Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare frigider

George(sb)

Postări Recomandate

vreau sa modific un frigider sau sa il construiesc de la zero. Practic ma intereseaza sa am un recipient de 20x20 cm si inaltime de maximum 10 cm in care sa fie -80 grade celsius. Ma gandeam la elemente peltier prinse pe o capsula din aluminiu pentru racire cu apa pentru procesoare de PC iar fluidul sa treaca printr-un schimbator de caldura pentur centrale termice. Nu stiu care este randamentul, e mai eficient cu compresor?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• George(sb)

2

• validae

2

• andu2008

2

• sesebe

1

Top autori în acest subiect

Pentru temperaturi de acest tip se foloseste azot lichid. Nici un agent frigorific uzual nu va asigura asa o temperatura scazuta.

Totusi, ce poi in acea incinta , poate recomandam alte solutii.

Link spre comentariu

elementele peltier uzuale ( nu stiu cit de accesibile sunt in RO ) pot asigura o diferenta maxima de 60 -70 grade intre cele 2 fete. asta ar insemna ca fata calda sa o pui intr-un mediu cu minus 20 grade ( cu ce-l asiguri - saramura racita pe alta cale ? ) si nu am vazut diagrame putere consumata/delta T ca sa nu spun de randament la - 20 grd C)

cred ca ideea cu elemente peltier nu este viabila. nu mai spun de cerintele de izolare ( spatiu vidat intre peretii dubli ai incintei ).

totusi nu inteleg - deslipire ecrane ? cristalale lichide nu ingeata la temperatura aceea ? 

Link spre comentariu

Cu elemente Peltier nu aveți nicio șansă.Chiar și cu compresor e greu de ajuns la temperaturi așa mici...

Ați văzut la depanatori GSM asemenea metodă sau e doar un experiment personal ?

Link spre comentariu

Un sistem cu doua compresoare inseriate in care un compresor se ocupă de răcirea celui de al doilea ar permite racirea pînă la minus 70 de grade dar la un consum de vreo 10 KWh.Totuși nu cred ca asta este calea de urmat pt ca se vor defecta celelalte componente electronice ca sa nu mai zic de cristale lichide.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

pe perioade scurte nu au nimic, dar nici vorba de a sta intr-un mediu de -80ºC

Se foloseste un spray cu "gheata carbonica"[Dry ICE] iar fenomenul mizeaza pe aparitia condensului intre pelicule.

Dar asta e un artificiu, destul de neinspirat, pentru ca in realitate se foloseste un fir subtire de nichelina*, si cel mai important suportul care tine lcd-ul.

in procesul asta exista 98% riscuri sa il spargi.

* nu e nichelina

offtopic: dar eu tot nu am inteles...de ce trebuie sa vedem ce se afla in interiorul unui surub, sa vulcanizam balonul sau  sa facem nod la wolfram in bec ? este piesa de schimb, se schimba cu totul. sau chiar telefonul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Unele telefoane sunt destul de scumpe pentru multă lume, astfel încât e mai convenabil să-i schimbi display-ul spart, sau touchscreen-ul fisurat.....

Oricum, metoda înghețării la -80*C nu cred că e practică...și eu știam tot de metoda cu firul încălzit.Asta în cazul în care nu se schimbă display-ul cu touch cu tot....

Link spre comentariu

Ca o paranteza, se pot obtine diferente de temperatura mai mari, cu elementi Peltier, ,,inseriati`` mecanic, astfel incat fata calda a primului sa fie in contact cu fata rece al urmatorului. Astfel se obtine dublarea diferntei de temperatura admisibile (pentru 2 elementi). Am reparat de curand o baie termostatata cu Peltier, cu domeniu de temperatura -25-150 gr C.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări