Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Romania stat membru oficial CERN

Postări Recomandate

Confirm faptul ca BC-urile erau chiar bune, la fel BFxxx si BDxxx. Mosfet-urile dubla - poarta la fel. Din cate stiu bipolarele cu siliciu erau facute dupa patent american, de aici si calitatea.

La 2N3055 te omora dispersia caracteristicilor, erau foarte greu de gasit perechi, in rest erau ok.

Condensatoarele electrolitice erau singurele mai slabe calitativ, nu-si pastrau parametrii mult timp. Vorbind la modul general, pentru ca erau si exemplare reusite.

Rezistentele erau bunicele cu exceptia celor de putere mica (0.25 sau 0.125 W), necesitau mare atentie la lipire altfel ramaneai cu terminalul in mana.

Mult mai de calitate erau MLT-urile.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 482
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Am constatat ca multi habarnisti, care s-au apucat de electronica dar n-au aprofundat-o niciodata, criticau componentele romanesti si se prosternau in fata strainatatii. De ex. un coleg de liceu, strain de electronica, bagat cu pile la SPIACT Craiova, care tot critica integratele romanesti. El era cu pluta, nu stia sa le foloseasca. Am cumparat de la el (anii '80) niste (beta)M381A care aveau din fabricatie tranzistoare cu beta extrem de mare si cu tendinta sa autooscileze (amplificarea prea mare). Dar daca se compensau extern cu un condensator de cativa pF (din foaia de catalog rezulta aceasta posibilitate) erau mortale. Adevarul este ca la IPRS se fabricau tranzistoare cu amplificare (beta) mare, inclusiv in integrate. TDA440 facut de IPRS era net superior circuitului A240D facut in RDG.

Am mai citit pe elforum ca cineva (nu i-am retinut numele) critica tranzistoarele ROS-02. Zicea ca aveau izolatorul poros (!!!) si din cauza asta aveau caracteristicile instabile in timp (curenti de fuga pe poarta). Realitatea era alta, ca se punea mizerie pe izolator si apareau curenti de suprafata. Asta se intampla la orice tranzistor, indiferent unde este fabricat. Se spala componenta (izolatorul) si necazul dispare.

Link spre comentariu

Chestia cu denigrarea a tot ce se făcea la noi a fost şi încă mai este la modă...din motiv că nu avem cu ce ne ”lăuda”!Doar am dat la fier vechi tot ce se putea ...nu!?

Mă întreb...oare cu-i i-am făcut ”jocurile” !?...ale noastre sau a duşmanilor noştrii!??

Editat de elmar
Link spre comentariu
Vizitator dimmache

Unii nu vad ironia din spatele copacului (marului).

Tu crezi ca asa se discuta in stiinta la CERN cu ironii, subtilitati ?

La noi exista cutuma ca astfel de ironii izvorasc din inteligenta.

thunderer on 08 Nov 2016 said:

"Dar din nou: ceva opinie despre CERN aveti?"

Tocmai mie imi spuneti asta ?

Am vazut oameni care participa la conferinte doar cu simulari in aceste programe!

Si oameni de stiinta destul de bine cotati.

Ce vreau sa spun. Puteti si voi !

Pueti chiar sa primiti bani perntru prezentare (diurna) si cazare la hotel de n stele.

Aveti GEANT, aveti POW si multe alte softuri GRATIS !

Pueti prelucra datele obtinute de ei !

............

A...... si ce insemna cativa Giga Byte cat ocupa un Linux Scientific CERN cand eu vreau sa imi cumpar SD card de 64GB.

Multi spun ca Fedora e mai bun pentru instalarea prgramelor CERN, dar mai bine gata instalate pe ceva.....

Merg si pe Windows.

1. V-am invitat sa prelucram datele de la CREN cu programe gratis.

Nu s-a bagat nimeni.

V-am invitat sa le scriem celor de la CERN si sa le spunem rezultatele nosatre sa decida ei care au fost mai bune. Nimeni.

2. V-am incurajat, eu asa-zisul rau intentionatul.

Pai in afara de discutii despre probleme STIINTIFICE si ADMINISTRATIVE ce sa discutam despre CERN ?

Vreti sa discutam despre campul Higgs ? Incepeti !

Vreti sa discutam despre LHC si supa de quark si gluoni ? Incepeti!

https://simple.wikipedia.org/wiki/Higgs_field

https://en.wikipedia.org/wiki/Quark%E2%80%93gluon_plasma

Veti sa discutam despre Cromodinamica cuantica (QCD)? Haideti !

https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_chromodynamics

Despre simetrie si transformari, rupere de simetrie?

https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_chromodynamics

sau despre ALICE:

http://aliceinfo.cern.ch/Public/Welcome.html

Eu astept sa discutam.

"Daca sunteti atent la un "mic detaliu", sunt mai multi inventatori (cu brevete si inventii premiate la Geneva) cu studii medii, decat ingineri."

Pai, daca sunt fara studii multi, hai si noi !

Unde se fac inscrierile pentru participare ? pe ce site ?

Au si ei sustinere ? Macar sa plateasca transportul ?

"Aveti aici http://www.research....genava-2015.doc lista oficiala cu inventiile romanesti premiate anul trecut la Geneva.

Oare cam cati dintre cei premiati acolo sunt "cu studii medii" si eventual cati anume sunt si radioamatori?"

Sa fie sanatosi ! Castiga aia cu facultati, dar important este sa participi nu sa castigi !

Editat de dimmache
Link spre comentariu

Mare parte din subiectele propuse de dv., pot fi discutate la fel ca Biblia. Adica discutii despre chestii care se presupune ca ar exista!

Iar la Geneva ca la toate saloanele asemanatoare, premii iau toti participantii, indiferent de ce prezinta. E greu de acceptat, dar Geneva e o gluma!

Nu, nu am pariticipat, iti trebuie bani sa ajungi acolo, altfel luam si eu o medalie pentru "oala de noapte cu miner pe interior"!

Link spre comentariu

Scapi din vedere ca defapt rolul saloanele respective este de a se intilni "soarecii de biblioteca" si de a comunica intre ei, de a face schimburi de idei mai mult sau mai putin oficial, de a crea noi legaturi.

Nicidecum rolul acelor saloane nu este de a acorda premii pt nu-stiu-ce-inventii deosebite, asta este numai de fatada. Pt multi ramine numai fatada.....

Dar ce vorbesc eu ?!? Contrazic un Mare Savant care stie tot ?!?

Link spre comentariu
Vizitator dimmache

Scapi din vedere ca defapt rolul saloanele respective este de a se intilni "soarecii de biblioteca" si de a comunica intre ei, de a face schimburi de idei mai mult sau mai putin oficial, de a crea noi legaturi.

Mai pe limba noastra iti poti face relatii acolo.

Nu este rau deloc !

Link spre comentariu

Şi mai pe limba noastră...”pun la la cale alte smecherii,bani noştrii!!!” :rade:

Odata cu "schimbarea la fata" a uneia din cele doua superputeri - pe care personal o salut - speram intr-o evolutie pozitiva/constructiva a gandirii in multe domenii si in tendinta de eliminare a unor metehne paguboase. Daca aceasta va fi tendinta, cu siguranta se va reflecta si in Ro incet - incet :rade: .

Link spre comentariu
Vizitator dimmache

Cum poti sa faci un om de 3 lei fara ca macar sa stii ceva despre subiectele pe care ti-a propus sa le discuti.

Am scris eu undeva ca stiu toata mecanica cuantica ? Rezulta din vreo replica a mea acest lucru ?

Link spre comentariu

Important este ca Romania trebuie (este ordin!) sa dea bani si la CERN. Nu va beneficia direct de rezultatele cercetarilor. Vom plati la greu pentru orice tehnologie creata acolo. Datele stiintifice vor fi aplicate de niste firme din Vest, care isi vor vinde produsele, inclusiv in Est.

Voiam sa spun ca foarte multi ingineri sunt fosti tocilari din scoala, care au avut ambitia sa invete (sa traga tare) ca sa parvina social. Dar n-au avut pasiune pentru domeniu studiat, n-au lucrat nimic practic, n-au creat inventii, n-au avut preocupari, au fost sefi (vatafi) la locul de munca. Majoritatea colegilor mei de liceu (industrial - profil electric) din categoria asta sunt. Inginer = sef. Sistemul comunist nu le-a dat voie sa se imbogateasca prin punerea in practica a ce invatasera, ca sa nu se creeze diferentiere sociala si sa nu se revina la capitalism. De asta "tocilarii' s-au plafonat dupa terminarea facultatii.

Pe de alta parte, sunt multi care nu s-au tinut de carte (nesupravegheati de familie, au nimerit la scoli de cacao, etc), dar au avut din copilarie pasiuni tehnice (surubareala, etc). Dintre acestia unii au facut inventii interesante, altii s-au chinuit sa puna la punct masinarii de genul perpetuum mobile. Au avut preocupare, desi nu aveau pregatire temeinica.

De asta am spus ca sunt mai multi inventatori fara facultate decat dintre ingineri.

Link spre comentariu
Vizitator dimmache

Nu va beneficia direct de rezultatele cercetarilor. Vom plati la greu pentru orice tehnologie creata acolo. Datele stiintifice vor fi aplicate de niste firme din Vest, care isi vor vinde produsele, inclusiv in Est.

Exact !

Ati pus punctul pe i.

Daca de la CERN vor rezulta inovatii aplicabile in industrie, cine le aplica ?

Ca noi nu prea aveam industrie proprie !

Rezultatul cercetrii e comun, chiar public, nu te opreste nimeni sa il aplici. Dar unde il aplici in industrie cand tu nu ai industrie proprie?

Ai insdustrie prin mari firme controlate de straini.

Am obverva pe topic ca invitatia la discutii stiintifice nu va intereseaza.

Si atunci de ce CERN?

De ce eu nu as putea intelege activitatea CERN, cand CERN explica chiar si pentru copii ?

Posted Image

http://cms.web.cern.ch/news/kids-learn-about-cern-futur-en-tous-genres-day

Pentru ca multi fraudulosi in stiinta sunt sub acei copii.

Link spre comentariu

Subiectul era despre CERN şi posibilitatea unora ...de a ajunge acolo ...la ”borcanul cu miere”...nu să discutăm noi aici,pe forum despre ce se întâmplă pe acolo! Ce naiba?!...doar ”suntem nişte ignoranţi”! :rade:

Chiar îmi creşte inima cât o pâine ...văzând viitorul nostru ...copiii, ducându-se să lucreze acolo pe o ”grămadă de bani” ...dar, nu în folosul neamului care i-a procreat ,ci în folosul unora care ştiu să ia totul pe moca ...investind o sumă de bani în mod ”strategic”!

Ce să mai zic ...avem un ”viitor luminos”!Şi ce e mai ”frumos” e că...sânt mulţi care vor să-şi vadă copii ”împliniţi” trimiţându-i în tările calde...sacrificându-se astfel, pentru viitorul lor! Lăsând tara în groapa în care ne aflăm ...de fapt!

Aşa... nu vom evolua ca tară(ca naţie) niciodată!Vom fi sclavi pe moşiile străinilor care au reuşit să cumpere tot în tara asta!Chiar şi pe cei care ar trebui să ne asigure viitorul!

Editat de elmar
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări