Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonda diferentiala

sesebe

Postări Recomandate

Sesebe, am vrut sa trimit mp si aveti mesageria plina.

Postez aici continutul mesajului, deorece  consider ca nu fac reclama nejustificata la nimic comercial:

Buna dimineata!

Imi cer scuze ca vin asa tarziu cu mesajul promis, insa doar de la servici ce mai am asa timp printre picaturi pentru forum, pentru ca acasa sunt mult mai prins cu diverse treburi si nu prea mai apuc sa intru pe forumuri, doar asa de pe telefon cate un pic.

Linkul promis este acesta:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/6115-sond%C4%83-de-osciloscop-miniatur%C4%83-11-%C5%9Fi-101-homemade-11lei/

postul numarul 8, de fapt tot acel topic este foarte interesant si merita stick-uit si pus la indemana tuturor celor care au nevoie de sonde pentru osciloscop si au indemanarea sa si le construiasca singuri. Eu de exemplu incerc sa-mi confectionez sonda de 2kV prezentata acolo, dar fiindca vreau sa iasa ceva ca la carte si pentru ca timpul este cel mai mare dusman al meu, lucrurile avanseaza mult mai incet decat imi doresc.

Toate cele bune! :)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

In primul rind vreau sa fie usor accesibile.

Mai vreau si sa fie intr-o calsula cit mai standard pt a avea cit mai multe optiuni.

Pe urma ar fi de preferat sa lucreze si la minim +/-12V +/-15V (dar nu-i obligatoriu).

AD8009 arata bine dar are numai unul pe capsula. si celelalte arata interesant.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Parerea mea este ca nu se poate construi o sonda diferentiala (de tensiune) care sa mearga de la cc pana la 40Mhz. Limitarile vin de la AO. Trebuie sa va multumiti cu doua sonde, una cu AO care sa mearga decent din cc pana la cateva sute de khz, iar a doua sa fie numai de RF. Iar sonda de RF sa preia semnalul prin trafo pe ferita. Bobina primara (prin care se ia semnalul) sa fie inseriata cu un condensator de blocare a cc, care suporta 1kv (minim), ca sa nu scurcircuitati punctele de unde luati tensiunea. Si sa aiba in serie si un rezistor neinductiv, pentru limitarea curentului (cu rol si de siguranta).

Link spre comentariu

Eu cred ca se poate duce chiar si mai sus, chir si spre 1GHz daca facaem rabat la calitatea semnalului.

Limitarile de AO pot fi depasite prin alegerea judicioasa a operationalilor si a schemei folosite.

Link spre comentariu

Exista produse industriale de acest tip, care sa se incadreze in performantele cerute ? Puteti sa dati un link ?

Eu am vazut numai pana pe la 1 MHz, cu CMRR scazut la frecvente mari.

Aveti dreptate, sunt si pentru frecvente mai mari.

Aveti un link cu o sonda la 1 GHz, dar nu se specifica CMRR.

https://xellers.wordpress.com/electronics/1ghz-active-differential-probe/

Normal CMRR trebuie sa fie peste 60 dB. Eu cu din astea am lucrat, dar la KHZ.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Am la servici de la LeCroy ( mai sînt si de la altii dar nu le folosesc eu) sonde Diff de 100Mhz/2Kv, 100Mhz- Amplificatot Diff 0,2mV / div - 2Kv max input cu un CMRR de 80 db la 100Mhz si sonde de 500Mhz. Sînt si de frecventa mai mare dar nu avem la mine la servici.Deci exista.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu am doua CLC425 si doua MAX 4106 (sau 4107 - nu retin exact, ca nici nu mai stiu pe unde sunt puse) primite ca sample (in urma cu 15 ani) de la firmele producatoare. Dar nu m-am gandit sa-mi fac sonde diferentiale (nu le vad utilitatea pentru ce lucrez eu). La ce va trebuie sonda aia ?

Intentionez sa fac cu circuitele mele un amplificator cu zgomot extrem de mic, pentru masurarea parametrilor (sortare) la tranzistoare pentru JF. Mai aveam si alte chestii in plan (magnetometru fluxgate de precizie, de ex.), dar nu m-am putut ocupa de ele.

Daca faceti un amplificator diferential de banda larga cu J-FET-uri de RF la intrari si cu BFR-uri in rest, numai cu elemente discrete, tuseste ? Puteti incerca cascode cu tranzistoare SiGe (Ft minim 25 GHz) la parter si BFR-uri la etaj.

Link spre comentariu

Am citit, dar voiam sa stiu concret de ce aveti atat de multa nevoie de ea. Eu lucrez cu sonde pasive si am si una activa (cu FET) facuta de mine. Osciloscopul personal este la 50 MHz. Cu sonda diferentiala (facuta cu AD544) am lucrat doar intr-un experiment, la cativa KHz. Reglam CMRR cu un trimer. Si luam semnal dintr-o punte cu un senzor.

Link spre comentariu

SSB, eu am optat (pentru moment) sa ma limitez la o sonda pentru audio. Am sa folosesc AD8226. Parerea ta (nu uita audio 20-20kHz) care ar fi?

Schema e simpla: divizor 1X-10X, intrat in AD8226, buffer AD8641 pentru iesire 50ohm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări