Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa

Vizitator Crina Alin

Postări Recomandate

În primul rînd mă bucură foarte tare să văd adolescenţi preocupaţi de electronică şi retrăiesc momentele cînd, la anii pe care-i aveţi voi acum, descopeream şi eu domeniul ăsta. Electronica e o boală de care scapi foarte greu, iar sursa pe care vrei s-o faci e un început foarte bun: îţi vei putea alimenta montajele pe care sînt convins c-o să le faci în viitor.

La fel cum au spus colegii mai sus, ai mare grijă cu transformatorul, în special cu primarul, partea conectată la reţea. Ca să eviţi accidentele, foloseşte şiruri de cleme şi nu umbla la ele sub nicio formă atîta timp cît sînt sub tensiune. Pune un cablu roşu la borna de plus şi unul negru la cea de minus şi obişnuieşte-te cu setul ăsta de culori, astfel încît să-ţi fie uşor să recunoşti polaritatea dintr-o privire.

Link spre comentariu

Fa-ți o lista cu ce a-i nevoie si eu o sa -ti pun la posta ce am . 

Nu recomand sa se lucreze la tensiunea retelei ,pana ce nu sti cu ce se mananca ,pentru ca apar accidente urate.

Link spre comentariu

Daca ai avea pe cineva i Oradea ti-as da si eu cateva sa poti face o sursa mai serioasa.Cat desprea scapat de boala asta numita electronica nu mai scapi niciodata.Nu are leac.O spun din experienta

Link spre comentariu

Daca ai avea pe cineva i Oradea ti-as da si eu cateva sa poti face o sursa mai serioasa.Cat desprea scapat de boala asta numita electronica nu mai scapi niciodata.Nu are leac.O spun din experienta

Bineinteles, electronica , e un hoby dar e si un mijloc de existenta, cine se axeaza numai pe existenta , nu va invata electronica.

Link spre comentariu

Aș vrea să văd un post de-al tau in care spui că nu ți-a mers din prima schema. Abia atunci începi să înveți. Sunt alături de tine in proiectul ăsta. Ca să eviți partea cu transformatorul, poți alimentă mult mai sigur de la sursa unui laptop. Eu așa fac. Mergi de la 1,2 până pe la 17 volti în felul ăsta, dacă sursa e de 19v. E bună pentru aproape orice vrei sa alimentezi.Să îți dau un sfat ca ești începător și poate nu știi inca. Atunci când lipești lm317 să nu îl încingi mult ca il strici. Dacă ai putea, prinde-l întâi pe radiator apoi lipeste-i "cracii". E mai greu de manevrat dar e sănătos pentru el.

Link spre comentariu

Ideea este foarte buna. Totul trebuie inceput cu un multimetru ordinar si cu o sursa reglabila. Sursa cu LM 317 nu e grozava, dar e cea mai usor de facut. Problema cea mai spinoasa este racirea integratului. Trebuie un radiator foarte mare si bun (cu nervuri verticale) deoarece, la tensiuni de iesire mici si curenti mari (inclusiv in scurt), integratul trebuie sa disipe zeci de W. Radiatorul nu trebuie sa fie accesibil din exterior deoarece pe el se gaseste tensiunea pozitiva a redresorului. Ar fi foarte util si un limitator de current reglabil de la 20 mA in sus, dar se complica mult schema. Poate mai tarziu.

Potentiometrul de reglaj a tensiunii ar trebui sa fie unul bobinat si ulterior etalonat in tensiuni. Potentiometrele chimice se rod si se decalibreaza repede.

Mult success!

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Reactivez acest topic deoarece, citindu-l, am gasit o informatie pe care as vea sa o confirm punand o intrebare.

@PKP98 a afirmat ca intr-un TV cu tub se gasesc toate componentele de care initiatorul topicului avea nevoie pentru realizarea proiectului.

Am pe la tara vreo trei TV vechi, defecte, un samsung, un NEI, unul chinezesc, pe care aveam de gand sa le dau la reciclat. Mai am la soacra mea un TV rusesc color. Toate sunt cumparate dupa anii '90 si nu sunt cu tuburi. Nu m-am gandit ca as putea recupera ceva din ele.

Pentru ca am nevoie de un trafo in ideea de a incerca sa construiesc o sursa reglabila inspirata de pe forum, va intreb: au acele TV ceva trafo pe care sa-i pot utiliza?

Multumesc.

Link spre comentariu

Nici chiar din cel rusesc care are greutatea unui tanc? Ma refer la trafo.

Eu nu ma ocup cu depanare TV. Ce-as putea recupera din ele pentru electronica de placere? Componente pasive? Cred ca da. Componente active... nu cred ca mi-ar fi utile.

Daca le-as dona unui centru de reparatii TV, credeti ca i-ar interesa?

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

:26 Nu stiu ce marca este. Ce stiu este ca l-am cumparat imediat dupa revolutie si nu are telecomanda iar reglajul canalelor se face cu o cheita din plastic prinsa pe capacul selectorului. Selectorul are 8 butoane. Poate ce scriu sunt generalitati. Cred ca a fost printre primele tipuri de TV color care au intrat in tara "la liber". Am incercat cu Google dar nu gasesc o poza.

Ma refeream la greutate gandindu-ma ca rusii, cu modul lor de a inmulti totul cu 2.5, au bagat inauntru vreun trafo capabil pentru ce am eu nevoie.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări