Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Romania stat membru oficial CERN

Postări Recomandate

Modernizarea CERN -a fost un efort multinational!-incearca sa raspunda celor mai spectaculoase intrebari din fizica actuala...printre ele sunt descoperirea bosonului X ,o particula care se presupune a fi la originea tuturor particulelor sub-atomice si a purtatorului de sarcina al gravitatiei,o particula denumita graviton...

Pentru aceste descoperiri sunt necesare energii de coliziune imense...particule subnucleonice sunt accelerate la energii mai mari de 1Tev (teraelectronvolt) si puse sa colizioneze in puncte special alese de-a lungul inelelor de accelerare...apoi se studiaza produsele coliziunii in speranta aparitiei unui eveniment/particula prezisa de teorie...la ce folosesc toate astea?...pentru multi nu inseamna nimic....pentru fizicieni este un pas inainte spre marea unificare a fortelor fundamentale..acest lucru este egal cu zero pentru 99,99% din locuitorii planetei....

Si totusi....prima unificare teoretica a doua forte a facut-o Maxwell in 1871-daca nu ma insel!-prin teoria electromagnetismului....90% din beneficiile societatii moderne se bazeaza pe teoria electromagnetismului transpusa in practica!

Fizicienii au teorii de unificare-acceptate de majoritatea comunitatilor stiintifice!-care descriu cu acelasi set de postulate forta tare nucleara,forta slaba nucleara si electromagnetismul....lupta cea mare este descoperirea purtatorului de sarcina al fortei de gravitatie-gravitonul....asta ar face posibila unificarea intr-o singura teorie coerenta a tuturor fortelor fundamentale din natura.....

Implicatiile ar fi nebanuite...s-ar putea descoperi/inventa dispozitive antigravitatie ,calatoriile interstelare ar deveni posibile in perioade de timp comparabile cu viata unui om....

Teoria unificata a fortelor fundamentale ar permite,de asemenea,descoperirea originii universului actual,punerea in evidenta a materiei intunecate,elucidarea misterului expansiunii continue a a universului , stabilitatea extraordinara in timp a protonului....

In ce ma priveste sunt extrem de interesat de toate aceste aspecte si devorez pur si simplu toata literatura care trateaza aceste probleme...se poate spune ca nici pe parcursul a 10 vieti normale nu se vor face descoperiri notabile....si de ar fi asa-desi eu cred ca intr-un secol,doua vom coloniza sistemul solar!-dorinta de cunoastere a umanitatii nu va fi stavilita niciodata!....e inscrisa genetic in noi...in permanenta se vor face investitii substantiale in domeniile stiintifice aflate la frontiera cunoasterii!

MDA,si portaluri catre alte dimensiuni...cum ar fi o invitatie catre zeii cei de dedesubt.Multi dintre savantii aia nici habar nu au pt ce lucreaza.

"Vom coloniza sistemul solar".....pfui......asta daca nu in cel mult un deceniu suntem cenusa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 482
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Pentru aceste descoperiri sunt necesare energii de coliziune imense...particule subnucleonice sunt accelerate la energii mai mari de 1Tev (teraelectronvolt) si puse sa colizioneze in puncte special alese de-a lungul inelelor de accelerare...apoi se studiaza produsele coliziunii in speranta aparitiei unui eveniment/particula prezisa de teorie...la ce folosesc toate astea?...pentru multi nu inseamna nimic....pentru fizicieni este un pas inainte spre marea unificare a fortelor fundamentale..acest lucru este egal cu zero pentru 99,99% din locuitorii planetei....

Cu toata durerea in suflet, daca 99,99% dintre cei care marca banu' nu sint interesati de faptul ca peste citeva secole vom zbura spre soare (noaptea, ca sa nu ne arda) ci se gindesc mai degraba la ce vor minca miine sau la copii si batrinii care le mor prin spitale, inseamna ca (pe baza principiului: cine plateste, comanda muzica) cercetarile si banii, mai ales cei publici (adica platiti de cei 99,99%) trebuie sa se indrepte in directiile de interes pentru societate! Altfel s-ar putea sa fie mai folositoare Catedrala decit CERN-ul! Iar cei o mina de visatori sa-si gaseasca asa cum fac mii si mii de cercetatori surse private de finantare si atunci pot cerceta orice vrea imaginatia lor!

Link spre comentariu

Salut Liviu,

Da e nasol, daca se gandeste asa. 

Am uitat sa mentionez Romania va incepe sa platesca acea taxa incepand cu anul asta, de cand a intrat ca membru oficial. Ca sa va faceti o idee cat cotizeaza celelalte tari uitati-va aici : https://en.wikipedia.org/wiki/CERN  [sper sa fie pe bune cifrele, desi wiki de multe ori nu imi inspira incredere, ma uit mai mult la referinte]

Taxa asta se calculeaza in functie de PIB din ce am auzit, si se vehiculeaza a fi undeva intre 10-13 milioane de CHF. Poate asta va schimba parerea catorva.

Link spre comentariu

Domnilor, problema este simpla si deja din pacate pentru mine, a inceput o saptamina noua de lucru:

-daca in atitia ani de activitate au obtinut rezultate care s-au concretizat in ceva util pentru cei care le platesc salarie, este foarte bine, cinste lor si continuam!

-daca s-au cercetat cercetari, care au constat in diverse ipoteze aiuristice fara finalitate inseamna ca nu este decit o sinecura ca multe altele dar la nivel macro!

Din aceasta dilema, nu putem iesi! Am zis!

Vad ca multora li-se pare o gluma 10-13 milioane de chf. Citi dintre noi au tinut in mina macar 500.000?

Link spre comentariu

Nu, 13 milioane pentru un om e o avere. Chiar si pentru mai multi. sunt o avere pentru oricine.
Pentru o tara cu... habar n-am cati mai suntem, spre 20 de milioane, nu?, 13 milioane insemna sub un franc de caciula. Parca n-ar mai fi chiar asa de mult, nu?

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

Sigur ca este foarte mult, extrem de mult, desigur daca muncesti pe bani, daca e vorba de banii altuia este usor sa fii darnic.

Eu cred ca statul nu are acesti bani. Daca i-ar avea nu am mai vedea la tv. copii cersind bani pentru o operatie pe care statul roman nu are cu ce sa o plateasca. Atita timp cit un singur copil din tara asta are nevoie de o operatie si nu sint bani pentru asa, ma doare exact la sireturi de toti bosonii din univers!

Link spre comentariu

Cand nu e vorba de propria persoana sau de cineva apropiat, nu conteaza ca cel ce asteapta banii de operatie moare... intra la statisticile negre. Daca e din Africa sau de aiurea... cu atat mai putin.

E clar ca fara cercetare nu se poate face nimic; intrebarea de baza e daca din bani publici se poate cerceta orice tema... indiferent cat de departe e de utilitatea pentru marea masa.

Mi-e foarte clar ca nu prea intereseaza pe nimeni ca mii de oameni mor. Cat timp nu e vorba de ei...

Si nu e vorba de alocarile din Romania... aici sunt niste sume ridicole, care n-ajung nici pentru cele cateva entitati care au mai ramas in cercetare.

Link spre comentariu

Cand nu e vorba de propria persoana sau de cineva apropiat, nu conteaza ca cel ce asteapta banii de operatie moare...

Insistati cu stereotipul asta insa daca e sa despicam firul in 4, atunci nu prea sunteti realist, sunt multe, foarte multe drame medicale, foarte multe situatii in care oameni cu zile mor, insa cei 10 mil de CHF n-ar putea ajuta decat o parte din ei deci va intreb cum alegeti pe cine sa salvati si pe cine sa condamnati? Presupunand ca statul s-ar hotara dintr-un acces de generozitate sa aloce anual cateva mil de euro pentru a fi donati bolnavilor cronici, aveti vreo ideie despre cum ar trebui facuta alocarea lor? Cum explicati unor oameni cu probleme la fel de grave ca pentru unul ai bani dar pentru altul nu? Ca unul merita sa traiasca iar altul nu? Vedeti dvs, nu ganditi precum un sahist...

Imi cer scuze daca va supara postarea mea insa reafirm lipsa dvs de realism, este foarte usor sa aruncam responsabilitati, este foarte usor sa folosim stereotipuri pe post de argumente justificatoare contra unui lucru cu care nu suntem de acord, dar este mai greu sa analizam lucrurile in profunzime.

Link spre comentariu

Bugetul cercetarii in Ro nu este deloc mic,tinind cont de rezultatele quasinule.

Dumneata persişti în nişte confuzii monumentale.La care "rezultate ale cercetării" te-ai referit până acum,d.p.d.v. al cercetătorului sau d.p.d.v. al beneficiaruluiacelei cercetări ?Te-ai gândit vreodată că între finalizarea cu succes a uneimunci de cercetare (care poate dura chiar şi ani) şi punereaei în practică mai pot trece alţi ani buni, ba chiar aceapunere în practică să se amâne pe un termen nedefinit, pentrucă de obicei acest lucru implică investiţii serioase ?Şi când afirmi că bugetul nu-i deloc mic, îl compari cupensia stră-stră-stră-bunicii mele, cu comoara lui Ali-baba,sau cu ce ?
Link spre comentariu

Şi când afirmi că bugetul nu-i deloc mic, îl compari cupensia stră-stră-stră-bunicii mele, cu comoara lui Ali-baba,sau cu ce ?

Îl compară cu ”nimicul” care-l produc!(ăia,despre care se vorbeşte...)

Apropos...sper că stră-stră-stră bunica ta nu e ”mătuşa Tamara”!?? :rade:

Editat de elmar
Link spre comentariu

Îl compară cu ”nimicul” care-l produc!(ăia,despre care se vorbeşte...)Apropos...sper că stră-stră-stră bunica ta nu e ”mătuşa Tamara”!?? :rade:

Sunteţi cumva purtătorul de cuvânt al dânsului ?V-aş fi recunoscător dacă aţi înceta cu "spiritele"de prost gust la adresa mea şi cu tutuiala.Nu-mi amintesc să vă fi permis vreodată aşa ceva ;dvs. chiar consideraţi că aveţi acest drept ?
Link spre comentariu

NU! Dar asta reiese din ce s-a scris...nimic altceva!

Scuze ! Eu am crezut că discutăm ca între colegi...nu ca la tribunal! :rade:

Se pare că m-am înşelat...de altă dată o să folosesc persoana  a doua şi a treia plural... atunci când mă adresez Domniei-voastre!

Totuşi să şti-ţi că respectul nu vine(numai) din modul de adresare.... ci din modul cum abordaţi pe cei cu care dialogaţi!

Mie mi se pare  că aveţi un limbaj ...arogant!...e doar părerea mea de persoană”tutuită”!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Insistati cu stereotipul asta insa daca e sa despicam firul in 4, atunci nu prea sunteti realist, sunt multe, foarte multe drame medicale, foarte multe situatii in care oameni cu zile mor, insa cei 10 mil de CHF n-ar putea ajuta decat o parte din ei deci va intreb cum alegeti pe cine sa salvati si pe cine sa condamnati? Presupunand ca statul s-ar hotara dintr-un acces de generozitate sa aloce anual cateva mil de euro pentru a fi donati bolnavilor cronici, aveti vreo ideie despre cum ar trebui facuta alocarea lor? Cum explicati unor oameni cu probleme la fel de grave ca pentru unul ai bani dar pentru altul nu? Ca unul merita sa traiasca iar altul nu? Vedeti dvs, nu ganditi precum un sahist...

Imi cer scuze daca va supara postarea mea insa reafirm lipsa dvs de realism, este foarte usor sa aruncam responsabilitati, este foarte usor sa folosim stereotipuri pe post de argumente justificatoare contra unui lucru cu care nu suntem de acord, dar este mai greu sa analizam lucrurile in profunzime.

Sterotipul dv. este mult mai grav si daunator, in traducere suna cam asa: "daca tot nu avem bani pentru toti, mai bine ii lasam sa moara si nu dam nimanui"! 

Nu trebuie nimic in plus. Si acuma sint ceva bani, dar sumele sint insuficiente, asa ca un criteriu trebuie sa existe, cineva il cunoaste si il aplica! Se aplica in continuare numai ca se vor putea opera 4-500 de copii in plus, posibil nici sa nu fie necesara toata suma, sa mai ramina si pentru decontarea analizelor. Pe la noi trebuie sa te inscrii la laboratoare cu o luna inainte si sint acceptate solicitari pina se termina plafonul. Restul, pa sau cu banii jos. La fel si in spitale, algoritmul exista, numai ca in loc sa se termine medicamentele destepte pe data de 10 ale lunii, poate ajung pina pe 23! Si cine stie, poate printre atitea vieti salvate vor fi si citiva savanti adevarati.

Sunteţi cumva purtătorul de cuvânt al dânsului ?V-aş fi recunoscător dacă aţi înceta cu "spiritele"de prost gust la adresa mea şi cu tutuiala.Nu-mi amintesc să vă fi permis vreodată aşa ceva ;dvs. chiar consideraţi că aveţi acest drept ?

Da, ii dau eu acest drept (sa vorbeasca in numele meu)! ceva obiectii?

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări