costi_b Postat Septembrie 9, 2016 Partajează Postat Septembrie 9, 2016 Am niște surse din echipamente de telecom, 5V - 2A, 48V și 70V curent mic. Problema e că pe ieșirile de 48 și 70 V am un riplu de câțiva volți, e o oscilație amortizată în vreo 8 perioade, cu frecvența de repetiție de 60 kHz, frecvența oscilației de cca 1MHz. Am bănuit snuberul de pe trafo, înlocuit R,C,D la fel. Snuberele pe diodele redresoare sunt ok, 100 ohmi cu 1,5 nF. Ce mai poate provoca acest fenomen. Nu am la îndemână o oscilogramă dar postez una când ajung acasă. Link spre comentariu
iop95 Postat Septembrie 9, 2016 Partajează Postat Septembrie 9, 2016 (editat) Ce valori au R si C din snubber trafo? Sursa are bucla de reglaj cu optocuplor sau e in bucla deschisa? Ce tranzistor are? Editat Septembrie 9, 2016 de iop95 Link spre comentariu
costi_b Postat Septembrie 9, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2016 (editat) 100 k, 2,2 n. Cu optocuplor. UC2843 și tranzistor MOS. Am verificat și traful, nu are spire în scurt. Schimbat și condensatori filtrare. Editat Septembrie 9, 2016 de costi_b Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 9, 2016 Partajează Postat Septembrie 9, 2016 Se poate ca pur si simplu filtrarea de pe acele iesiri sa fie pe duca, situatie in care vezi pulsurile de comutatie pe iesire... Link spre comentariu
costi_b Postat Septembrie 9, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2016 Condensatorii de filtraj sunt buni, am schimbat de probă din sursa care merge ok și tot apare oscilația. Am editat postul precedent cu o aproximație a ce apare pe osciloscop. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 9, 2016 Partajează Postat Septembrie 9, 2016 (editat) Incearca sa schimbi si optocuplorul daca exista.Eventual pune un capacitor de citiva nF pe led sau chiar pe pinii EC la el.Asa am "linistit" cindva o sursa care era zgomotoasa... Editat Septembrie 9, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
XAN77 Postat Septembrie 9, 2016 Partajează Postat Septembrie 9, 2016 și toate sursele fac așa sau numai una/unele ? Din cîte îmi aduc aminte, acea oscilație e normală, este dată de capacitatea porții fet-ului cu inductanța de scăpări din primar. Poate un snuber pe fet ar ajuta. Link spre comentariu
iop95 Postat Septembrie 9, 2016 Partajează Postat Septembrie 9, 2016 Problema pare a fi valoare R a snubber-ului. E prea mare; incercati cu 10-15K la 3W; chimica nu bobinata. Banuiam ca e cu MOS... intrebam ce tip e. Incearca sa schimbi si optocuplorul daca exista.Eventual pune un capacitor de citiva nF pe led sau chiar pe pinii EC la el.Asa am "linistit" cindva o sursa care era zgomotoasa... Asta era oscilatie din bucla de reactie (regulator prost proiectat sau defect), care devine instabila, mai ales la salturi de sarcina. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 9, 2016 Partajează Postat Septembrie 9, 2016 Tot ce e posibil, 6,8nF parca pusesem, peste 10nF sau 22 parca, dadeau niste pulsuri ca ciocanul.N-aveam schema. Link spre comentariu
costi_b Postat Septembrie 9, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2016 Tranzistorul este P3NK60ZPF. Nu toate fac așa, numai unele, cele care merg bine scot tensiune impecabilă, fără zgomot. Valorile sunt identice la toate. Inductanța de scăpări e 10-11uH. Link spre comentariu
iop95 Postat Septembrie 9, 2016 Partajează Postat Septembrie 9, 2016 Rezistenta din snubber e 100Ohm sau 100kOhm (asa am citit din graba...)? N-are cum sa fie 100ohm... Pe o sursa cu probleme puneti un cond de 1nF/50V intre grila si sursa MOSFET-ului. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 9, 2016 Partajează Postat Septembrie 9, 2016 De ce ar strica regimul de comutatie in mod intentionat? Link spre comentariu
iop95 Postat Septembrie 9, 2016 Partajează Postat Septembrie 9, 2016 MOS-uri SuperJunction pot avea probleme de oscilatie pe circuitul GS in anumite conditii. Trebuie vazut totusi daca oscilatia e din snubber. Cu un osciloscop de vazut Vds, Vgs, Vsursa-masa (minus cond de filtrare) si tensiunea pe cond din snubber. Link spre comentariu
costi_b Postat Septembrie 9, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2016 (editat) 100 kohm cu 2,2 nF în snuberul din primar, 100 ohmi înseriat cu 1,5 nF în paralel cu diodele din secundar. Din păcate, ca să măsor în primarul trafului aș avea nevoie de o sondă 100/1 care îmi lipsește din dotare. Tensiunile depășesc 400 V cât e maximul ce suportă osciloscopul meu cu sonda 10/1. Editat Septembrie 9, 2016 de costi_b Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 9, 2016 Partajează Postat Septembrie 9, 2016 Astept o poza - doua la osciloscop daca tot este osciloscop disponibil. Cind pui poza te rog sa spui si care sint setarile osciloscopului in timpul pozarii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum