Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Telecomanda GSM cu BIP

Vizitator MIRCAN DAN

Postări Recomandate

Vizitator MIRCAN DAN

O intrebare: Cum detectez la MT8870 sosirea unui nou ton decodificat ? Daca nu ma insel pinul ESt trece in 1 logic cand decodifica 1 ton DTMF apoi trece in 0 logic. Cand soseste un nou ton DTMF trece iar in 1 logic. Cu uC vreau cand trece ESt in 1 logic, cteste Q1-Q4, iar cand ESt se seteaza in 1 a doua oara citeste al doilea ton DTMF la Q1-4, samd. Vreau pt a codifica cu mai multe tonuri succesive o comanda formata sa zicem din 5 tonuri DTMF urmate de tonul DTMF de la tasta # ce indica sfarsitul unei comenzi. Asta pt a evita comenzi date de straini.

Asta in eventualitatea ca voi alege tonur DTMF in loc de BIP.

Pentru confirmare prin SMS pot folosi 14 relee de 5 Volt legate la uC si care actioneaza tastele telefonului pentru cautare in agenda, scrierea SMS-ului si trimiterea lui.

Ce ziceti ?

Va multumesc pentru ajutor la toti !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator MIRCAN DAN

Raspunsul la intrebarea topicului este defapt functia de DEMODULARE. Tonurile sunt modulate ASK. Trebuie demodulate, iar semnalul digital demodulat se aplica la o intrare in uC

Editat de MIRCAN DAN
Link spre comentariu
Vizitator MIRCAN DAN

Da despre BEEP dar raspunsul la intrebarea topicului este cum demodulez tonul la apelat ca sa-l bag in uC fara sa ma leg la un LED de pe tastatura ci preluand semnalul audio ( tonul ) de la casca. 

Problema se reduce la demodulare ASK On-Off Keying.

Editat de MIRCAN DAN
Link spre comentariu
Vizitator MIRCAN DAN

Mi-a venit o idee mai simpla pana rezolv cu demodularea ASK-OOK.

O sa preiau pulsurile de pe un LED de pe tastatura telefonului apelat legat la uC. Cand este apelat LED-urile de pe tastatura incep sa palpaie. Cand a sunat de 4 ori sa zicem uC a numarat de cate ori a clipit un LED sa zicem ca a numart intre 40 - 50 clipiri. In aceasta situatie "inchide" releul. Daca este apelat inca o data de 4 ori "deschide" releul samd. De fiecare data cand actioneaza releul apeleaza apelantul care trebuie sa raspunda. Odata ce a initiat apelul, pe un speaker piezoelectric "canta" frecventa de 1000 Hz pentru releu inchis, iar frecventa de 400 Hz pentru releu  deschis pe care o aude apelantul cand raspunde. Astfel e mai sigura confirmarea. 

Daca confirmarea se face de exemplu cu BEEP se poate intampla datorita retea ocupata sa se piarda BEEP-uri. Doream sa fac confirmarea astfel: un BEEP pentru releu "deschis" si doua BEEP pentru releu "inchis". 

Pentru a rezolva problema executarii unor actionari de la persoane straine prevad ca de exemplu releul sa se actioneze numai la 4 tonuri de apel. Si a doua siguranta: de fiecare data cand este actionat releul, apelatul ( uC ) sa apeleze apelantul. Astfel apelantul stie ca s-a actionat releul si poate face o actionare cu confirmare. 

Pentru o comanda si o confirmare sigura se poate face o comanda de trei ori cu trei randuri de confirmari. Astfel renunt la speaker piezoelectric. 

Daca este comanda nereusita nu se primeste nici o confirmare ( nici un BEEP ).

Editat de MIRCAN DAN
Link spre comentariu

o sa fiu direct si ma retrag din Topic.

sofian, ti-a oferit gratis componente, dar tu te invarti in jurul unui beep.

ti se pare oare o rezolvare "Pentru a rezolva problema executarii unor actionari de la persoane straine" , "releul sa se actioneze numai la 4 tonuri de apel"

pe bune, deci cred ca vrei neaparat sa te complici...

si n-ai de ce sa demodulezi tu semnalele DTMF, pentru ca asta face MT8870. si nu se merita sa le decodezi in uC, pentru ca tot iti trebuie componente aferente inainte de ADC. MT8870 este imun la zgomotele externe. am lucrat cu el si stiu.

pentru utlima data. ai nevoie de un modem (sau telefon)->MT8870 -> uC. nu mai esti limitat la 9 relee. poti pune cat te tin I/O uC-ului.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator MIRCAN DAN

Am zis ca accept oferta lui Sofian. Multumesc mult de pe acum Sofian ! Astept pe mail detalii despre oferta.Intre timp am mai studiat posibilitatea cu BEEP fara acel decodor de DMTF. Nu ma complic chiar deloc decat acolo ar fi o chestie mai complicata cu demodularea ASK-OOK a tonurilor care nu sunt DTMF ci generate de mine in Audacity in Windows. Asa elimin apeluri sau comenzi straine. Acest tip de telecomanda cu BEEP am gandit-o in ideea ca nu se merita sa cheltui bani multi pe un modem GSM cu comenzi AT cu SMS sau sa invat protocolul Fbus pentru a comanda doar un releu sau doua.Am lucrat cu modem GSM cu comenzi AT cu SMS cu interfata pe calculator cu RS232 si cu uC legat la modem GSM.Am renuntat la DTMF pentru ca la unele telefoane nu functioneaza bine auto-answer.Acum ma gandesc cum as putea folosi totusi tonurile DTMF fara auto-answer la telefonul apelat. Cand primeste BEEP sau apel, inchide actionand NO si apeleaza apelantul care raspunde manual si astfel se deschide comunicatia cu tonuri DTMF iar confirmarea o fac cu speaker piezoelectric la uC.Intrebare: la acel MT8870 se pot decodifica tonuri DTMF succesive adica tastand mai rapid sa zicem o comanda alcatuita din 10 tonuri DTMF diferite ? Banuiesc ca da. Cand StD este 1 am tonul gata codificat. Apoi cand vine al doilea ton decodat cum detectez cand a sosit ? Intreb pentru ca n-am mai lucrat cu MT8870.Cu acest topic vreau sa lamuresc si alternative uzuale de telecomanda GSM cu care n-am mai lucrat desi evident ca cea cu SMS mi se pare mai eleganta dar in acelasi timp mai scumpa datorita modemului GSM.Am avut doua modemuri GSM care le mai am dar care se pare ca s-au stricat. Nu mai raspund la comenzi AT din hyperterminal si cand bag cartela SIM nu palpaie si nu se aprinde LED-ul care indica conectat in retea. E vorba de doua modemuri industriale Maestro 100 care au temperatura de depozitare de maxim -25 grade Celsius. Le-am depozitat cateva saptamani in podul casei iarna si cred ca au inghetat desi le-am tinut ferite de umezeala in ambalajul lor din carton. Asta e patzania mea. Un modem din acesta costa cam aproape 500 RON pe cand un junghi de telefon mult mai putin. Modemurile astea sunt sensibile la temperaturi negative. Eu va trebui sa montez telecomanda undeva intr-un post unde sunt temperaturi negative iarna deoarece nu e incalzire. Nu stiu nici junghiul de telefon cum se va comporta. Va trebui sa instalez o rezistenta de incalzire langa montaj.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări