca tine cu matale, dar a dat-o pe abureli din alea hilare, cum ar fi inductia de saturatie, B. Si atunci tot omul se intreaba cu cine voteaza. E sau nu e hilara asta cu saturatia, aaaaa? Da' noi ne radem oricum, asa-i?

Cirip

EDIT: Raspuns ptr postul de mai jos al lui donpetru :)

Domnu' inginer,

Ceea ce vroiam sa arat este ca te contrazici. In postul asta: http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=162952#162952 zici ca inductia de saturatie e un motiv "hilar", iar acum ne dai un link in care autorul explica importanta inductiei de saturatie, dar se pare ca am fost prea subtil ptr domnia ta. :yawinkle:

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Aoleu donpetrica, dooomnu' inginer,Pai ce faceti domnu' inginer, induceti in eroare gresita forumistii platitori de impozit? Sau te-a pacalit nenea cu saitu'. Ti-a zis pe meil ca tine cu matale, dar a dat-o pe abureli din alea hilare, cum ar fi inductia de saturatie, B. Si atunci tot omul se intreaba cu cine voteaza. E sau nu e hilara asta cu saturatia, aaaaa? Da' noi ne radem oricum, asa-i?

Bagarea in seama.... :toimonster: Va rog sa-l scuzati pe "cirip", ciripeste cam mult, dar...ce sa facem asa sunt pasarelele ?EDIT: pt. afirmatia lui cirip de mai sus.Vad ca faci o mare confuzie intre doua tipuri de subiecte: transformatoare monofazate in constructie impreganata la 50Hz si transformatoare de separare pe miez de ferita (frecvente inalte). Apropo, unde vezi tu confuzia, pt ca discutam de doua lucruri "distincte". Deci.... :toimonster:
Link spre comentariu

messuOmule tie iti trebuie un drosel care sa-ti faca o filtrare acolo, daca nu-l ai poti sa pui si o rezistenta cam de valoarea celei a droselului sau chiar mai mare si la citiva wati. Efectul e mai slab, insa isi face treba. Nu e cazul sa studiezi acuma toata electropolologhia si sa devii doctor docent in bobinaraie. :smt003

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări