Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare led

Postări Recomandate

• Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pyu

2

• niq_ro

1

• Dr.L

1

• florinangeru

1

Top autori în acest subiect

Vizitator mister_rf

O intrebare care se repeta... :smt003 Pentru LED-uri trebuie sa luam in considerare culoarea acestora, deoarece pentru diferite culori se obtin tensiuni diferite.tensiune minima de prag pentru LED-uri rosii intre 1.5 si 1.6VLED-uri verzi/galbene 1.7V-1.9VLED-uri albastre/albe 3V-3.4VCand se inseriaza intr-un circuit trebuie sa le asiguram limitarea curentului printr-o rezistenta, iar valoarea acesteia se obtine impartind diferenta dintre tensiunea de alimentare si suma tensiunilor pe LED-uri la curentul necesar.Uleduri=Uled1+Uled2+Uled3+Uled4R=(Ualim-Uleduri)/ImaxUzual Imax prin LED intre 10 si 20mATu alimentezi de la un acumulator de masina, tensiunea medie 12V-12.5V curentul maxim disponibil sau capacitatea acestuia (50-70Ah) nu au importanta in acest caz.Acum in functie de LED-urile folosite obtii si rezistente diferite.LED-uri rosii 4*1.5V=6V R=(12.5-6)/0.02=325 ohmi practic intre 270 si 390-470 ohmiLED-uri verzi/galbene 4*1.8=7.2 R=(12.5-7.2)/0.02=265ohmi practic intre 220 si 390 ohmiLED-uri albe/albastre 4*3V=12V R=(12.5-12)/0.02=25 ohmi dar atentie deoarece bateria incarcata poate sa furnizeze si 12.5-13V consideram R=(13V-12V)/0.02= 50 ohmi si in practica se alege o valoare intre 22 si 47 ohmiSi ce culoare spuneai ca au LED-urile?... :smt003

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

super tare explicatia am prins si eu calculul dar am o dilema este valabila teoria si la legarea ledurilor in serie si in paralel? sau in paralel se calculeaza pe fiecare led in parte si se pune cate o rezistenta pentru fiecare led in parte?

Link spre comentariu

da,daca pui ledurile in paralel,e bine sa pui cate o rezistenta pt fiecare (ele fiind un pic diferite,daca le-ai pune fara rezistente individuale,unele s-ar uza mai repede ca celelalte)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări