Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum scurtez sau maresc durata unui impuls?

Vizitator AnDrU

Postări Recomandate

Vizitator AnDrU

as vrea sa ma ajutati si pe mine cu crearea unui montaj pentru scurtarea sau marirea duratei unui impuls

in caz ca nu am fost inteles .. exemplu concret:

in curand voi monta pe logan un modul pentru geamuri electrice home made

pentru cine nu s-a mai batut de chestia asta, modulul reprezinta un soi de "buton cu impuls" ca si cele cu care erau dotate primele variante de logan. (la apasarea scurta pe coborare/urcare geam, acesta facea o cursa completa - pana la capat, iar la apasare mai lunga, geamul urca/cobora atat cat era butonul apasat)

in momentul de fata am un montaj pe masina care la a doua apasare pe butonul de deblocare usi (telecomanda-cheie sau butonul de pe consola) imi comanda deschiderea portbagajului. mai precis la prima apasare pe deblocare, un releu comuta iesirea de la calculatorul masinii de pe actuatoarele usilor, pe actuatorul portbagajului pentru 3 secunde.

in mod analogic vreau sa mai fac un montaj care la a doua apasare a butonului de blocare sa trimita un impuls la modulul de ridicare geamuri

singura problema e ca pentru a face cursa completa modulul are nevoie ori de un impuls sub 300ms ori de un impuls de 6-7 secunde cat dureaza cursa completa a geamului de jos pana sus.

impulsul de forta care vine de la calculatorul masinii e de aprox 1 sec, +12V

cat despre curenti, modulul are nevoie de cativa mA

sa-mi fie rusine ca am uitat mult din cata electronica stiam candva, dar daca nu se foloseste .. se uita .. :(

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• XAN77

3

• zal

1

Top autori în acest subiect

daca am inteles eu bine rezolvi asa : faci un monostabil (circuit ce sta stabil intro stare iar la aplicarea unui impuls fie el de 300ms sau 1 sec. basculeaza si sta in acea stare un anumit timp functie de capacitatea unui condensator si apoi revine la starea initiala) pe care-l comanzi cu impulsurl tau de 1 sec. care nu iti ajunge iar monostabilu il calculezi (respectivul C) pentru o perioada de 7 secune, astfel extinzi sau transformi impulsul tau de 1s in 7s . Asta e valabil pentru varianta cu "lungitu" impulsului. Pentru scurtarea lui la sub 300ms cred ca se rezolva mai simplu, prin trecerea impulsului printrun condensator ceva care nu va permite trecerea impuolsului timp de o secunda, dar nush sigur asta .

Link spre comentariu
Vizitator AnDrU

mersi XAN77am inteles cat de cat ce ai spus dar din pacate nu m-as descurca sa creez eu un montaj .. :(am apelat la voi in speranta ca ma veti ajuta voi cu schema .. dupa schema as putea face eu montajuldaca cineva are chef, cunostinte si timp .. va rogsper ca nu cer prea mult

Link spre comentariu

asta ar fi un monostabil, l-am facut in Proteus si la simulare se comporta cum trebuie, schema am luato dintr-o carte de unde am extras doar monostabilul. In simulare am introdus impuls pozitiv de 1secunda si la iesire este impuls pozitiv de vreo 8 secunde care este functie de valoarea rezistentei si condensatorului. Eu am umblat doar la rezistenta cam 1,2 - 1,5M trebuie. Daca lucrezi cu impuls de "0" in loc de "1" efectiv renunti la inversoarele de la intrare/iesire anume portile C si D . In locul rezistentei poti pune un semireglabil eventual ca sa reglezi impulsul exact cat trebuie .

Link spre comentariu

se poate si cu 555 printre alte solutii posibile, eu doar am dat o solutie, nu zic ca e cea mai buna/ieftina/simpla si un 4011 sau un 555 sunt la fel de usor de gasit.

Link spre comentariu
Vizitator AnDrU

multumesc XAN77 , apreciez gestulam instalat si eu proteus si m`am uitat la simularedesi schema e foarte simpla si impulsul se prelungeste suficient de mult ma deranjeaza delay`ul de la inceput, inainte sa se trimita impulsul mai departedin cate am vazut, dupa schema ta, acel delay e de aprox 4 secunde, si daca l-as face asa si l-as pune pe masina, acele 4 secunde ar trebui sa stau cu ochii pe masina sa vad daca se inchid geamurile sau raman deschise pentru hoti :)se poate anula acea intarziere?sau poate sunteti draguti sa imi aratati si varianta cu acel "555"EDIT: acu` ma uitam prin program si am vazut ca intentionat ai pus ca pulsul sa inceapa dupa 4 secunde, deci e okam sa incerc sa fac cablajul si am sa va intreb daca e bine cum imi va iesi (v-am spus ca nu prea ma pricep ..)multumesc din nou

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări