Vizitator Codrin71 Postat August 24, 2016 Partajează Postat August 24, 2016 (editat) Va salut forumisti, sunt un mare fan al tuburilor si de multa vreme am in gand constructia unui amplificator pe tuburi. De curand un prieten m-a asigurat ca imi furnizeaza orice piesa pe care o are (si are destule), doar sa ma apuc de treaba. Deoarece nu vreau sa abuzez si sa-i cer lampi scumpe, m-am oprit asupra schemei din link - sunt 2 linkuri dar aceeasi schema cu OT diferite. Schemele mi se par simple si usor de realizat, vreau totusi sa incerc 2 variante, una pe octale - 6n9s si 6p6s cu redresare 5t4s si una pe novale - 6n2p-ev si 6p1p-ev cu redresare ez80 sau ez81, inca nu stiu daca e bine sa le construiesc succesiv sau in paralel, ma mai gandesc la asta. Ma-m gandit sa mai adaug la schema si putina semnalizare optica, dar am numai EM84 si pentru varianta octala pauza (ar fi fost bune 2 bucati 6e5s) sau 2 instrumente analogice ascunse in carcasa, sa se vada doar scala. http://diyaudioprojects.com/Schematics/DIY-Push-Pull-PP-6V6-Tube-Amplifier/ http://diyaudioprojects.com/Schematics/Push-Pull-EL84-6BQ5-6V6-6AQ5-Dynaco-A-410-Tube-Amp-Schematic.htm Deci am lampile, soclurile, materiale pentru carcasa (tabla de alama si stejar uscat), pasive am ceva si primesc sau cumpar restul, mai am tole si sarma CuEm, drosele, niste ”oale” paralelipipedice pentru acoperit trafurile si mai am o slaba promisiune de realizare a gaurilor si decuparilor la un CNC. Am nevoie de ceva sfaturi asupra schemei, daca am ales bine, daca a mai construit-o cineva sau daca are niscaiva neajunsuri, si mai ales am nevoie de calcului transf. de iesire. Pentru OT am gasit saituri si carti (tot online) cu metoda de calcul, am vazut si un program care ajuta dar greselile la OT costa timp si bani, asa ca as prefer sa apelez la ajutor. Multumesc anticipat pentru eventualul ajutor din partea userilor LMOlimpiu, Valderam, Viobio si altii. Uitasem o intrebare: cum verific tolele - calitatea lor? Care sunt de preferat intre E + I si U? Mentionez ca am am sau pot primi ajutor cu ceva aparate de masura - generator AF, osciloscop, punte RLC performanta Editat August 24, 2016 de Codrin71 Link spre comentariu
dark_angel Postat August 24, 2016 Partajează Postat August 24, 2016 (editat) Pai daca prietenul tau a zis ca iti furnizeaza orice piesa, nu e mai simplu sa ii ceri transformatoare de iesire in loc de tole?Cu privire la calitatea tolelor te intreb daca stii ce semnificatie are valoarea maxima a inductiei magnetice in miez sau alti parametri ai tolelor ca sa nu vorbim discutii...Nu ne-ai spus ce calificare ai, adica ce cunostinte detii despre tuburi. Spui ca ai gasit site-uri si carti cu metoda de calcul. Pai se presupune ca le-ai inteles/intelegi catusi de putin? Apoi le interpretezi, vii cu o prima solutie pe care o dezbatem aici.Postul tau suna ca si cum cineva ar lua un om de pe strada, i se da o masina scumpa si puternica pe mana dupa care e pus sa parcurga cat mai repede, in conditii de siguranta deplina, distanta de la A la B. Este drept ca omul a vazut in jurul lui cum se deplaseaza masinile si pare un lucru banal/usor dar fara scoala de soferi... e mai greu. Editat August 24, 2016 de dark_angel Link spre comentariu
300B SE Postat August 25, 2016 Partajează Postat August 25, 2016 (editat) ...si eu sunt din 71! Schemele alese de dvs sunt minunate! Defazorul ales va ofera performate ”super” HI-FI. Clasa de functionare nu are importanta! (din moment ce schemele alese nu ofera posibilitatea reglajului curentului anodic) Mie unul, nu imi plac finalele PP in modul ultraliniar... .( chestie de gusturi) Va doresc spor la lipit! Am si eu cateva observatii/intrebari: 1. din ce localitate sunteti? 2. va intereseaza transformatoarele de iesire in mod special.... (super-fidelity transformer) (restul e simplu, lipiti sarme) 3. marea majoritate a celor care vin prima data pe forum vor sa faca super amplificatoare - totul sta in OT! 4. si eu vreau sa bobinez/sa calculez trafo de iesire, deci e bine sa invatam de la cei cu experienta... DECI II PROVOCAM SA NE INVETE! DE CE SA TINA NUMAI PENTRU EI aceasta stiinta! (poate le scapa ceva) Succes! Editat August 25, 2016 de matropower Link spre comentariu
simson Postat August 25, 2016 Partajează Postat August 25, 2016 Sant de acord cu tine, insa hai sa ne punem in locul celor cu experienta bobinatului traf. ies.Cate esecuri au suportat la inceputuri, de cate ori au demontat si au rebobinat un traf pana a iesit OK? Eu am incercat deja realizarea lor dar dupa 3 incercari inca nu sant sigur pe mine 100%. Bine, acum depinde cat de sus fixam stacheta. Pe de alta parte nu inm formule sta secretul ci mai mult in experienta bobinatorului.Formule se gasesc pe internet destule. Cel mai sigur inveti daca te apuci singur sa realizezi unul, si inca odata etc... dar numai atunci cand ai suficient timp la dispozitie. Eu daca as fi Star in domeniu OT, sigur nu as dezvalui secretele meseriei ptr. oricine-n drum, experienta dobandita prin multa munca si mai ales TIMP. Este doar parerea mea. Link spre comentariu
Vizitator Codrin71 Postat August 25, 2016 Partajează Postat August 25, 2016 Pai daca prietenul tau a zis ca iti furnizeaza orice piesa, nu e mai simplu sa ii ceri transformatoare de iesire in loc de tole? Imi da ce are, OT nu are. Nu stiu de ce,dar pareti cam suspecti amandoi. Nu prea inteleg ce ai vrut sa spui sau legatura cu topicul. Eu daca as fi Star in domeniu OT, sigur nu as dezvalui secretele meseriei ptr. oricine-n drum, experienta dobandita prin multa munca si mai ales TIMP.Este doar parerea mea. Cam acesta este rolul unui forum, sa invete incepatorii, sa se impartaseasca experienta si sa ne expunem realizarile. Prin analogie, am activat destul de mult pe un forum cu teme medicale, mi-am impartasit cazul si am dat sfaturi. Cum ar fi acolo sa spun sa invete fiecare pe pielea lui? Pe de alta parte nu e nici o obligatie, cine vrea ajuta si spune, cine nu.... nu spune. Link spre comentariu
fcon Postat August 25, 2016 Partajează Postat August 25, 2016 (editat) Pe de alta parte nu e nici o obligatie, cine vrea ajuta si spune, cine nu.... nu spune. Mai intai colegii le fac un "dus" noilor veniti, dupa care oamenii de suflet te ajuta. Cam acesta este obiceiul... Chiar daca sunt forumisti care nu spun totul in topicuri publice, sunt sigur ca vei fi abordat prin mesaje personale, exact in problemele care te framanta. Bine ai venit! -------------------------- PS.1: Acum am vazut ca acesta este postul meu cu numarul "666"; este un lucru absolut intamplator! Nu am (deocamdata) nicio legatura cu taramul de jos si tartorii sai... PS.2: Eu plec maine dimineata devreme in concediu; daca n-ai niciun spor si nu te ajuta nimeni, da-mi un semn peste vreo 10 zile (mesaj personal) si te ajut cum pot... PS. 3: Trece-ti locatia in profil! Este important! Editat August 25, 2016 de fcon Link spre comentariu
Vizitator claus Postat August 25, 2016 Partajează Postat August 25, 2016 (editat) Facand abstractie de alte detalii,eu sugerez sa lasi problema constructiei unui transformator de iesire pe seama celor cu experienta. E destul de mult de aplicat si la constructia fizica a amplificatorului pana la traful final. Nu trata cu usurinta aspectul acesta. Daca citesti cu atentie sectiunea asta a forumului, ai sa strangi destula informatie utila din experientelor celorlalti useri,posibil sa te indrepti si spre un alt proiect,mai stii. Si totusi,cine e acel prieten? Editat August 25, 2016 de claus Link spre comentariu
dark_angel Postat August 25, 2016 Partajează Postat August 25, 2016 (editat) Daca luam de buna schema cu 6V6 si ca referinta acel Hammond 1608A (in foaia de catalog are un miez Ei13 de vreo 4cm grosime) zic sa facem un calcul rapid pentru niste tole mai modeste.Pentru un 8k -> 8R @10Wrms cu Fmin=20Hz iese ceva de genul: miez EI14(sa incapa sarma in fereastra), pachet 4.5cm=> sect~12.5cmp. Bobinat clasic in 2 primare Pr1, Pr2 si 2 secundare (cel de 4R Sec1 inseriat cu inca unul pentru 8R Sec2) ar veni Pr1=Pr2=900sp CuEm 0.18 sau 0.2mm si S1=44sp +S2=18sp CuEm 0.75mm. Estimativ pentru 2 transformatoare de iesire sunt necesare in total cam 150-200grame CuEm0.18mm si 200g pentru secundare. Plus ceva prespan/kapton/stratifoliu/micafoliu/hartie uleiata de condensator etc. pentru izolatii si multa rabdare evident. Poate cei cu experienta iti ofera un calcul mai bun, asta e doar un inceput.Daca tolele sunt de calitate, ar trebui sa obtii un Laa>50-60H. Pentru o inductanta de scapari mai mica poti imparti primarele in 2 sectiuni (evetual 60-40% ca sa iasa si de-o priza pentru ultraliniar) si secundarele la fel tot in 2 sectiuni fiecare pe care le vei inseria la final. Atentie la sensul de bobinare. Ar mai fi multe de zis, poate ne spui ce cunostinte de electronica ai ca sa stim cum sa abordam subiectul. Editat August 26, 2016 de validae Link spre comentariu
Vizitator Codrin71 Postat August 25, 2016 Partajează Postat August 25, 2016 (editat) Multumesc pentru interventiile tematice, chiar si pentru cele paralele cu tema de fata. Pentru alegerea tolelor din mai multe tipuri, m-am gandit sa renunt la cele model U (dublu C) pentru ca trebuiesc luate exact ca sectiune, nu poate fi marit/micsorat pachetul asa cum permite E + I, iar dintre acestea din urma le voi alege pe cele care la inserarea unui semnal dreptunghiular prezinta distorsiunile minime si liniaritatea cea mai buna la iesire in spectrul audio. Adica iau un transformator si la o infasurare introduc sqw si verific cu osciloscopul la alta infasurare, care da mai bine are tolele confiscate. dark_angel, multumesc pentru calcule si cred ca sptamana viitoare ma voi juca putin la masina de bobinat, 0,75mm sunt usor de bobinat spira langa spira, mai greu cu 0,18 dar ma voi stradui, chiar daca mai incalec cate-o spira. Sa-mi apreciez singur nivelul de cunostinte in electronica mi se pare dificil, nu vreau nici sa fiu lipsit de modestie dar nici sa par chiar habarnist, dar in linii mari sa zicem: cunosc tuburile europene si rusesti uzuale in audio, echivalenta lor, stiu ce in seamna un AO, un bipolar, darlington, unijonctiune, fet, mosfet, IGBT, stiu rolul electrozilor si tensiunea care ar trebui sa existe pe acestia la o lampa, fie ea dioda, dubla dioda, trioda, tetroda, pentoda, heptoda samd sau compuse gen ecl86 sau 6f3p, incalzire directa/indirecta, am calculat si bobinat trafuri de retea, inclusiv toroidale (mare chin cu suveica) si ca aliajul de lipit de dupa 2006 are temperatura de topire mai ridicata, fiind lead-free (nu doar benzina e fara plumb din 2006 ci si electronica, dupa o directiva UE), ce-i ala amplif in clasa A sau in clasa C. Sper ca se poate deduce ceva din insiruirea anterioara. Despre bobinarea trafurilor de iesire cunosc asezarea unilaterala a tolelor la SE, cu intrefier, stiu ca pentru un transfer cat mai liniar in frecventa se imparte bobinajul in mai multe sectiuni si se intercaleaza cu straturi ale secundarului, inversarea sensului la PP pentru anularea magnetizarii, sa verific fazarea la final. Editat August 25, 2016 de Codrin71 Link spre comentariu
sesebe Postat August 25, 2016 Partajează Postat August 25, 2016 Daca intradevar stii ceea ce ai insirat pe acolo, atunci ce nevoie mai ai de forumisti? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 26, 2016 Partajează Postat August 26, 2016 (editat) Schemele sunt functionale.Cum sunt in concediu si nu-mi place soarele....daca am net wi-fi ....o sa urmaresc evolutia proiectului cu mare interes.O parere personala,daca nu vrei sa pierzi timpul cu transformatoarele de iesire,roaga pe cineva sa-ti bobineze unele sau ....Hammond 1608.Cu acele scheme obtii o putere de maxim 10W/4...5% distorsiuni ,la 5...6W ai distorsiuni de sub 1% .Ma refer la schema cu 6P6C. Editat August 26, 2016 de viobio Link spre comentariu
adigh Postat August 26, 2016 Partajează Postat August 26, 2016 Pentru un 8k -> 8R @10Wrms cu Fmin=20Hz iese ceva de genul: miez EI14(sa incapa sarma in fereastra), pachet 4.5cm=> sect~12.5cmp. Bobinat clasic in 2 primare Pr1, Pr2 si 2 secundare (cel de 4R Sec1 inseriat cu inca unul pentru 8R Sec2) ar veni Pr1=Pr2=900sp CuEm 0.18 sau 0.2mm si S1=44sp +S2=18sp CuEm 0.75mm. Foarte bun calculul. Nu prea am vazut pe forum calcule corecte care sa tina cont de raportul de transformare real ce tine cont de rezistentele primarului si secundarului. Fereastra nu e "ca sa incapa spirele". Fereastra are pondere egala cu sectiunea miezului in calculul puterii unui transformator. Matematic egala. Link spre comentariu
gheo23 Postat August 26, 2016 Partajează Postat August 26, 2016 Codrin, nu te grabi cu bobinatul transformatoarelor. Sunt destule detalii de stabilit referitor la constructia mecanica , design.Considera transformatorul de iesire ca pe o nuca tare si sparge-o la urma ! Mai calculeaza...si nu renunta atat de usor la miezurile c-core.Succes. Link spre comentariu
dark_angel Postat August 26, 2016 Partajează Postat August 26, 2016 (editat) Revenind la subiect. Transformatoarele donatoare pot fi testate si cum spui tu Codrin pentru a fi sortate intr-un fel. De asemenea(avand acces la masina de bobinat) poti bobina 50-100sp pe miezul "ales" astfel incat dupa o masuratoare a inductatei obtinute vei putea estima cam cat va avea un primar din viitorul transformator de iesire.@adigh da am recomandat E14 fiindca nu stiam cat de experimentat este Codrin, folosind aproximarile din tabelul 5 de aici pentru 0,2mm in primare si 0,75 in secundare obtinem (900+900)/1400+(44+18)/115=1.28+0.53=1.81cmp. Normat cu un coeficient de 20-25% pentru izolatii multiple provenite din impartirea infasurarilor si o indemanare de incepator=>1.81*1.25~2.25cmp.Un Ei14 cu o carcasa facuta din Fr4(de 1.5 - 2mm) ofera cam (1*14-2)*(3*14-4)=4.56cmp, asadar pastrand raportul de transformare se mai pot mari infasurarile cu un 50% pentru o inductanta mai mare (raspuns mai liniar la joasa frecventa).Rezultand un primar=900*1.5=1350sp iar S1=44*1.5~66sp S2=18*1.5~27sp. Se ajunge in final la un spatiu ocupat in fereastra de 2.25*1.5~3.4cmp.Spor la bobinat si cand termini posteaza aici inductantele obtinute. Ele pot fi incluse intr-o simulare LtSpice pentru a modela transformatorul de iesire si a observa raspunsul etajului final conectat la acesta. Editat August 26, 2016 de validae Link spre comentariu
Vizitator Codrin71 Postat August 29, 2016 Partajează Postat August 29, 2016 (editat) N-am lancezit zilele astea, am invatat cum sa folosesc un catometru ca sa-mi aleg lampi cat mai apropiate ca parametri, aveam ceva idee dar nu-i usor cand nu stii ruseste. Pe langa asta am inceput sa analizez si sa pregatesc partea de alimentare cand mi-a picat fisa ca 5Tz4S nu tine curentul consumat, cca 230 mA pe anodica consumul amplificatorului si 5Tz4s tine 122mA. Ar mai fi disponibila o redresoare de 200mA dar e la limita si fara rezerva, cea mai potrivita ar fi 5Tz3S (250mA) care lipseste din oferta pentru montajul de fata. Sau 2 bucati 5Tz4S in paralel. La care se adauga relativa complexitate de a proiecta redresare cu alt tub, nu m-am lamurit care este caderea de tensiune de luat in calcul pe tubul redresor, m-am inspirat nitel de aici http://diyaudioprojects.com/Technical/Tube-Power-Supplies/ si e ceva de studiat dar pana la urma trec pe ”nisipuri”, adica o simpla punte redresoare cu siliciu, in filtare ma adaugand si o bobina de vreo 2-5H, configuratie CLC. Editat August 29, 2016 de Codrin71 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum