Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator MM cu 6N2P si 6N1P

gedd

Postări Recomandate

• Răspunsuri 127
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gedd

43

• pstpstcichicichi

33

• adigh

5

• adrian_pic

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ce face condensatorul de 1nf din anodul v2b?

http://www.freeinfosociety.com/electronics/schemview.php?id=507

In schema reala acel condensator este de 10nf, da nu multa lume a vazut un mesa dual rectifier real pe dinauntru asa ca sa nu spui la nimeni;-)

solutia defalcata  se afla aici, dar nu e explicata nicaieri

http://www.freeinfosociety.com/media/pdf/3216.pdf

Explicatia nu e deloc simpla dar Huges &kettner a rezolvat problema pe bucati.Daca la Dual rectifier v2a si v2b sunt in acelati tub, la Huges &kettner  etajele sunt in tuburi separate, dar exista o reactie de 4.7pf-33pf .

Incepe cu o singura intrebare:

ce impedanta prezinta plusul fata de minus in comparatie cu semnalul in anod fata de minus.

Cand te apuci de studiat traseul de masa al releelor si care este relatia intre contactele no-nc functie de functiile clean, orange, drive atunci incepi sa pricepi niste chestii intr-adevar interesante.

Editat de pstpstcichicichi
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Eu nu vad ce treaba au acei condensatori ,montati in paralel pe rezistentele din anozii tuburilor,cu zgomotul,cu masa?? Acei condensatori au cu totul alt rol in acele ampuri de chitara,o spune unu care a vazut matele multor Mesa si H&K .La Mesa ,condensatorul are 1nF ,nu 10nF ,cu 10nF faci acel preu bun de jazz -metal,na ca am spus cu ce se ocupa acel condensator in acele scheme.Impedanta sursei de alimentare este mica ,in AC ,acel condensator montat in paralel pe rezistenta de sarcina a triodei amplificatoare practic pune semnalul din anod la masa,in functie de valoarea lui se atenueaza frecventele medii/inalte.

@viobio,la mine planul de masa era minusul alimentarii.....

Pai si la mine la fel ,fata necorodata este masa ,inclusiv minusul alimentarii,tu tot la fel ai conceput cablajul sau ai lasat o fata necorodata in anumite locuri ,pe post de ecran.Tuburile rusesti care au ecran intre triode ,pinul 9 ,se conecteaza obligatoriu la masa (-) In montajele care amplifica semnale mici este de preferat sa se foloseasca si ecrane peste tuburi,la ampurile de chitara pe canalele foarte amplificate ,3..6 triode in cascada,se observa imediat influenta acelor ecrane metalice,in primul rind se reduce mult hissul.Preurile pentru doze,microfoane,amplificind semnale mici sunt la fel de vulnerabile la zgomote de orice fel,nici o masura de anulare,atenuare a zgomotelor nu este in zadar. Editat de viobio
Link spre comentariu

atunci când tuburile ruseşti de tip 6N1P 6N2P... sunt utilizate în etaje sensibile(câştig mare la joase) şi au filamentul alimentat în ac se recomandă ridicarea filamentului la un potenţial pozitiv în raport cu catodul astfel se blochează curentul catod-filament.lămpile ruseşti prezintă leakage(catod-filament) semnificativ mai mare în raport cu suratele  americane/europene(cu alimentare filament ac decuplat direct la masă tuburile ruseşti necesită sortare după leakage).

câştigul în tensiune a unui preamplificator MM devine semnificativ la frecvenţe joase datorită egalizării RIAA(play) ca atare putem spune că se impun măsuri anti-leakage când utilizăm tuburi ruseşti într-un astfel de preamplificator MM.

PS din schema dată pe prima pagină NU reiese în ce mod se alimentează filamentele sau cum sunt decuplate

în concluzie uneori trebuie să avem în atenţie şi fenomenul leakage catod-filament(ca generator de brum)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

atunci când tuburile ruseşti de tip 6N1P 6N2P... sunt utilizate în etaje sensibile(câştig mare la joase) şi au filamentul alimentat în ac se recomandă ridicarea filamentului la un potenţial pozitiv în raport cu catodul astfel se blochează curentul filament-catod.lămpile ruseşti prezintă leakage(catod-filament) semnificativ mai mare în raport cu alte surate  americane/europene(cu alimentarea filament ac decuplat direct la masă tuburile ruseşti necesită sortare după leakage). câştigul în tensiune a unui preamplificator MM devine semnificativ la frecvenţe joase datorită egalizării RIAA(play) ca atare putem spune că se impun măsuri anti-leakage când utilizăm tuburi ruseşti într-un astfel de preamplificator MM. PS din schema dată pe prima pagină nu reiese în ce mod se alimentează filamentele sau cum sunt decuplate.

Mi-ati luat-o inainte cu ridicarea potentialului filamentului,fix asta vroiam sa scriu si eu,cine a vazut schemele surselor de la preurile facute de mine,poate a observat ca la toate le ridic potentialul filamentelor,indiferent de ce tuburi tolosesc.O alta problema ar fi riplul sursei de alimentare,degeaba se stabilizeaza tensiunea daca scapa riplu .
Link spre comentariu

şi atunci când alimentezi în CC poţi avea leakage catod-filament  depinde cum ai decuplat alimentarea filamentului în CC, depinde de riplu CC, depinde de polaritatea pe care o regăseşti între catod filament(o polariatate de diodă în conducţie sau diodă blocată, desigur dioda care apare catod-filament).

în acesta situaţie mai specială(leakage catod-filament) filamentul are rol de catod şi catodul tubului dat rol de anod.

cu alte cuvinte pot alimenta filamentul bine mersi în AC dacă ştiu la ce potenţial să urc/decuplez filamentul.

PS am descris această situaţie cu "lux" de amănunte(leakage catod-filament) în trecut pe acest forum.

LE sunt sigur că preamplificatoarele MM realizate/construite de Viobio nu prezintă brum((leakage catod-filament) cu intrarea în scurt chiar atunci când sunt echipate cu lămpi/tuburi ruseşti(am văzut conexiunea filamentului deloc neglijabilă în schemele date/postate de Viobio)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu nu vad ce treaba au acei condensatori ,montati in paralel pe rezistentele din anozii tuburilor,cu zgomotul,cu masa?? Acei condensatori au cu totul alt rol in acele ampuri de chitara,o spune unu care a vazut matele multor Mesa si H&K .La Mesa ,condensatorul are 1nF ,nu 10nF ,cu 10nF faci acel preu bun de jazz -metal,na ca am spus cu ce se ocupa acel condensator in acele scheme.Impedanta sursei de alimentare este mica ,in AC ,acel condensator montat in paralel pe rezistenta de sarcina a triodei amplificatoare practic pune semnalul din anod la masa,in functie de valoarea lui se atenueaza frecventele medii/inalte

da ...imi cer scuze, am verificat niste poze online si ai dreptate...vorbeam din memorie si am gresit.

confundam cu condensatorul din rezistorul pinului 3 care uneori e 5n alteori e 10n.

http://www.rig-talk.com/forum/download/file.php?id=30130&mode=view

au trecut 7 ani deja...

cand ai dreptate ai dreptate.

Doar ca mesa dual rectifier dual channel si tremoverb  e si de jazz si de metale grele...ca la triple channel au renuntat la canalul de jazz e alta poveste.

DAR...discutia era despre decuplarea semnalului  catre o cale de impedanta mai joasa.Plusul este o cale de impedanta mai joasa pt ca e filtrat si decuplat catre masa prin condensatori de valori foarte mari, mult mai mari decat cei care cupleaza semnalul  si chiar daca nu filtreaza brum sau riplu acel condensator , tot ca decupleaza se numeste , dar frecvente medii-inalte pt a preveni intrarea in microfonie a etajului .Daca era 10n acolo cred ca nu se mai auzea nimic altceva decat brum...pt ca se inversa raportul de impedante.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Cu 10nf ,peste acea rezistenta din anod ,ampul cinta bine merci ,numai ca se cam inchide tonul,se atenueaza medii/inalte,am spus asta ,impedanta in AC ,bla,bla bla...Cind am spus de jazz ,la ton inchis ma refeream,ma repet,conddnsatorul ala nu are nici o treaba cu hummul,cu traseul de masa,in schimb are cu tonul acelui canal,este o treaba de finete acolo,unora le place cu acel cond,altora nu,de ce spun asta ? In citeva Mesa am scos acel cond ori am pus o valoare mai mica,pentru un ton mai deschis pe acel canal.

Link spre comentariu

Si daca pui 10n canta bine...da inchis.Asa o fi , nu te contrazic, dar tubul are ri de 68k  si face un divizor de tensiune de toata frumusetea cu 10nf paralel cu 100k.cam cat la suta din semnal mai ramane?

Link spre comentariu

@ gedd, daca nu te superi, stiu ca ne departam un pic de la subiect, dar cred ca e spre binele tuturor.In cele din urma bucla de masa, cuplarile si decuplarile, brumul si intrarea in oscilatie pe armonicele frecventei de alimentare  sunt cam acelasi subiect.Dar daca crezi ca scopul topicului este doar sa prezinte acest preamplificator nu am nimic impotriva.

Nu prea stiu daca regula despre offtopic trebuie aplicata cu RG1 si RG2 in fata...da tu esti domnul ofiter aici.

Link spre comentariu

aşa se cade, să rămânem on-topic

mă uitam acum de curiozitate la acest cablaj(pcb) şi văd traseul de masă din ieşirea unui canal(roşu) cum se închide prin traseul de masă din intrarea celuilalt canal(verde)...sau conexiunea de masă din ieşiri este închisă prin firele din alimentare astfel apare bucla de masă, ecranul interior 6N1P-6N2P(pin 9) este deculat la masă prin condensatori de o valoare dată(violet).

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

cele doua bucati de traseu nu au nicio legatura electrica cu masa montajului.....sunt pur si simplu pentru a fi folosite pentru prinderi etc....deci atentie cum va uitati.....masa montajului este o BUCLA DESCHISA in dreptul potentiometrului...hai ca imi place,o sa ajungem la concluzia ca acest montaj e nefunctional,are brum,nu e realizat cum trebuie,etc doar...uitandu-ne la poze...am specificat clar de ce am pus condensatorii aia intre ecran(pin 9) si masa...chestia asta am citit-o in Glassware Audiodesign-Aikido cathode follower.....mai pun aici poza inca odata in ideea in care nu a modificat-o careva doar pentru a-si sustine cine stie ce teorii...

Editat de gedd
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări