Rx-Tx Postat Septembrie 3, 2016 Partajează Postat Septembrie 3, 2016 Vreau sa fac un final in scurte cu irf uri si nu am toruri de ferita. M am gandit sa incerc cu niste tuburi de ferita dintr un tuner radio de masina. Sa pun doua unu langa celalalt sa formeze un 8. Ati incercat, merge ? Tuburile la care ma refer sunt in partea de jos a cutiei metalice din imagine Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 3, 2016 Partajează Postat Septembrie 3, 2016 (editat) Sal.Ca material e posibil sa fie bun,dar nu stiu daca are loc secundarul;diametrul interior e prea mic sa incapa tubul de cupru plus doua~trei spire in secundar...eu chiar am in lucru un final de acest gen si am testat niste miezuri care se pare ca lucreaza bine in 7mhz Editat Septembrie 3, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 4, 2016 Partajează Postat Septembrie 4, 2016 Poate spun o prostie, nu stiu daca se pretează la ce vrei tu, dar am văzut toruri în surse atx. Merita sa arunci un ochi. Dacă te pricepi îți vei da seama imediat dacă este ce cauți. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 4, 2016 Partajează Postat Septembrie 4, 2016 (editat) Un articol care aduce si mai multa lumina in privinta feritelor de tot felul http://pyland.dreamhosters.com/py2wm/balun/Balun_with_free_ferrite.pdf. Personal fac un tr.1/1 in care injectez 50~60w putere si pun sarcina artificiala la iesire;aleg miezul care se incalzeste putin sau deloc si face cel mai bun transfer de putere intre primar si secundar... Le:in sursele de pc se gasesc toruri(cele negre)dar trebuie testate inainte. Editat Septembrie 4, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
C.D. Postat Septembrie 4, 2016 Partajează Postat Septembrie 4, 2016 Trebuie folosit tor din ferita dintr-un material corespunzator frecventei la care va lucra amplificatorul, daca nu vrei sa arzi finalii, oricare ar fi ei. http://www.amidoncorp.com/product_images/specifications/1-08.pdf https://martein.home.xs4all.nl/pa3ake/hmode/bpf_all.html http://www.amidoncorp.com/product_images/specifications/2-03.pdf Codificarea miezurilor AMIDON se face astfel:- T XX-Y pentru torurile din pulbere de fier ( simbol T )- FT XX-Y pentru torurile din ferita ( simbol FT )XX reprezinta diametrul exterior al torului masurat in sutimi de inchY tipul de material ( 0, 1, 2, 3… )De exemplu: T130-6 ( T130-6 ) este un tor din pulbere de fier (T), materialul tip 6 si diametrulexterior de 130 x 25.4 x 0.01 = 33.02 mm. FT82-43 ( FT82-43 ) este un tor din ferita ( FT ),materialul 43 si diametrul exterior de 82 x 25.4 x 0.01 = 20.82 mm.Exemple de calcul:1. Pentru un miez dat, la care se cunoaste Al, se poate calcula inductanta unei bobine cu N spiredupa relatia: L [μH]=( Al[nH/sp2] x N2 )/1000. Exemplu :- 12 spire bobinate pe un tor din pulbere de fier T130-2 ( care are Al=11 ) va avea: (11 x 122)/1000=( 11x12x12 )/1000=1.584 μH.- 5 spire, bobinate pe un tor din ferita FT114-43 ( care are Al=510 ) vor realiza 12.75 μH.2. Daca se doreste realizarea unei inductante de valoare data la o frecventa/banda specificata sealege un miez potrivit si se foloseste relatia: N[spire]=√ L[μH]x1000/Al[nH/sp2]. Exemplu :- Se doreste realizarea unei inductante de 3μH eficienta la 10 MHz. Se alege un miez T80-2 careare Al=5.5[nH/sp2]. Pentru cazul nostru: N=√ 3x1000/5.5=23 spire- Se doreste realizarea unei inductante de 60μH eficienta la rejectarea unui post local AM deputere ( UM/MF ). Se alege un miez din ferita FT114-43 cu Al=510[nH/sp2]. In cazul nostru:N=√ 60x1000/510=10.8 spire ~11 spire. Pentru pierderi mai scazute s-ar putea alege si unFT114-61 cu AL=75[nH/sp2]. Astfel ar rezulta N=√ 60x1000/75=28 spire Caracteristici materiale:Materialul din pulbere de fier si cel din ferita se diferentiaza prin componenta chimica de oxizi careconduce la un comportament specific in cimpul magnetic. Schema echivalenta a unei inductanteeste:- Pe un miez din pulbere de fier o inductanta ideala in serie cu o rezistenta de mica valoare.Adica un inductor cu Q ridicat si pierderi reduse.- Pe un miez de ferita o inductanta ideala cu in serie cu un rezistor relaiv mare, adica uninductor cu Q moderat si pierderi in miez semnificative, functie de calitatea miezului.Pulberea din fier se caracterizeaza prin stabilitate termica foarte buna, cuprinsa intre 30-280ppm/ºC ( parti pe milion ), pierderi foarte mici, densitate de putere mai mare ca a feritei si un Almoderat, cuprins intre 3 si 15 ( la miezurile tipice ) si precis controlat +/- 5%. Aceste toruri sintideale pentru realizarea de inductante mici ( 0.5 -30 μH ), precis dimensionabile, cu factor de calitate foarte bun si stabile termic. Sint omniprezente in circuite acordate, cuploare de putere,filtre de armonici ( FTJ-FTS ); ca trafo de banda larga ( balun ) suporta o putere mult mai mare caun miez similar din ferita. Materialul 1 ( culoare albastru ) recomandat pentru gama de 0.5-5 Mhz, cu factor de calitatefoarte bun, ideal pentru benzile de 1.8 si 3.5 Mhz.Permitivitate initiala μ=20Materialul 2 ( culoare rosie ) este recomandat pentru 2-30 Mhz, stabilitate termica sipermitivitate initiala μ=10. Extrem de raspindit in aplicatii practice.Materialul 3 ( culoare gri ) este recomandat pentru 0.02-1 MHz, stabilitate termica 370 ppm/ºCsi permitivitate initiala μ=35. Util in aplicatii pe partea inferioara a spectrului de HF.Materialul 6 ( culoare galben ) este recomandat pentru 10-50 Mhz, stabilitate termica foartebuna de 35 ppm/ºC si permitivitate initiala μ=8. Extrem de raspindit in aplicatii practice.Materialul 7 ( culoare alb ) este recomandat pentru 3-35 Mhz si realizeaza cea mai bunastabilitate termica, din toata seria, de 30 ppm/ºC fiind materialul ideal pentru inductante de VFO.Materialul 10 ( vopsit in negru ) este recomandat pentru gama 15-100 Mhz si este o bunaoptiune ( alaturi de materialul 6 ) pentru realizarea unor circuite acordate cu factor de calitatemaxim, utilizabile in circuitele de intrare ( preselectoare ). Stabilitate termica 150 ppm/ºC. Cititi simaterialul de aici : http://www.xs4all.nl/~martein/pa3ake/hmode/bpf_all.html . Materialul 17 ( culoare albastru/galben ) este recomandat pentru 20-200 Mhz, stabilitatetermica buna, 50 ppm/ºC. Stabil termic si cu pierderi foarte mici. Permitivitate initiala μ=4Ca regula generala, producatorul recomanda atunci cind se urmareste un factor de calitate cit maimare, ca pe partea superioara a gamei permisa sa fie utilizate miezuri de dimensiuni mici iar pepartea inferioara agamei sa fie utilizate miezuri mai mari ca sectiune ( tinind cont de restrictiile deputere din aplicatie ) Tot pentru astfel de situatii ( Q maxim ) cind este vizata o anume banda, se vor folosi materialelerecomandate pentru banda imediat superioara. Materialul 6 pina la 14 Mhz si apoi materialul 10pentru partea de sus HF.Ferita are pierderi mai ridicate ca pulberea din fier si un Al specific mult mai mare, cuprins intre70 si 7000. Permite realizarea usoara ( cu spire putine ) de infasurari cu inductanta ( deci siimpedanta ) ridicata si este ideala pentru trafo de banda larga, mai ales cind trebuie adaptateimpedante ridicate. Pierderile mai mari si stabilitatea termica mai scazuta ( 1000-12.500 ppm/°Ctipic ) nefiind un impediment pentru aceste aplicatii. Se pot realiza inductante ridicate, cu spireputine, pentru aplicatii de filtre, acolo unde stabilitatea termica nu este foarte importanta.Ferita este ideala pentru filtre de mod comun in rejectia perturbatiilor. Al-ul ridicat permiteatingerea unei inductante mari chiar si pentru 0.5 spire ( cablul coaxial care traverseaza un tor sau un pachet de toruri ) Materialul 43 ( negru lucios, natur ) este cea mai raspindita optiune pentru transformatoare debanda larga/circuite de adaptare, in egala masura la puteri mici sau foarte mari, cu rezultategarantate. Recomandat pentru circuite acordate intre 10 Khz-1 Mhz si trafo de banda larga intre 1-50 Mhz. Stabilitate termica de 12500 ppm ( adica 1.25 %/°C ) si permitivitatea intiala de 800. Esterecomandata in rejectia perturbatiilor de mod comun in gama 30-200 Mhz.Materialul 61 ( negru mat ) este o optiune larg raspindita pentru transformatoare de bandalarga, circuite de adaptare si circuite acordate cu factor mare de calitate, in egala masura la puterimici sau foarte mari, cu rezultate garantate. Producatorul o recomanda pentru circuite acordateintre 200 Khz-10 Mhz si trafo de banda larga intre 10-200 Mhz avind permitivitatea initiala de 125.Relativ la materialul -43, acest material ( 61 ) are pierderi de 4 ori mai mici ( 25% fata de mat. 43) si coeficientul termic de 7 ori mai bun, adica 0.15%/°C. Este recomandat in rejectiaperturbatiilor de mod comun in gama 300 Mhz-10 Ghz.Materialul 73 ( negru mat ) Recomandat pentru circuite rezonante in banda 0.01-1 MHZ, trafode banda larga 0.2-15 MHz si rejectia RF de mod comun 1-40 MHz. Omni prezent intransformatoare de banda larga. Permitivitate initiala 2500, coeficient termic 0.8%/°C Dar mai bine ia legatura cu YO7CKQ si spune-i de ce ai nevoie si pentru ce, si mai mult ca sigur te va servi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 5, 2016 Partajează Postat Septembrie 5, 2016 Salut. Nu ai nevoie de nici un tor de ferita pentru amplificator cu IRF-uri, ca si in echipamentele comerciale, se folosesc binoculare de ferita, nu toruri. Cel mai simplu este sa folosesti 2 tuburi de ferita recuperate de pe cablurile de monitor, cu teava de alama in mijloc. O schema foarte buna este cea de la amplificatorul KL-203, pe care o poti replica foarte simplu. Obtii lejer 100W out la 8-10 W in cu 4 tranzistori IRF520. In benzile de jos (3,5-14 MHz) puterea este mai mare de 100W. Cand ajung acasa, daca esti interesat, pot pune cateva poze cu detaliile constructive. Este obligatoriu sa masori IRF-urile pe un supermultitester, am avut un lot din China in care unele aveau capacitatea g-S de 5nF! Evident nu functiona in RF... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 5, 2016 Partajează Postat Septembrie 5, 2016 Am vazut ca se insista in multe locuri cu faptul ca materialul tip "2-rosu" poate fi folosit in intrega gama de scurte. Mama lor zice altfel: Optimum Resonant Circuit Rangefor highest Q and lowest core loss250 KHz - 10 MHz pentru scurte este foarte bun materialul "6-galben": Optimum Resonant Circuit Range for highest Q and lowest core loss3 MHz - 40 MHz Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 5, 2016 Partajează Postat Septembrie 5, 2016 (editat) Pentru filtre trece-banda se folosesc intr-adevar pulberi metalice (atat 6 cat si 2 nu sunt ferite ci pulberi de fier). Cel mai des utilizat pare sa fie materialul 2. Pentru transformatoare de intrare si iesire se folosesc ferite, de obicei material 43 sau 61. Asa cum am promis, atasez o imagine de detaliu cu o astfel de "clona" de KL-203, extrem de usor de realizat si care garanteaza 100W in toate benzile de unde scurte. Nu l-am testat in 160m. Singura "smecherie" la acest amplificator este folosirea unor platbenzi de cupru care sa fie fixate direct pe drenele tranzistorilor, cu surubul de prindere al acestora. Pe aceste platbenzi se cositoreste direct traful de iesire. Se evita in acest fel pierderile de curent pe cablaj si pe terminalele de drena. Editat Septembrie 5, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 5, 2016 Partajează Postat Septembrie 5, 2016 Absolut de acord cu dv., eu ma refeream la frecventele unde pot fi folosite cele doua tiputi! Adica se recomanda materialul tip 2 pina l 30 mhz ceea ce dupa pererea mea este gresit! Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 5, 2016 Partajează Postat Septembrie 5, 2016 (editat) Asa este, aveti dreptate. Si cred ca la un moment dat chiar si eu am afirmat pe undeva chestia cu T200-2. Asa credeam la ora respectiva... Asta e... nu e o optiune buna peste 10 MHZ. De altfel, tocmai ma uitam un pic la filtrele trece-banda a lui KF8OD si intr-adevar in benzile de sus are fie toruri galbene (6) fie bobine pe aer... Editat Septembrie 5, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 5, 2016 Partajează Postat Septembrie 5, 2016 De asta am si insistat, pentru ca am vazut chestia asta in multe aplicatii. Probabil ca a existat un excedent de toruri rosii pe piata... Link spre comentariu
gabimix Postat Septembrie 5, 2016 Partajează Postat Septembrie 5, 2016 Pentru filtre trece-banda se folosesc intr-adevar pulberi metalice (atat 6 cat si 2 nu sunt ferite ci pulberi de fier). Cel mai des utilizat pare sa fie materialul 2. Pentru transformatoare de intrare si iesire se folosesc ferite, de obicei material 43 sau 61. Asa cum am promis, atasez o imagine de detaliu cu o astfel de "clona" de KL-203, extrem de usor de realizat si care garanteaza 100W in toate benzile de unde scurte. Nu l-am testat in 160m.Singura "smecherie" la acest amplificator este folosirea unor platbenzi de cupru care sa fie fixate direct pe drenele tranzistorilor, cu surubul de prindere al acestora. Pe aceste platbenzi se cositoreste direct traful de iesire. Se evita in acest fel pierderile de curent pe cablaj si pe terminalele de drena.Puteti sa dati detalii despre constructia liniarului si a transformatoarelor?Ma refer la tipul materialului (pentru traful binocular din drene), sarma, nr spire, diametrul teava alama, etc...si tensiunea de alimentare, curent repaos.Cu multumiri, Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 5, 2016 Partajează Postat Septembrie 5, 2016 Un amplificator care merge la sigur si e destul de simplu(dupa un link primit de la Marcel,tnx)se poate vedea la http://f4eoh.free.fr/amplificateur_hf_mosfet__4_x_irfp250__209.htm .Am folosit atunci exact tuburi de la cablurile de monitor pc si a mers super cel putin in 7mhz.Acum lucrez la un amp. care este tot cu mosi ieftini dar partea de iesire difera un pic,este cu combinere de rf . Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 5, 2016 Partajează Postat Septembrie 5, 2016 (editat) 1. Servus Emil. Felicitari pentru constructie!. Combiner-ul ma intereseaza si pe mine, nu am gasit nicaieri niste poze detaliate sa vad si eu exact cum se face. Am vazut ca unii folosesc si ceva rezistente fictive... Daca il faci sa mearga, pune te rog si aici pe forum documentatie, ca sunt si eu interesat. Merci! 2. In ceea ce priveste amplificatorul cu 4XIRF520, in imagine e un exemplar ce are traful de iesire pe binocular BN43-3312 si are in interior teva de alama de 4,5 mm (recuperata din antene telescopice de radio). Prin teava sunt trecute cele 3 spire ale infasurarii secundare, cupru invelit cu teflon. Acest fir se poate recupera din RTP-uri, se inlatura tresa si se pastreaza doar firul central. La nevoie se poate pune si sarma simpla izolata in pvc. Aceste transformator nu e obligatoriu sa fie realizat pe binocular, el poate fi realizat foarte bine asa cum scria Emil, pe doua tuburi de ferita recuperate de la cabluri de monitor, merg foarte bine pana in 28MHz. Transformatorul de intrare e realizat pe un binocular BN43-202, are in primar 4 spire iar in secundar (spre grilele MOSFET-ilor) 2 spire. Acest transformator mai poate fi tatonat, pentru a obtine o impedanta de intrare cat mai apropiata de 50 ohmi. Si el poate fi realizat pe tuburi de ferita, de exemplu din cele recuperate de pe cabluri RG-58 (exista varianta clipsabila, la care cele doua semivane se lipesc impreuna cu "picatura" pentru a forma un cilindru). PS. Alimentrea e la 14V, dar la fel de bine montajul se poate alimenta si la 24V, situatie in care puterea de iesire va fi mult mai mare. Curentul de mers in gol este de 80 - 100 mA Editat Septembrie 5, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 5, 2016 Partajează Postat Septembrie 5, 2016 (editat) Sal.Neaparat vreau sa raman in zona de low-cost ...ideea nu imi apartine am gasit o schema care pare de bun simt tehnic si m-am gandit sa incerc sa vedem ce va iesi la final.Tot asa voi folosi ferite din doua bucati,lipite(atasament)...diametrul interior rezultat este de 10mm si teava de alama de 10mm.Schema este dupa YC3TKM.Nu e de neglijat nici YB0BAJ in realizarea de astfel de amplificatoare cu mos http://rftibe.blogspot.ro/ Dupa toate astea as vrea sa incerc un final cu IGBT-uri;par destul de interesante...tnx pentru aprecieri! Editat Septembrie 5, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum