Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul meu (in devenire). Gabor Emil

emil.gabor

Postări Recomandate

Find vorba de frig. da intradevar este cam frig, dar nu frigul ma deranjeaza. sunt 2 sobe si pun si radiatoare electrice daca va fi cazul sa faca o temperatura suportabila.Vara este mai rau ca mori de cald cu efectul de sera, dar castig cu lumina .

La primavara probabil am sa schimb o mare parte din sticla cu geam termopan si am sa caut un sistem de climatizare .

Find vorba de cei interesati de "FER" sper sa nu treaca pe la mine :rade:

Am 4 caini si pana acuma nu am avut incidente . Am sistem de alarma dar urmeaza sa montez si niste gratii.

Intradevar daca ar venii niste hoti profesionali probabil ar intra cu usurinta dar nu am valori semificative pentru ei.

Cat ar putea duce ? 100kg de fier vechi, care este 30 lei si stau si departe de centru de colectare , asa ma gandesc eu ca nu prea se merita pentru ei :rade: :rade:

Daca stiti vriun hot care vrea sa sparga atelierul meu ii dau eu 30 lei numa sa nu sparga :)) m-ar costa mai mult sa schimb un geam :rade:

Link spre comentariu

E bine sa iei masuri preventive si sa nu mergi pe premiza ca nu te viziteaza. "Paza buna trece primejdia rea" zicea un vechi proverb.

Nu e vorba de 100kg de "fer" ca nici ei nu sunt prosti. E sufficient sa-ti desfaca motoarele electrice de la toate utilajele (ca de, au si cupru) si paguba e majora. Nu neaparat in bani, ci in faptul ca greu mai gasesti motoare care sa se potriveasca prinderilor respective.

Editat de ndc74
Link spre comentariu

Cu cit sint gratiile si sistemul de inchidere mai serios cu atit mai mari daune ai la usa.

Gratiile la geam se taie in citeva minute cu un cleste sanatos.

Buna este in interior alarma cu senzor de miscare si hupa mare , bine protejata, altfel la primul "mac" ia ranga in freza.

Aia neaparat dublata de 2-3 "alame cu blana", nu mari dar galagiosi.

Grig

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

https://youtu.be/mUHl76xq80c

Insfarsit am legat strungul provizoriul la curent pentru testare. Are o vibratie , ce apare pe suprafata strunjta. Am folosit metoda "batul la ureche" :)) si am descoperit ca bataia pare sa vina de la rulemtii din spate de la arborele principal. Am cumparat rulmentii urmeaza sa ii montez. Stiu ca ar trebui schimbat si cel din fata(cel de langa universal) momentan vreau sa il fac functional si sa ii mai descopar defetele .

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ceea ce semnalezi tu este evident si nu este de dorit, dar eu cred ca asta deranjeaza doar daca prinzi filiera intr-un dispozitiv fixat in papusa mobila. Eu folosesc o portfiliera clasica si in cazul asta influenta e ceva mai mica.

Intre sculele ceausiste erau de o calitate mai buna cele de la Rasnov (FSR) fata de cele de la Sf Gheorghe (IMASA).

Trebuie tinut cont ca in ziua de azi se gasesc si scule (tarozi/filiere/burghie) din material slab calitativ (posibil OS sau mai prost) si nu HSS. Fata de aceasta ultima categorie eu prefer una din asta veche, chiar daca e mai stramba.

Editat de ndc74
Link spre comentariu

Ceea ce semnalezi tu este evident si nu este de dorit, dar eu cred ca asta deranjeaza doar daca prinzi filiera intr-un dispozitiv fixat in papusa mobila. Eu folosesc o portfiliera clasica si in cazul asta influenta e ceva mai mica.

Intre sculele ceausiste erau de o calitate mai buna cele de la Rasnov (FSR) fata de cele de la Sf Gheorghe (IMASA).

Trebuie tinut cont ca.

Conteaza si la filetate manuala cu port filiera clasica , cand apropii filiera , cel puțin eu , aplic forța similară pe mânere pentru a începe filetul "drept" . Daca începi stamb cand ajungi la 20mm deja începe se iti rupă filetu, deoarece filiera intr-o parte taie prea mult. Dar daca filiera este strâmba din start tu nu ai o poziție de plecare nu stii daca ai început strâmb sau nu . Plus daca faci un produs pentru cineva ca prestare de serviciu nu poti sa ii dai filetul pe jumate stricat . Daca o fac pentru mine nu ma deranjează

Link spre comentariu

Trebuie tinut cont ca in ziua de azi se gasesc si scule (tarozi/filiere/burghie) din material slab calitativ (posibil OS sau mai prost) si nu HSS. Fata de aceasta ultima categorie eu prefer una din asta veche, chiar daca e mai stramba.

Dar inainte sa faci afirmatia ca otelul respectiv era bun, l-ai testat ??

Eu am si cutite de strung din HSS ceausist, ce am gasit prin obor, si am si HSS ieftin chinezesc, cel mai ieftin. Nu pot sa le compar, HSS-ul chinezesc ieftin, luat la duzina, este superior. Ala romanesc, pana si cand il pun la ascutit pe polizor, parca as roade un fier mort. Si faptul ca toate sculele romanesti sunt si ieseau direct ruginite din fabrica ne da un alt indiciu de calitate. HSS-ul nu este imun la rugina, dar clar rugineste mai greu decat un fier normal, un HSS de calitate nu iese ruginit din fabrica de productie.

Si legat de FSR, am luat cele mai mari tepe de scule de acolo. Prefer chinezestile, aceeasi calitate dar macar sunt de 5 ori mai ieftine.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Dar inainte sa faci afirmatia ca otelul respectiv era bun, l-ai testat ??

Eu am si cutite de strung din HSS ceausist, ce am gasit prin obor, si am si HSS ieftin chinezesc, cel mai ieftin. Nu pot sa le compar, HSS-ul chinezesc ieftin, luat la duzina, este superior. Ala romanesc, pana si cand il pun la ascutit pe polizor, parca as roade un fier mort. Si faptul ca toate sculele romanesti sunt si ieseau direct ruginite din fabrica ne da un alt indiciu de calitate. HSS-ul nu este imun la rugina, dar clar rugineste mai greu decat un fier normal, un HSS de calitate nu iese ruginit din fabrica de productie.

Si legat de FSR, am luat cele mai mari tepe de scule de acolo. Prefer chinezestile, aceeasi calitate dar macar sunt de 5 ori mai ieftine.

Si otelul rapid are diferite grade de duritate, standardul romanesc este cu RP ,in general am vazut rp3 si rp5, nu stiu care este mai dur.

Mai nou (adica de vrio 30 ani) Hss pentru cutite este amestecat cu cobalt ceea ce il face mai rezistent la temperatura. Probabil daca le-ai cumparat recent sunt cu cobalt ceea ce il face mai rezistent fata de Hss simplu inspecial fata de cele romanesti. Referitor la sculele chinezesti, nu pot sa zic ca sunt nemultumit . am cumparat si eu tot felul de pe ebay si au fost bune. Dar filiere si tarozi parca nu m-as risca, nu de alta, dar dupa ce m-am chinuit 1 ora sa fac o piesa si sa se rupa tarodul sau sa beleasa filiera filetul nu ii prea placut.

Editat de emil.gabor
Link spre comentariu

Stiu si eu diferenta dintre HSS si aliajele cu mai mult carbon. Eu am comparat HSS-ul chior cu HSS-ul romanesc. Am si HSS cu continut mai mare de carbon, si am si cobalt (8%).

Cel mai enervant este cand un prieten/cunostinta/ruda, gaseste prin obor scule de-astea vechi (tarozi, filiere, hss) si le cumpara pentru tine si vine si iti aduce "scule de calitate de pe vremea cand nu exista China". Deja a dat banii pe ele, nu are ce sa faca cu ele daca le refuzi, daca le primesti doar le arunci intr-un dulap si sti ca nu o sa le folosesti niciodata, de ce le-ai folosi cand ai HSS Chinezesc de duzina care e superior ? Pe scurt: nu vreau scule romanesti, fug de ele mai rau decat de chinezesti.

Corect. Tarozi si filiere numai Ruko nemtesti folosesc eu, ca astea le gasesc aici la magazinul local si sunt bune. Merita fiecare banut ca doar nu le cumperi in fiecare zi sau la fiecare lucrare. Nu merita lucrarea stricata sa folosesti o filiera ieftina. Pana la urma un set de tarozi Ruko sunt 20-30lei, piesa la care ai lucrat 1-2-5 ore cu siguranta valoreaza mai mult de atat, chiar daca nu sunt tarozi de unica folosinta.

dlQ1c0G.jpg

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

A luat un amic din piata bara marcata HSS.

Totul arata perfect insa in fapt era ceva OSC, dur si usor de ascutit dar nu era HSS.

L`am depistat la polizor ca`i otel carbon.

Era rectificat, marcat, ziceai ca`i totul perfect, a ruginit insa foarte repede si de aia amicul a intrat la idei.

Asta e marfa din piata de la romani.

Am HSS DDR, rusesc si romanesc.

Ala romanesc si cel rusesc parca sint la egalitate, cel DDR rezista mai mult la uzura.

Grig

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări