Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eoliana fara magneti ?


cearda

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • iop95

    3

  • cristi_908

    3

  • cearda

    2

  • validae

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu inteleg intrebarea.

In filmulet nu chiar asta este prezentat? Un generator?

 

ps: magnetii permanenti sint mai scumpi in timp decit electromagnetii pt ca isi pierd / le scade fluxul magnetic si trebuie schimbati iar realizarea unor magneti foarte puternici si in acelasi timp relativ rezistenti in timp este foarte scumpa pt ca necesita materiale extrem de scumpe ("paminturi rare").

Editat de sesebe
Link spre comentariu

În filmuleț arata ca generatorul folosește sarma de cupru în loc de magneți (ca la alternator de masina).De ce nu au folosit sarma în loc de magneți și cei care au realizat eoliene home made?

Link spre comentariu

Folosirea unui generator cu electromagneți implică folosirea unei surse inițiale care să alimenteze electromagneții, deci o parte din energie va fi pierdută pentru asta.Magneții simplifică treaba, cu ei câmpul magnetic este permanent și generatorul începe să producă de la turații relativ joase.În plus, folosirea de electromagneți consumă mult cupru în plus, care duce la costuri mari, greu de suportat de un amator. Soluțiile industriale sunt greu de abordat de către amatori, în industrie costurile se amortizează prin producția în serie....pentru amatori generatorul cu magneți și fără miez feromagnetic este cel mai ușor și rentabil sistem.

Link spre comentariu

Nici un generator serios nu foloseste magneti permanenti din cauza numeroaselor lor dezavantaje. Excitatia in c.c. este reglabila si consuma foarte putin din energia produsa, kW la generatoare de zeci de MW. Un generator "folcloric", fara circuit magnetic, nu se poate realiza fara magneti permanenti sau electromagneti energofagi. Solutia cea mai ieftina (si incomoda) este excitatia cu c.c. generat (excitatie serie). Magnetii permanenti consuma si ei energie mecanica din cauza pierderilor magnetice interne (se incalzesc cand generatorul debiteaza curent). Magnetii permanenti performanti (NdFeB) sunt foarte scumpi. Pretul este proportional cu greutatea lor si nu poate fi amortizat din energia produsa de un generator eolian intr-un numar rezonabil de ani.

Link spre comentariu

Nivelul de excitatie pentru un generator mare nu prea se poate realiza cu magneti permanenti; ar ocupa f mult spatiu / greutate pe masura, ar fi cu mult mai scump si nu ofera reglaj - obligatoriu pentru generatoare mari; din excitatie se regleaza si factorul de putere; fara acest lucru niciun transportator nu te accepta in sistem.

Link spre comentariu

Inițiatorul întreba doar dacă s-ar putea face asta și la generatoare mai mici. Nu a specificat că ar vrea să intre cu el pe rețeaua hoției naționale....

Eu zic că nu merită complicația pentru un generator DIY, chiar dacă magneții sunt scumpi, per total iese o construcție simplă și accesibilă unui amator. Nu vorbim aici de soluții profesionale.

Așa, e mai corect să-ți cumperi un generator bun de firmă și tu doar te ocupi de partea de eoliană.... 

Link spre comentariu

Exista si generatoare eoliene de 5 Mw cu magneti permanenti eficenta e mult superioara la vinturi mici.la un generator cu excitatie electromagnetica de 5 Mw la vinturi mici curentul produs e consumat de excitatie si din aceasta cauza se folosesc magneti permanenti 

de exemplu la un generator eolian de 2Kw la un vint de 4 m/s daca e cu electromagneti energia care e produs aproape e consumat de excitatie.

Link spre comentariu

Generatoarele se fac de regulă fără magneți permanenți. Există generatoare cu excitație serie, excitație paralel, excitație mixta de pe vremea raposatilor și nimeni nu jeleste ca excitația îi mănâncă tot ce produce generatorul. Toate au un câmp remanent și de-asta pornesc. Dacă se pierde câmpul remanent, alimentezi excitația înainte de pornire, se magnetizează un pic si ii dai bice. Alea de la dedeman au magneți permanenți?

Link spre comentariu

Literatura de specialitate spune că puterea consumată de excitaţie este sub 1% (maxim 1%) din puterea debitată de generator, asta ar însemna că nu consumul e cel ce a impus, în construcţiile de amator, varianta excitaţiei cu magneţi, simplitatea constructivă e cea care a dictat.Evident că această simplitate are un preţ, preţul magneţilor, că restul componentelor şi mai ales uzinajul (execuţia) nu este scump şi, ce-i mai important, e facil de realizat în condiţii de amator. Pe de altă parte, cred că şi-n condiţii de amator se poate face un generator a cărui excitaţie să se facă cu înfăşurare de excitaţie. Sigur nu va fi la îndemîna oricui şi nici nu va fi uşor reproductibil ca generatorul cu magneţi permanenţi.

Legat de fineţuri (randamente şi alte mofturi) astea nu-s pentru construcţiile de amator. Amatorul construieşte cu ce are uşor la îndemînă şi, deloc de neglijat, cu dotarea de care dispune, industria în schimb are altă cărare (abordare), ea îşi permite şi chestiuni ce-n lumea amatorilor trec moft. 

Link spre comentariu

La o eoliana trebuie un generator cu cel putin 12 poli pentru a fi cuplata elicea direct fara multiplicator de generator in acest caz consumu de excitatie e de 8-10 % din  puterea de esirea a generatorului, puterea de esire la o eoliana nominala e calculata la 12,5 m/s acest vant e putin in Romania undeva la 60-110 ore an dar un vant de 4,5-6 m/s depaseste 4000-5000 ore an, la un vint de 4 m-s puterea de esire de abia depaseste puterea consumata de excitatie si in acest caz eoliana nu e rentabila doar cat se invarte si produce pentru exicitatie electromagnetica, dar o eoliana cu magneti permanenti de 5 Kw daca produce 10% din puterea nominala 0,5 Kw in 5000 de ore produce 2500 Kw, daca ar fi cu exicitatie electromagnetica nu ar produce mai mult de 180 Kw in cele 5000 de ore de vant pe an asta o spun din propia experenta eu find off grid de multi ani cu un sistem fotovoltaic de 3,9Kw si o eoliana de 5 Kw Intrun an am o productie de 8800 de Kwh cel mai mult am produs 11210 Kwh pe an.

Link spre comentariu

La vant de 4m/s o elice de 4m diametru are la ax aprox. 170W... cu randament generator raman vreo 150W iar dupa invertor / regulator 140-145W.

Pentru macar 1kW ar trebui o elice de 10.5m... cam mare pentru regim de amator. Daca nu, vant de minim 8m/s.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

S-a trecut cu vederea un lucru important; daca indusul si inductorul sunt electromagneti la generatoarele de puteri mari la aceste mici eoliene s-a gasit aceasta solutie optima ca inductorul sa fie constituit din magneti permanenti iar indusul din sarma chioara. Cu alte cuvinte s-a pastrat miezul (acum devenit magnet) din electromagnetul de la rotor si s-a renuntat la cel din stator, aducand acest sistem la o eficienta buna pentru o constructie amatoriceasca. Deocamdata aceasta configuratie s-a impus tocmai datorita unei constructii simple, robuste si cu randament bun la viteze mici ale vantului.

Link spre comentariu

Generatorul fara magneti permanenti este un generator cu circuit magnetic inchis si intrefier foarte mic. In acest caz excitatia in c.c. consuma mai putina energie decat sistemul de racire. Din pacate nu se poate executa la nivel de amator.Centralele eoliene de 2 - 3 MW, care se produc in masa, au generatoare sincrone trifazate clasice. Daca vantul e slab si nu ating turatia de sincronism, sunt oprite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări