Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Echivalent driver FAN7387 ,sursa Crown XLS

ilinca liviu

Postări Recomandate

Buna ziua va salut cu respect..In sursa de la crown xls1000 exista un driver pe care nu il gasesc deloc,pe nume FAN7387.Asi dori un echivalent sau macar sa il gasesc pe undeva.Am atasat datele acestuia pentru o recunoastere mai usoara.Multumesc anticipat!!

post-177476-0-38795500-1472295277_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

14

• iop95

8

• ilinca liviu

6

• modoran

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Imi pare rau sa o spun, insa acel FAN 7387 este mai mult driver de mosfet nu de IGBT, undeva "inginerii" de la Crown (nu cei din SUA) ci cei din China, au zbircit-o!

Daca citeau atent pdf-ul acestui self oscillating gate driver, vedeau ca are o plaja foarte mica de tensiune de alimentare de minim 10 si maxim 14V.

Cum mos-urile se deschid cu 10V in poarta, acest circuit alimentat la 12V ar fi fost ideal pentru comanda mos fet.

Cum un IGBT de deschide cu 15V in baza izolata, alimentind acest circuit aproape de maximul admisibil, face POC.

Alimentindu-l mai jos in plaja lui de lucrul, IGBT nu este deschis complet, are rezistenta intre C si E, se disipa mult, si cum acel radiator este subdimensionat face POC.

Solutia este sa pui alt circuit, sa il alimentezi la fix 12V si sa folosesti niste mosfeturi in loc de IGBT, ceva 47A/600V, pe care le vinde un coleg la sectiunea vinzari.

Schimba si tranzistorii tottem pole buffer si rezistentele aferente.

Se pare ca este obsolete, nefiind un circuit stralucit...

Daca se incearca inlocuirea, va trebui ca noul circuit sa aibe acelasi deadtime si exact aceeasi frecventa de lucru (crown au tipic 125kHz la sursela HB), sursa fiind ZCS.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Alimentarea integratului nu-i limitata strict la o anumita valoare in plaja aia ( 10-14 ), conform pdf-ului acel integrat are o dioda zener interna de 15V pe alimentare, daca aceasta se foloseste pentru limitarea alimentarii atunci se recomanda ca sursa de tensiune sa nu fie una cu impedanta redusa, adica sa se limiteze curentul la o valoare sigura pentru zenerul intern. Altfel se poate folosi limitare externa cu zener sau alt circuit. Adica pana aici cam la fel ca IR2153.

Conform schemei si pdf-ului frecventa de lucru in cazul de fata ar fi pe la 70khz.

Conform pdf-ului IGBT-urilor folosite, pragul lor de deschidere este pe la maxim 5,75V, si la 12V poarta-emitor sunt complet deschise, mai mult decat atat, faptul ca alimentarea in schema este la 15V este arhisuficient pentru acele IGBT-uri, capacitatea de intrare este destul de menajabila deci e ok.

Link spre comentariu

FAN7387 nu e doar pentru MOSFET iar IGBT-urile nu se deschid doar la 15V; daca va uitati pe curba de transfer la IGBT-urile din sursa asta, la Vge sa zicem de minim 12V, curentul ar fi cam 150A, cam cat valoarea admisa in puls, cu mult peste valoarea nominala.

Cred ca circuitul a crapat din cauza lipsei oricarei protectii la supratensiune atat pe alimentare cat si pe iesiri.

Link spre comentariu

Toate datele de catalog pe care le citim sint date la 15V G (baza izolata) si emitor.

Evident ca vor lucra si la 10 si 12V insa la 15V G-E sint masurati parametrii, unde este garantata caderea V C-E saturatie in conductie directa, de care este dependenta disipatia in mod special nu numai curentul de colector.

Oricum aceste IGBT sint pentru pina in 50kHz.

Din pacate XLS fiind o serie low cost de la ei, cam astea sint rezultatele.

Macar daca puneau un TL494 cu FAN7380MX urmat de buffer de curent sau SG3525 urmat de un IR2110.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Uita-te la graficul despre care vorbeste Dl Iop95 si te lamuresti, ideea este ca si 12V este suficient pentru comanda eficienta a igbt-urilor alora ( care nu uita ca suporta maxim 20V in porti ). Si totuai schema are alimentare la 15V deci chiar nu vad absolut nici un fel de motiv pentru care integratul ala n-ar putea comanda eficient igbt-uri.

Link spre comentariu

E totusi o problema cu tensiunea de comanda mai mica pe IGBT-uri (idem la MOS-uri)... implica un curent mai mic si timpi de comutatie mai mari, respectiv pierderi in comutatie mai mari.

Aici e de facut un balans intre pierderile in comutatie si eventualele probleme generate de viteza mare de comutatie (comutatii parazite daca driverul nu e ok si sursa sa nu e de mica impedanta, supratensiuni tranzitorii mari mai ales daca-s inductante parazite mari.. fire lungi sau bucle de masa).

Pentru siguranta circuitului as adauga protectii si eventual o dioda in serie cu rez de 75ohm pe alimentare.

Link spre comentariu

Poate sint eu prea pretentios, prea perfectionist...

Poate de aia obtin si rezultate bune.

O treaba facuta calumea, tot Crown dar USA.

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu trebuie sa scrii nimic, stiu si eu sa citesc o schema foarte bine.

Bufferul de curent din cei 2 trz complementari amplifica in curent nu in tensiune, daca in baze le dai circa 13V, la iesire vom avea tot circa 13V - saturatia Vce la fiecare.

Daca ai sti cit conteaza 1-2V mai putin la comanda unui IGBT...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

............

Totem poll de jos este alimentat la 15V, poarta IGBT jos primeste probabil undeva putin peste 14V.

Totem poll sus este alimentat la 15V-dioda, deci probabil putin peste 14V, iar IGBT sus primeste probabil undeva putin peste 13V.

Nu cunosc date exacte despre sursa insa judecand dupa puterea standard a amplifului ( 2x350W/4 Ohm ) as estima un maxim de 1-1,5kW de la sursa, adica sub 10A curent continuu prin IGBT-uri, uita-te in pdf-ul asta ( luat direct de pe site-ul producatorului ):

http://www.st.com/content/ccc/resource/technical/document/datasheet/ca/0d/8a/a8/73/0c/48/6b/CD00003670.pdf/files/CD00003670.pdf/jcr:content/translations/en.CD00003670.pdf

La Fig.2, "Transfer characteristics", linia de la 13V se intersecteaza cu celelalte 2 de mai sus undeva pe la 40A, adica pana la acest curent ( estimativ ) saturatia CE este cam aceeasi fie ca ai 13V in poarta, fie ca ai 15. La 10A diferenta daca exista este cu totul si cu totul nesemnificativa intre 13 si 15V in poarta.

Sper ca acum s-a lamurit faptul ca sursa nu-i gresita asa cum pretinzi, si deci asa cum si eu si Dl Iop95 am incercat sa sustinem, FAN asta poate comanda la fel de bine si IGBT-uri.

Link spre comentariu

Da marian, e ca tine, "specializarea" ta in surse SMPS, este muuult mai mare ca a mea sau a altora care au facut SMPS-uri.

Tu ai facut zeci de surse SMPS de ordinul Kw, prezentate cu teste filmate, eu n-am facut nimic, probabil 1-2 buc, asa cu IR2153 pina in 40-50kHz.

Ai intotdeauna dreptate, ai teoria SMPS la picioare, nimeni nu o stapineste ca tine.

Sa imi fie iertata interventia mea pe acest topic.

Imi cer scuze ca am incercat "sa ma afirm" si eu, poate ma baga si pe mine lumea in seama...

Nu uita insa ca si pe buffere se pierde o tensiune cit si pe rezistenta de 33,2R serie cu alimentarea FAN.

Sa pui si tu o data intre B si E la IGBT High side un osciloscop sa vezi exact ce tensiune ai Vrms si Vpp.

Poate iti aduci totusi aminte de asta de acum ceva ani buni:

Posted Image

ce a devenit asta, si nu s-a ars niciuna pina acum:

Posted Image

Probabil ca eu am folosit IGBT-uri capabile de 150kHz HS pentru 70kHz ZCS SS, si probabil IGBT au fix 15,5V respectiv 15V intre G si E.

Zic si eu... :)

Numai bine.

Ii recomand initiatorul topicului ca dupa inlocuirea FAN,  a rezistentelor din si dupa bufferele tottem pole cit si cele intre buffer pina in bazele IGBT, sa monteze niste IGBT capabile de minim 100kHz, de ex IRG4PC50W (150kHz).

Sau cel mai bine poate incerca direct https://www.fairchildsemi.com/products/discretes/fets/mosfets/FCH47N60.html scazind alimentarea la fix 12V atit pentru FAN cit si pentru buffere.

Succes.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări