Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie electrica

ionut_h

Postări Recomandate

Buna seara,

Spuneti-mi va  rog frumos, la o retea electrica in casa, sunt doze separate pentru prize si becuri?

Nulul de la prize nu are legatura cu nulul de la becuri? La aceeasi camera ma refer.

Cu sigurantele date jos pentru priza,la creion tensiune nu imi arata nimic, dar depistez cu multimetru un curent de 3-4 v alternativ la priza respectiva. E posibil sa fie curent datorat cablurilor apropiate de cele cu tensiune..prin perete?

Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

2

• ionut_h

1

• Marian

1

• belasajgo

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Exact.  Nu se verifică instalațiile electrice cu un multimetru obișnuit, fiindcă are o rezistență de intrare foarte mare (minim 10MOhmi) și poate fi influențat de curenți induși de capacitatea cablurilor. Fie verifici cu o lampă cu bec, fie cu un multimetru dedicat pentru electricieni, care are cel puțin un domeniu de tensiune alternativă cu rezistență mică de intrare.

Link spre comentariu

Creion de tensiune, sau cum i-o mai zice la surubelnita aia cu care testezi faza, la mine n-a dat niciodata gres, se aprinde beculetul ala din maner inseamna ca ai faza si deci bzzzzz daca atingi, daca nu se aprinde e in regula. Fireste ca nu strica sa fii totusi cat mai atent.

Editat de ratza
E totuşi secţiunea începătorilor, nu le da idei!
Link spre comentariu

Prizele si becurile au retele separate, fiecare cu faza si nul, precum si sigurante separate in tablou. Cand se lucreaza la o instalatie, trebuie scoase ambele sigurante. Scoase de tot, nu slabite din filet. Trebuie verificat si daca intrerupatoarele becurilor sunt puse pe faza, uneori constructorii le pun pe nul si, cand se schimba un bec, este pericol. In acest caz trebuie inversate legaturile in doza. Creionul de tensiune cu tub cu gaz identifica bine faza, dar verificarea continuitatii instalatiei se face cu o lampa de control.

Link spre comentariu

Cel mai indicat rămâne lampa de control cu bec incandescent. Dacă vrei să verifici prezența fazei, poți să-l legi față de împământare.Pentru a depista scurgeri de curent prin izolație. se poate folosi tot un bec dar de putere mică (10W) pus între carcasa aparatului și pământ, binențeles asta în lipsa unui tester de izolație (Megohmetru sau Megger ).

Creionul de tensiune poate și el da uneori erori cauzate de capacitatea parazită a cablurilor, am mai avut odată o discuție asemănătoare și am făcut un mic experiment, cu o bucată de cablu trifilar, un fir legat la Fază, iar altul legat printr-un bec Neon (de la creion de tensiune) la Nul. Becul se aprindea ușor datorită curentului infim ce treceaprin capacitatea de circa 19pF a cablurilor alăturate. Iar experimentul l-am făcut pe o bucată de doar cîteva zeci dee centimetri.....http://imgur.com/a/PgnOb

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări