Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Telecomanda GSM cu BIP

Vizitator MIRCAN DAN

Postări Recomandate

Vizitator MIRCAN DAN

Numai bine la toata lumea !

Vreau sa setez un ton dreptunghiular de amplitudine 1 in Audacity ( generare pe calculator ) si durata 1 secunda apoi il bag in telefon iar cand primeste un apel, vreau sa preiau semnalul ( tonul ) de pe doua fire de la casti si acel ton sa-l transform cumva in impuls digital adica ( 0-5V ) pe care apoi sa-l citesc la o intrare in microcontroller.

Vreau acestea pentru a realiza o telecomanda GSM prin BIP adica atunci cand apelez de la distanta placa electronica cu microcontroller legata la un telefon ( cu SIM ) sa detecteze sunetul din apel ( care l-am setat ca ton ) sa-l preia ca impulsuri pe care le numara si apoi actioneaza un releu.

Va multumesc !  

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,

Mi-e putin neclar cum doresti sa faci aceasta.

Daca setezi un tren de sa zicem 3 pulsuri dreptunghiulare HIGH ca si ton de apel, daca cineva apeleaza telefonul, sunetul de apel care ajunge la casti va fi tot timpul acelasi generand tot timpul aceasi reactie din partea controlerului.

Sau poate asociezi fiecarui numar din agenda cate un ton de apel diferit?

Link spre comentariu
Vizitator MIRCAN DAN

Am generat un semnal ( ton ) dreptunghiular de 100 Hz cu durata 500 ms cu pauza de 1 secunda amplitudine 2 Volt Varf-Varf.

Ceea ce vreau eu este sa comand un releu doar prin bipuri. Trebuie sa transform tonul de 100 Hz  cu durata de 500 ms intr-un impuls digital cu durata de 500 ms. Am pus un condensator de 2.2 uF ca sa elimine impulsurile mai mici adica de 100 Hz ( durata de 5 ms adica perioada de 10 ms ) dar nu le elimina. 

Apoi dupa ce reusesc asta o sa numar impulsurile de 500 ms cu microcontrollerul. Daca trimit 2 impulsuri ( tin apasat apelul fara sa inchid ) dupa care inchid se actioneaza releu 1, iar daca trimit 4 impulsuri sa actionez releul 2, etc. Apoi microcontrollerul imi trimite ca raspuns: un bip daca releul 1 este inchis, doua bipuri daca releu 1 este deschis, etc.

Nu vreau sa folosesc tonuri DTMF sau SMS ci doar cu BIP.Este cea mai ieftina telecomanda/apelator GSM.Daca cineva suna aiurea in primul rand trebuie sa lase sa sune exact de 4 ori. Daca da doar bip scurt sau lasa sa sune mai mult de 4 ori microcontrollerul nu actioneaza releul. Daca totusi actioneaza releul CPU trimite apel la proprietar si verifica starea releului prin apel.La orice apel fara raspuns telefonul suna de maxim 9 ori. Daca las sa sune o data se emit sa zicem 2 impulsuri, daca las sa sune de doua ori se emit din telefonul cu CPU 4 impulsuri. Daca las sa sune de 8 ori si inchid se emit 16 impulsuri. CPU numara impulsurile si in functie de numarul lor actioneaza sau nu releul. De aceea vreau sa folosesc ca melodie de raspuns pa apel tonuri pentru ca acestea le pot transforma in nivele logice pe care sa le aplic la un pin de intrare in microcontroller cum ar fi un pin de intrerupere care numara fronturile crescatoare.Deci problema mea este acum cum sa transform impulsuri analogice in impulsuri digitale. Cred ca as putea folosi un comparator cu amplif operational. Imi generez un ton de 100 Hz timp de 60 milisecunde. CPU va numara 6 fronturi crescatoare. Amplificatorul operational il alimentez cu 5 V. Sau pot folosi comparatorul din CPU sau microcontroller.

Link spre comentariu

plecand de la premisa ca telefonul trebuie sa stea implicit langa alarma, ar trebuii sa schimbi total ideeatia. te complici tare, si degeaba.

leaga-te direct pe iesirea de "vibrator" sau direct pe difuzor prin optocuplor eventual. restul faci din soft.

sigur ca poti sa filtrezi frecventa, mai ales ca e una fixa, dar o sa ai rateuri la greu prin microfon. in special pentru ca e vorba de 100Hz. daca chiar vrei sa te complici pe ideea ta, incearca macar sa faci o codare si la tonul generat.

sau ai putea instala pe telefon Tasker, il setezi pe acolo sa-ti aprinda un led dupa bunul plac si te legi de led-ul in cauza.

oricum ar fi, e impractica solutia...total.

vezi ca telefonul mai suna cel putin o data si dupa ce inchizi tu. si inca ceva. nu tot timpul :) adesea la tine incepe sa sune, la el nu...bla bla-uri. cum de ti-a venit oare ideea asta ?

eu as pune telefonul sa raspunda automat, si m-as lega in paralel cu un MT8870->uC

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator MIRCAN DAN

De nevoie am ajuns sa renunt la DTMF si SMS. Lipsurile, necazurile il baga pe om pe coclauri. Nu scapa NIMENI ! Ma refer in general.

Am setat modul de raspuns sa se aprinda intermitent led-urile tastaturii cand primeste apel. O sa trec prin comparator apoi pt ca led-urile nu se sting complet intermitent. Cu un Vref = 3V cred ca voi obtine pulsurile digitale dorite.

Oricum topicul ramane deschis pt ca nu s-a raspuns complet la intrebarea initiala: Cum unesc un tren de impulsuri periodice dreptu ghiulare de o frecventa anume analogic intr-un singur puls digital ( 0-5V ) ? 

Am incercat o redresare cu o punte redresoare cu diode normale dar nimic. Cred ca trebuie diode rapide. De exemplu UF4007:

http://www.ecas.ro/ro/400/1001/productdetail.aspx 

cu Timp de revenire inversa de ordinul nanosecundelor.

Dupa redresare apoi amplificare.

Alta solutie ar fi cu condensator.

Alta soltie ar fi cu circuit PLL. 

Alta solutie cu amplificare si apoi comparator cu amplificator operational alimentat la 5 volti.  Apoi cum unesc impulsurile intr-unul singur ?

Cu toate astea cred ca mai trebuie ceva.

Link spre comentariu

Nu stiu daca se aplica si la tine dar iti spun cum am facut eu.

Deoarece apelarea se facea mereu de pe acelasi telefon am setat ton de apel separat pentru respectivul numar, celalte numere erau pe un  ton "mut". Am preluat semnalul de la casti si dupa FTJ l-am bagat intr-un UC (se putea si cu comparator + timer 555)

Link spre comentariu
Vizitator MIRCAN DAN

Mie nu-mi trebuie FTJ pentru ca editez tonul cu un generator de ton in Windows pe care-l transfer curat in telefon. Apoi acel ton il folosesc ca sonerie cand primeste apel sau comanda. 

Da cu FTJ cu un ton generat de frecventa sa zicem 500 Hz si durata 200 ms si la Fcut = 100 Hz imi va uni trenul de impulsuri de 500 Hz intr-un puls de 200 ms. Ca sa-l digitizez il amplific si trec prin comparator.

Iar cu discriminarea apelantilor am rezolvat adica numai proprietarul sau grupul admis de proprietar va putea actiona releul/releele.

Am gasit si o metoda de confirmare interesanta: uC actioneaza tasta de apel/YES, sageata de cautare in agenda, scrie SMS, actioneaza tasta NO.

Va multumesc !

Daca vor mai apare probleme o sa revin la acest topic.

Cu stima, Dan *

Link spre comentariu

ce telefon e ? nu suporta comenzi AT ? daca gasesti un telefon vechi, poti frumos sa comunici direct cu modem-ul telefonului. si faci prin sms.. daca e ceva cu android, ar merge dar doar prin bluetooth mai la indemana... asta daca nu cumva gasesti direct pe placa TX/RX al cipului..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

ai de mine....nu mai zic nimic :)

50%OnTopic:  recent am avut si eu nevoie sa comand o alarma prin GSM, avea ceva problema, sincer nu am stat sa o mai repar. am aruncat tot din cutia ei plus zecile de fire ce o inconjurau, am pus un uC si un SIM900 pe un pbc si gata alarma

si tot cu gandul sa fie mai ieftin, n-am conectat-o pe net, am lasat-o prin SMS.

in telefon, a fost mai dificil, partea in care sa sterg din DB-ul telefonului mesajele de la numarul X.

asta ar fi cam interfata pe telefon...

post-235374-0-84999200-1473451193_thumb.png

post-235374-0-71142000-1473451461_thumb.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator MIRCAN DAN

Nokia 113 nu are comenzi AT. Ca sa folosesc SMS pt receptie comenzi trebuie sa folosesc protocolul Fast usb cu RX TX. Problema la protocolul asta e ca nu e suficient documentat pe net si nu trimiti caractere ci hexazecimale. E greoi. Cine s-a chinuit cu el ii vine usor.
Cui ii fac telecomanda nu are tonuri DTMF la telefon si nu poate da SMS ci doar apeluri pt ca asa are abonamentul. Si ca sa nu schimbe acestea m-am orientat catre BIP.

Un modul din acela e de 3 ori mai scump decat cu BIP. Cu BIP poti comanda 9 relee.
Confirmarea se face tot cu BIP-uri la toate cele 9 relee.

nu mai face copy/paste la text

Sofian

Link spre comentariu

nu imi place sa contrazic. dar nu exista telefon mobil fara DTMF. chiar daca nu le auzi, in timpul unui apel, pe "capatul celalalt" de linie se vor auzii tonurile DTMF. asta daca nu cumva suna de pe un telefon cu disc...

si da e vreo 40Ron, eu cel putin cu atat le-am luat..

in fine, totul pare ok in teorie, dar cum vei tine cont de neseriozitatea retelei ? tu auzi ca suna, telefonul pe partea cealalta inca nu. apoi suna, tu deja esti la al doilea beep..si daca ar fi o regula in tot haosul...dar nu e.

mai complicat decat o codare/decodare PDU

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator MIRCAN DAN

Da asa e Aw, o sa incerc sa vad daca-i functioneaza tonurile DTMF. Nu i-am gasit setarea la volum taste. O sa vad maine. Am setat auto-answer am pus casti si nu raspunde automat.

Treaba cu neseriozitatea retelei nu prea cred pentru ca periodicitatile tonurilor la apelant si apelator se pastreaza. O sa incerc. Tonul la apelat il setez exact cu perioada celor maxim 9 tonuri consecutive de la apelant.

La chestia cu tonuri DTMF daca se suprapun sunete de fond de la telefonul apelantului ( tasteaza tonuri DTMF cand e galagie in jur ), MT8870 e imun la astfel de perturbatii ?

Sofian, am postat din greseala acelasi continut pt ca mergea greu netu si nu-mi vedeam postarea trimisa.

Treaba cu neseriozitatea retelei nu prea cred pentru ca periodicitatile tonurilor la apelant si apelat se pastreaza. O sa incerc. Tonul la apelat il setez exact cu perioada celor maxim 9 tonuri consecutive de la apelant.

Tonurile la apelat le setez exact cu perioada celor maxim 9 tonuri consecutive de la apelant.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări