Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Romania stat membru oficial CERN

Postări Recomandate

• Răspunsuri 482
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Am constatat ca multi habarnisti, care s-au apucat de electronica dar n-au aprofundat-o niciodata, criticau componentele romanesti si se prosternau in fata strainatatii. ..

Am mai citit pe elforum ca cineva (nu i-am retinut numele) critica tranzistoarele ROS-02. Zicea ca aveau izolatorul poros (!!!) si din cauza asta aveau caracteristicile instabile in timp (curenti de fuga pe poarta). Realitatea era alta, ca se punea mizerie pe izolator si apareau curenti de suprafata. Asta se intampla la orice tranzistor, indiferent unde este fabricat. Se spala componenta (izolatorul) si necazul dispare.

Eu sunt habarnistul cu ROS-ul. La stabilirea cauzei au mai participati si alti habarnisti, majoritatea din partea producatorului si a altor beneficiari care au avut aceeasi problema (de la Magurele, mari habarnisti si ei), eu fiind cel mai marunt si neînsemnat (doar am semnalat ca pare sa fie o corelatie între tipul sau aspectul ambazei si fenomenul din cauza). Si desi primul suspect a fost mizeria, s-a stabilit de catre habarnistii aia mai dotati ca vaporii de apa si anumite gaze difuzeaza în sau prin izolator. Asa ca pentru unii beneficiari (cei care-l foloseau la camere de ionizare) s-a încercat mai întâi lacuirea izolatorului (de fapt s-a cufundat tranzistorul pâna la jumatatea terminalelor într-un lac izolator procurat din vest si pus la dispozitie de IPRS) si mai apoi la o ambaza din import vest (care s-a folosit de altfel si înainte ca problema sa apara) si problema s-a ameliorat.

Link spre comentariu

Nu domnu, eu am fost prin citeva fabrici in copilarie iar acum am avut ocazia sa vad fabrici ultimul racnet din strainatate.

Pot sa-ti spun ca cele de acum 30-35 de ani (unele dintre ele cel putin) nu erau foarte departe de cele de azi. Sint sigur ca erau exact la nivelul tehnologic din acea vreme.

Pe mine ma scot din sarite cei care tot blameaza tehnologia si produsele din Romania si uita ca tehnologia din acea vreme a permis (binenteles ca si pe spatele poporului) ca Romania sa aiba in 1989 datorie externa zero sau aprope zero si asta cu tot cu tim...ti care erau in fruntea tarii.

Din pacate sint unii pe care doar atit ii duce capul: tot ce-i romanesc e prost si tot ce-i strain e bun (poate exceptie chima made).

Din pacate si capul lor tot made in Ro este.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Faptul ca ne impingeam la coada la paine este din ce film?PS: Esti "umblat" prin scule. In anii 70 HP faceau scule de masura cu oscilatoare termostatate cu precizia de 10 la -10 pana la -12. In Romania se facea ceva achivalent la sfarsit de ani 80 (apropape 20 de ani dupa)?LE: Mai sus am vrut sa spun stabilitate, nu precizie.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Pe mine ma amuza teribil cei cu pareri absolutiste negative in ce priveste fosta industrie, pentru ca suna mai mult a propaganda decat a obiectivitate. Nici dracu' nu-i complet negru, mai are si nuante de gri :rade: .

Adevarul e ca la momentul industrializarii (asa-zis "fortate") tehnologiile adoptate erau relativ competitive, cam la ce renuntau occidentalii in acel moment preluam noi.

Nu era nicio rusine, ba dimpotriva, cand ai industrie aproape zero (mostenire a "glorioasei" epoci interbelice) singura optiune logica e sa cumperi tehnologii straine si sa produci ceva.

Problema a fost ca sistemul nu a permis industriei sa evolueze in ritmul in care o faceau occidentalii. Dar am avut si ramuri competitive care au scapat oarecum de frana sistemului.

Ramuri care astazi sunt istorie, ghici cine a avut de castigat :secret.

Link spre comentariu

Asta vor sa credeti cei cu indoctrinarea din partea puterilor straine ce au distrus tara.

Si eu am ceva nostalgii dupa vremurile trecute, dar asta nu ma impiedica sa vad ca datoria pentru care am facut foamea si am stat in frig si intuneric 10 ani, acuma poate fi platita in citeva luni fara stres sau chiar, daca vrea banca nationala, o poate plati pe loc. Cu toata lipsa industriei cu care ne impuiaza unii capul!

Link spre comentariu

Pe mine ma amuza teribil cei cu pareri absolutiste negative in ce priveste fosta industrie, pentru ca suna mai mult a propaganda decat a obiectivitate. Nici dracu' nu-i complet negru, mai are si nuante de gri :rade:

.............................

Zii asa ca bine zici. Cei ce tot denigreaza industria din RO anilor de dinainte de "asa zisa revolutie" nu cred ca au vazut ce se putea face atunci cu tehnologia pe care o tot acuza ca era prosta.

Am vazut server controlor de proces facut cu integrate din RO (majoritatea) si pt care virful de tehnologie in materie de PC-uri din anii 95-97 adica Pentium nu reprezenta decit un periferic.

Cred ca am sa renunt sa mai vizualizez acest subiect pt ca m-am convins cine posteaza pe aici.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

SSB si altii care au inteles ce au inteles: eu nu zic nimic din negativism, dar uneori prea o trageti de coada pe biata mata. Comparati produsele perioadelor respective (de la tara la tara) si trageti concluzia. Eram in urma.

Ca se putea face altceva, in loc de taiat si vandut la fiare vechi... nu vreau sa o dam in politici, dar asta am votat ca sa faca reprezentantii nostri pentru noi. Era posibil sa aducem la zi, dar si mai simplu sa faca unii un ban "cinstit".

@SSB, acel controlor de proces care folosea un Pentium ca periferic o facea pentru ca rolul unui controlor este controlul in timp (cat mai) real. Evident ca nu putea face si controlul procesului si afisarea/inregistrarea datelor pentru utilizator in acelasi timp. Prima parte avand prioritatea ei. Iar un PC Pentium (sau orice I7 de azi) nu este un sistem in timp real.

Si azi se folosesc solutii echivalente. Un super-computer de proces care "vorbeste" cu un periferic (interfata om-masina, sau un inregistrator de evenimente) care pune totul pe un ecran. Si, aici ciuliti urechile, computerul de process are un procesor actual. Acel computer de process are langa el o unitate de calcul (un alt computer care face treburile mai laborioase), iar fiecare card de intrari-iesiri isi are propriul DSP sau FPGA. Comunicatii superrapide, fibre, etc...

Mai ai de invatat, sau macar sa revii la nivelul actual.

La mijlocul anilor 90 am cunoscut si m-am integrat intr-o echipa a fostei FEA (era in agonie inca de pe atunci, doar ceva cantare mai faceau). Echipa asta facea hard si soft pentru o mica firma. Concluzia: se putea face, si aveam cu cine, daca li se dadeau fondurile. Romanii nu-s prosti, iar Mondan/Dimmache zicea bine chestia cu legatura realizari-bunastare. Cam asta e de zis.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

...eu am fost prin citeva fabrici in copilarie iar acum am avut ocazia sa vad fabrici ultimul racnet din strainatate.

Pot sa-ti spun ca cele de acum 30-35 de ani (unele dintre ele cel putin) nu erau foarte departe de cele de azi. Sint sigur ca erau exact la nivelul tehnologic din acea vreme.

Ma îndoiesc ca la vârsta copilariei ati înteles acele tehnologii (dintr-o singura privire, doar trecând prin fabrica cu trupa de pionieri), mai alea ca unele (mai ales cele folosite azi în microelectronica) nici n-au fost puse la punct pe vremea aceea.

...m-am convins cine posteaza pe aici.

Gata cu argumentele. Începem atacul la persoana!

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări