Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

convertire 220 v-12 v

Vizitator Ionut Piele

Postări Recomandate

Vizitator Ionut Piele

Buna ziua

incep prin a spune ca nu ma pricep la electrica, deci intrebarea poate fi puerila:

am o statie de emisie receptie mobila care are nevoie de o conectare la 13.8 v- cu aprox 3 amperi.

As dori sa o conectez la o sursa de 220 v. Am un transformator care scoate 12 v, (aprox) dar pe 10 amperi. Il pot folosi? adica amerajul transformatorului poate depasi amerajul inscris pe statie? daca da, exista o limita maxima in acest sens?  

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

3

• valangjed

2

• pop_ady44

1

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Nu contează că traful tău poate da mai mult decât necesită stația, fiindcă stația își ia doar cât are nevoie, nu mai mult de 3A.Contează să nu ai mai mult de 13,8V. După redresare și filtrare, tensiunea obținută are în gol (fără niciun consumator) o valoare de vârf de circa 16,9V. Această tensiune va scădea imediat după conectarea stației la o valoare sub 12V la consum maxim, dar acel vârf de 16,9V poate totuși deteriora stația la cuplarea alimentării. Ar fi cel mai bine să folosești o sursă stabilizată de 12 - 13,8V sau măcar să-ți construiască cineva un stabilizator de 12V folosind chiar traful pe care-l ai.

Link spre comentariu

Daca se face o sursa de tensiune executata corect, cu filtre si toate alea este ok traful tau de 12 volti 10 A

PS Am postat in acelas timp. Ce spune colecu e perfect adevarat ,si el a detaliat mai bine ce se poate intampla.

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Poți de altfel folosi și un alimentator de laptop de 12 - 14V/3A . Acelea sunt stabilizate și se găsesc destul de ieftin, aveau unii colegi și pe forum destul de ieftin, caută la Bazar - Vînzări, chiar prin postări mai vechi... poate le-au mai rămas.

Link spre comentariu

Pentru un consumator scump cu consum variabil in limite largi, mai sigura este o sursa stabilizata. Si mai sigur este un acumulator tampon dupa un incarcator. Astfel, intreruperile sau impulsurile pe retea nu vor mai afecta consumatorul.

Link spre comentariu

Eu n-as folosi nici o varianta de sursa in comutatie pentru alimentarea echipamentelor radio.

In situatia data as construi o sursa clasica stabilizata, nu-i mare lucru o punte redresoare de 10 A, un filtraj de 6800 uF, un zener o rezistenta, doi tranzistori si un radiator. 

Link spre comentariu

Confirm cele spuse de colegul+_Florin_+.Am incercat sa alimentez un aparat de radio(chinezarie, intr-adevar) cu un incarcator de telefon.Am obtinut niste "chiuituri" si "pacanituri" de mai mare "dragul", mai ales pe AM(pe FM erau mai "lejere").Nu ma pricep la statii de emisie-receptie dar sursele in comutatie au niste armonici care nu "se pupa" cu anumite frecvente radio.

Link spre comentariu

Există surse în comutație bine făcute, care se pot folosi fără probleme la stații radio.Acele încărcătoare de acumulatoare pentru telefoane sunt simplificate la maximum, nefiind destinate alimentării de echipamente pretențioase.... deși am alimentat radiouri și cu unele tipuri de încărcătoare de telefon mobil fără probleme, dar am avut de ales din mai multe tipuri.....

Link spre comentariu

Pentru stația emisie-recepție :96 trebuie construit obligatoriu un redresor cu transformator de rețea,urmat de un stabilizator liniar(mă rog).Radioamatorii construiesc surse de 13,8V pentru echipamentele lor;scheme au fost și prin revista Tehnium(...fie-i țărâna ușoară).Concret,la transformatorul dumitale atașezi patru diode "babane"-6SI10 de IPRS(se mai găsesc,în lipsă o punte KPBC3510-"amperi chinezești")șuntate cu condensatoare de 100nF/63V,un filtraj generos-4700-6800uF/25V și obții 16,91V...buuuuun,am redresat,și filtrat :96Apoi realizezi un stabilizator liniar cu trei tranzistoare,având ca final 2N3055.Regulezi tensiunea la 12,8V din potențiometru(să meargă stația lejer)disipația pe tranzistor va fi minimă,și gata!Mai există o variantă,anume înserierea pe ieșirea de 16,91V a unui număr de cinci diode cu siliciu,de....3A(5x0,65=3,25),iar tensiunea de 16,91 ajunge la 13,66V(16,91V-3,25V=13,66V)nestabilizat(ar trebuii filtrat cu 10000uF/25V)dar merge și așa :56PS*am încercat și eu să montez surse în comutație,în aparatele de radio chinezești la care se distruge trafo.de rețea(defect tipic).Rezultatele au fost dezastroase,pe UM o șuierătură generală :rade: *

Link spre comentariu

Există surse în comutație bine făcute, care se pot folosi fără probleme la stații radio.Acele încărcătoare de acumulatoare pentru telefoane sunt simplificate la maximum, nefiind destinate alimentării de echipamente pretențioase.... deși am alimentat radiouri și cu unele tipuri de încărcătoare de telefon mobil fără probleme, dar am avut de ales din mai multe tipuri.....

De acord cu dumneavoastra.Fiind la sectiunea incepatorilor am zis ca e bine sa nu se "sperie" initiatorul topicului daca apar "fenomene ciudate".Incarcatorul folosit de mine era de la un motorola L6 si-l folosisem, cu succes, la alimentarea unui radio Milcov.Se pare ca "chinezariile" nu suporta "concurenta" :rade:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Ionut Piele

Va multumesc pentru raspunsuri si pentru implicare.

Asa cum am spus, nu ma pricep fparte bine. Eu folosesc o sursa cumparata din Olanda(cred) care are mai multe "iesiri". o sa ii fac o poza si o sa revin cu ea. 

Va multumesc inca o data

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări