alcon Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Salut, Nu stiu daca e permis dar m-am gandit sa disting un pic atmosfera. https://home.cern/cern-people/updates/2016/09/romanias-flag-raised-cern Am fost si eu prezent luni la Geneva, a fost totul frumos, iar singura suparare fiind aceea ca presa de la noi nu a avut pe nimeni delegat acolo. M-as fi bucurat sa fie transmisa ceremonia undeva, ca e un moment unic pentru tara noastra, mai ales ca suntem multi care lucram pentru/la CERN. Dar probabil nu era de interes pentru ei, sau nu le iesea raiting-ul. PS: Romania da o taxa anuala de 10-13 milioane de CHF catre CERN. Poate ca si Romania ar trebui sa puna o taxa pentru cei ce ne viziteaza laserul. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Ganditi-va ca zeci de de mii de oameni mor zilnic de foame,de boli si alte nenorociri...Şi gaura din stratul de ozon se tot măreşte, şi balenelealbastre sunt ameninţate cu dispariţia, şi cocostârcul cucioc galben e în pragul extincţiei, şi jungla Amazonuluipierde anual nu mai ştiu câte mii de hectare, şi ursuleţiikoala, şi... şi... şi...Parc-am fi spectatori la concursul Miss Univers, doar acoloam mai văzut aşa ceva.Nu vi se pare că asta-i demagogie ieftină ? Evident ca cercetarea este foarte importantadar nu poate fi pusa inaintea vietii. Nici nu e pusă înaintea vieţii (doar în imaginaţia dumitale),ci în slujba acesteia. Daca o faci din bani personali e perfect.Ei nu zău, chiar aşa ?După dumneata ar fi perfect, normal şi totodată posibil casocietatea să beneficieze de rodul cercetării fără să contribuiecu nimic la aceasta ?Nici măcar în comunismul ăla utopic n-ar fi cu putinţă aşa ceva. Link spre comentariu
elmar Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 (editat) Problema lumii de astăzi şi din viitor,este polarizarea excesivă între bogaţi şi săraci....unii vor să descopere ce e în stele şi-n univers iar alţii mor de foame şi nu-i înteresează decât ce vor pune pe masă a doua zi! Multe din cercetările de azi, nu sunt făcute pentru a ridiaca nivelul de trai a intregii populaţii a terei....ci pentru ca unii să poată fi superiori altora...e un fel de concureţă...la fel cum e şi cu călătoria interpalnetară(explorarea spaţiului cosmic)! Resurse pierdute în zadar ...doar pentru supremaţia unora, care ne amăgesc cu ideia că într-o bună zi vom fi capabili să călătorim printre stele...din păcate, acest lucru va fi posibilă(poate) doar după ce vom rezolva toate problemele pământene ...şi societatea va fi capabilă să meargă mai departe.Acum nu facem decât să ne subminăm unii pe alţii! Dacă unii cred că pot descoperi o tehnologie care îi va face imuni la greutăţile şi mizeria de pe acest pământ ...căutând o cale de a evada de aici...se înşelă!Pământul le va fi temniţă ...dacă aşa vor, sau le poate fi o casă primitoare ...depinde cum vor să-l privească! Toată tehnologia avansată care s-a descoperit în ultimul timp ...a fost folosită de cele mai multe ori doar pentru distrugere!Şi-n secundar e folosită în binele omenirii! Până acum am reuşit(oarecum) să controlăm efectele nocive a unei tehnologii avansate ...căzută în mâinile unor oameni însuficient de evoluaţi pentru a putea evalua consecinţele folosirii acesteia!Dar, oare, pentru cât timp!? Şi aşa am fost capabili să descoperim energia nucleiară....dar oare suntem pregătiţi să o folosim exclusiv paşnic!? Sau un nebun ar putea să o folosească pentru a ne aduce extincţia!? Aşa şi cu aceleratorul de particule ...oare dacă într-o bună zi vor descoperi că anti materia e defapt o gaură neagră...care odată deschisă nu v-a mai putea fi niciodată închisă...dimpotrivă se va extinde rapid şi va înghiţi tot în jurul ei!? De aceea eu cred că descoperirile de acest gen...e o pierdere de resurse!Nu cred că suntem capabili (încă) să controlăm astfel de chestii!Iar cei de acolo se joacă cu existenţa noastră în univers!Din păcate.... Editat Septembrie 10, 2016 de elmar Link spre comentariu
iop95 Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 @ cristian_draghiescu Asa este, aveti dreptate, dar n-ati nimic din ce-am zis. Bine totusi ca m(ne)-ati luminat. Cand mor mii de oameni pe zi de foame si tu nu vrei sa rupi de la cercetare cateva procente, pui cercetarea inaintea vietii! Sau nu se vede clar? Poate aveati alta parere daca erati locuitor intr-o zona cu conditii minunate de viata. Stiu, sunt ignoranti si pot fi trecuti la pierderi colaterale. Noi urmarim scopuri inalte, de mare anvergura cosmica, nu ne uitam la unii care mor de foame, dupa ce multe sute de ani "lumea civilizata" i-a cam adus in starea asta. Perfect aiurea e sa faca "marii intelepti" doar ce vor ei cu banii stransi din taxe, Ma refeream la banii lor personali nu ai statului / societatii; n-au decat sa faca ce cercetare doresc cu banii lor; cei din taxe nu-s banii lor si ar trebui sa acopere intai nevoile urgente ale societatii si mai apoi armament avansat si tehnologii de propulsie MHD sau alte minuni interstelare... A avut si literatura SF un rol... Link spre comentariu
C.D. Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Hai sa nu mai fim nici comunisti, nici populisti, si nici ignoranti, asa a fost si va fi societatea omeneasca in toate timpurile, nedreapta, pana la sfarsit. Asa este democratia poti sa-ti dai cu parerea despre ce este bine sau rau, si chiar sa crezi ca poti schimba ceva, dar deciziile importante le iau altii cu mai multa minte si poate mai putin suflet. Nu ne putem da noi cu parerea in probleme de fizica particulelor elementare, cuantica, sau fizica fundamentala si a cercetarii de granita. Dar o putem face totusi aici, asa de amorul artei in ale democratiei, ca avem impresia ca suntem liberi si avem "drepturi". Dar "drepturile" sunt un lux in ziua de azi (si din totdeauna a fost asa) spunea cu talc o Pruna. Asa si este in SUA, UE, China, Rusia, si muuulte alte tari. Nu stiu in Madagascar cum o fi, poate ca acolo este ca in "sanul lui Avram" si noi inca nu stim, dar ma indoiesc ca poate fi perfect din moment ce face parte integranta tot din Planeta Pamant. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Cand mor mii de oameni pe zi de foame si tu nu vrei sa rupide la cercetare cateva procente, pui cercetarea inaintea vietii!Sigur că da, numai rezultatele cercetării pot salva vieţi.Se pot da mii şi mii de exemple, fie din trecut, fie actuale.Doriţi câteva din ele, fie şi numai pentru a vă pune gândireaîn mişcare ?Numai prin cercetare s-a pus la punct tehnologia de desalinizarea apei de mare, datorită căreia zeci de milioane de oameni dinzonele aride nu numai că pot trăi, dar şi practica unele ramuriale agriculturii şi zootehniei ?Numai prin cercetare s-au putut elabora toate vaccinurile şitehnica medicală din prezent, graţie cărora anual sunt salvatesute de milioane de oameni ?Nu credeţi că poate fi benefică pentru omenire până şi o invenţie(din nou cercetare !) ale cărei izvoare se regăsesc în toiul celuimai aprig conflict ? Mă refer la radar, cel care în anii războiuluia salvat milioane de vieţi şi fără de care transporturile aerieneşi navale actuale n-ar oferi nici-un fel de siguranţă ; urmând aceeaşiidee, amintesc şi energia atomică, cu o primă şi singură aplicaţienefastă (cele două bombe atomice din august 1945), dar privită astăzica fiind una din resursele energetice importante şi poate unica sursăde energie a viitorului (vorbesc de viitor având în vedere FUZIUNEANUCLEARĂ CONTROLATĂ, care încă este un vis neîmplinit al cercetătorilor).Şi exemple de acest gen pot continua practic la nesfârşit.Dar la ce bun ?...Un vechi proverb spune că nu-i nimeni mai surd decât cel care NU VREAsă audă. Link spre comentariu
iop95 Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Am spus undeva ca sunt impotriva cercetarii?? Va faceti ca nu intelegeti ce spun. Vorbesc doar de unele proiecte si alocari SF care sfideaza miile de oameni care mor zilnic. Atat. Nu trebuie sa amintiti beneficiile cercetarii.. nu despre asta e vorba! Dar e bine ca eu intreb de alocarile aiurea vs miile de morti si amintiti de rezultatele cercetarii... Comunism, utopie sau altele asemenea, sunt aduse in discutie de cei care generalizeaza si nu vad intrebarea concreta. E ca si cum as spune ca mor multi oameni in accidente auto si "intelegeti" ca am ceva impotriva masinilor sau industriei auto... Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 iop95 :Înţeleg prea bine ce spuneţi.Ca dovadă, nu degeaba v-am citat de fiecare datăşi am comentat strict pe marginea acelui citat.Întocmai cum fac şi acum : eu intreb de alocarile aiurea vs miile de morti siamintiti de rezultatele cercetarii...Răspund şi de această dată la obiect :Faptul că dvs. le numiţi "alocări aiurea" este strict subiectiv.Nu aveţi de unde şti că dacă nu s-ar face şi "alocări aiurea"(evident, din punctul dvs. de vedere) numărul de morţi n-ar maifi de ordinul miilor (revedeţi propriul citat), ci poate al zecilor,al sutelor de mii sau al milioanelor. Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 În Africa nu se moare de foame din cauza cercetarii de la CERN ci din cauza razboaielor duse de capeteniile locale dornice de înavutire. Si pentru ca exista state care doresc rarirea si pe cât posibil, eliminarea populatiei bastinase. Si nu vorbesc de Uniunea Sovietica Ailalta. Link spre comentariu
iop95 Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 (editat) Nu ma refeream strict la fondurile de la CERN ci in general.. dar e clar ca nicio tara nu vrea sa se implice serios. Programe UNICEF si alte povesti cu ambasadori onorifici sunt povesti de PR si fac prea putin. Evident ca acum e legea junglei in multe tari din Africa si de mai aproape... dupa civilizarea de mare succes. China le da margele si diverse prostioare si isi ia cam tot ce are nevoie pentru industria mamut (mai ales elemente rare). Le dorim multa bafta! La toti cei care dorm linistiti. Stiu, n-au nicio vina, asa e democratia si soarta cruda a globalizarii. Asa o fi... Editat Septembrie 10, 2016 de iop95 Link spre comentariu
maxente Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Ziceti ca la CERN se papa bani degeaba ? Acu na... cercetarea in general papa bani. Ca nu intelegem noi (muritorii de rand) mare lucru ce se intampla acolo, e altceva Toata tehnologia pe care noi o apasam prin taste in ziua de azi a fost in cercetare candva si probabil e inca in cercetare Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Observ si ma crucesc de caracterul defetist/pesimist/catastrofic al românului contemporan.Daca ar fi refuzat CERN candidatura Ro, ar fi urlat românul ca "au aia ceva cu noi".Daca ne-au primit, ca sa fim si noi la aceeasi masa si avut acces la informatie (cat om avea), se urla "ne fura aia banii".Oricum ai da-o, tot rau este. Mai bine singuri, in gaura noastra, sa fim doar "cu poporul, pentru popor". Link spre comentariu
iop95 Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Si eu observ ca simplficarea si lipsa nuantelor ne duce intr-o logica binara... alb sau negru. Nu a spus nimeni ceea ce ati inteles dvs. Ca orice problema/ discutie comporta multe nuante; daca doriti simplificare extrema penrtu a trage nu stiu ce concluzie legata de o alta generalizare.. cu caracterul romanului contemporan.. sunteti liber sa o faceti. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 (editat) Niciodata problema saraciei nu s-a rezolvat cu pomeni "caritabile" , astea sunt idei comuniste sau religioase prost intelese , odata ce nivelul de civilizatie a crescut , automat a dus la bunastare . Iar ca sa-i civilizezi pe unii si altii cu forta nu se poate , procesul trebuie sa fie "natural" . De altfel se vede rezistenta romanului la civilizare ... d-apoi africanii care sunt mult in urma . Editat Septembrie 10, 2016 de Depanatoru Link spre comentariu
maxente Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Si nu uitati, eradicarea unor boli tot prin cercetare s-a facut ! Link spre comentariu
Postări Recomandate