Vizitator Postat August 19, 2016 Partajează Postat August 19, 2016 Nu conteaza ce i-ai propus vecinului, important este daca el a inteles ca asa se protejeaza. Sau poate nici nu conteaza ce-i spuneti, nu doreste sa puna in pericol un aparat scump la o eventuala eroare de manevrare.Eu am stricat un osc de 25Mhz/2 canale rusesc pt ca la o depanare la un amarat cu o camera de 5m2 nu am avut loc pe masa si l-am pus pe TV. Cand a aparut inalta la tv a disparut spotul si de 20 ani zace pe un dulap. Link spre comentariu
sesebe Postat August 19, 2016 Partajează Postat August 19, 2016 Daca stii să-ti iei măsurile de prevedere necesare nu se întîmplă nimic rau. Recent am verificat invertorul de sudură al unui coleg de servici folosind osciloscopul meu de la servici, o scula cît jumătate din apartamentul unde locuiesc, fara sa am emotii, dar trebuie să stii ce faci. Link spre comentariu
iop95 Postat August 19, 2016 Partajează Postat August 19, 2016 @iop95: Poti sa faci si o schema? Eu folosesc varianta lui @sesebe, s-a mai discutat in diverse momente problema. Descoperim mereu roata? Folosesc un traf de izolare (din aparatura medicala cu tens de izolare de 3kV) iar osciloscopul nu e impamantat. Asta pentru a evita problemele care sunt semnalate destul de bine aici si achizitia unei sonde diferentiale.Exista un risc de electrosecuritate, dar e mic pentru aparatele cu carcasa din plastic. Nu se recomanda pentru aparate cu carcasa metalica. Nu descoperim roata... sunt mai multe variante de lucru / scheme de impamantare, cu avantajele si dezavantajele aferente. Link spre comentariu
cipriyan123 Postat August 19, 2016 Partajează Postat August 19, 2016 (editat) Stiu ca trebuie un osciloscop(am pe langa mine o cunostinta cu unul dar nu vrea in ruptu capului sa puna sonda pe dracia asta de invertor)am incercat sa cumpar unul dar preturile sunt foarte mari chiar si pt un sh de 10mhz mi sa cerut 800ron,firul cel negru asa a fost pus pe + probabil ca a mai umblat careva prin invertor,am pus firul pe borna - si acum merge in sensul ca am scapat de ledul galben am 88v pe iesire stabil(ledul galben se mai aprinde doar cand il scot din priza),nu gasesc prin cutie cei 2 conzi tot ce am sunt tot albastri placheta dar sunt la 2kv,rezistenta de 47 este calduta dupa un minut de functionare,ca idee as putea sa pun un bec de 75w sau 2 becuri inseriate in locul rezistorului si sa pun un alt bec pe iesire sa vad ce se intampla,multumesc foarte mult celor care mi-au raspuns.Ar mai fi o mica problema mai este o dioda islr9r3060p2 care se pare ca a fost rupta si cineva a lipit pinii aproape de capsula ce pot sa pun in locul ei(momentan da bine pe aparat dar nu pot sa pun baza pe ea).Acea dioda islr.....nu este piesa originala. Se folosesc diode Rurp1560(cele de pe radiatoarele mai mărisoare) si rurp860 (cele de pe radiatoarele mici si cea fără radiator). Tensiunea pe ieșire e bună(88v).Dacă ai condensatori de 10nf,/2kv poți să.i pui fara probleme..... Editat August 19, 2016 de cipriyan123 Link spre comentariu
iceq Postat August 19, 2016 Autor Partajează Postat August 19, 2016 Am gresit eu la scriere dioda este isl9r3060p2 si este trecuta pe schema invertorului este in snubber cu rezistorul de 22ohm/25w,deci pot pune rurp1560,mai ramane sa-i fac proba cu electrod si sa vad cat de tare se incalzeste rezistorul de 22ohm la testul cu becul pe iesire se cam incalzeste nu foarte tare dar se simte,si tensiunea in sarcina de 54v este ok,multam fain domnule cipriyan123. Am atasat si schema poate mai trebuie cuiva. Asta este schema. Tech 220S-228CE.GE.PDF Link spre comentariu
mac01 Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 (editat) Doamne ajuta! Sa fie intr-un ceas bun! Anunta-ne cand se lasa cu foc de artificii. La cum vad eu treaba...matale nu ai experienta in depanarea acestor aparate. Sa nu te sperii cand trozneste aparatul si decupleaza sigurantele pe retea. Este ceva normal....nu-ti face griji. In privinta osciloscopului? Mare lucru.... Cu impamantare, fara impamantare, izolare sau neizolare...toata treaba este sa stii unde trebuie pus si ce trebuie cetit. Numa' bine. Editat August 20, 2016 de mac01 Link spre comentariu
Vizitator Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 (editat) Nu am stat 24 min dar am observat ca prezinta cazul fara traf de retea cand poti face scurt la iesirea alimentatorului daca pui masa sondei la plusul alimentarii. Exact asta face traful izolator, desface masa sursei de la impamantare si poti pune masa sondei la plusul alimentarii. Asa ca nu inteleg de ce mi-ai pus filmul. Daca vreti sa ajutati rupeti un pic mai mult din timpul vostru si puneti desene cu ce ati inteles voi de la facultate/ din practica. Citat: In privinta osciloscopului? Mare lucru.... Cu impamantare, fara impamantare, izolare sau neizolare...toata treaba este sa stii unde trebuie pus si ce trebuie cetit. La amplificatoare sant niste "colegi" care nu scapa ocazia aproape saptamanal sa ne anunte cat de bine cunosc ei domeniul iar ceilalti sant analfabeti, idioti utili, neica-nimeni. Dar nu pot impartasi din cunostintele lor pt ca au transpirat mult pt ele. Asa si aici: "eu stiu cum se procedeaza..." Pai daca prietenul ii imprumuta osc-ul si vrei sa-l ajuti, spune cum sa masoare cu el in partea de intrare a invertorului ca altfel care este rostul unei interventii pe forum? Editat August 20, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
iceq Postat August 21, 2016 Autor Partajează Postat August 21, 2016 Si uite cum din acest topic incep sa apara "artificii". Off topic:pentru userul mac01,cu ocazia asta am aflat intradevar o noutate si anume ca pentru sarbatori m-am asigurat si nu mai trebuie sa cumpar artificii pt ca se pare ca acest invertor o sa le proiecteze el deci asta este chiar bine am scapat de o cheltuiala,referitor la cel osciloscop tot ca idee daca il aveam pe mana puteam la fel de bine sa simulez toate tensiunile din driver din o sursa stabilizata cu traf de retea fara sa alimentez partea de forta si eram destul de safe fara igbt-uri doar cat sa vad cum lucreaza oscilatorul si ce semnal am in grilele igbt-urilor,am mai facut aceasta operatiune pe alt invertor,da intradevar nu repar invertoare zilnic si poate nu sunt expert in depanarea acestor dracii,pe service reparam automate de cafea,tv-uri si alte chestii de genul,problema este ca acest forum ca sa intelegi si "matale" cat si altii a fost conceput tocmai in ideea de impartasire a unor cunostinte in domeniu si pentru a juta cu cate o idee pe colegii de pe aici cand mai intampina cate o ciudatenie de care poate altii sau lovit vreodata,personal nu am nimic cu "matale" nu te cunosc si nici nu cred ca te-am invitat cu forta sa te "scremi" ca sa fii cinic la adresa mea,pe viitor cand simti ca esti prea istet ca sa te cobori la nivelul altora mai inferiori cred ca cel mai bine poti sa te abtii si sa treci mai departe,esti cam genul de om care judeca pe altii dupa "aspect",tare iti spun ca te inseli amarnic daca asta e mentalitatea "matale",un sfat nicodata nu judeca omul dupa aspect ca o sa te trezesti cu mari surprize,candva odata cand eram si eu mai "tinerel" tot dupa aspect judecam si eu oamenii si ma credeam cel mai tare din parcare pana mi-am luato in freza de la un batranel mai istet cu 2 secunde. On topic:multumesc inca o data colegilor care chiar au avut un cuvant de spus in privinta subiectului din acest topic. Link spre comentariu
iop95 Postat August 21, 2016 Partajează Postat August 21, 2016 @miticamy Am recitit posturile si am descoperit ca am facut o greseala; acum am vazut ca userul sesebe a zis ca foloseste traf izolare pentru invertor! In acest caz e ok; eu din neatentie am crezut ca traful de izolare e pe osciloscop, cum il folosesc eu si din acest motiv nu impamantez osciloscopul. Filmul prezinta riscurile posibile cand nu exista traf de izolare si una dintre solutii - sonda diferentiala; alta solutie este izolarea osciloscopului printr-un traf de izolare si eliminarea impamantarii acestuia. Am vazut ca multi useri incearca sa arate cate cunostine au (sau au impresia ca au) in loc sa discute strict tehnic.. la subiect. Suntem in Romania si ogoliile ieftine ne mananca tot timpul si ne trag in jos. Link spre comentariu
sesebe Postat August 21, 2016 Partajează Postat August 21, 2016 Totuși nu poți sa corectezi masa osciloscopului la un semnal rapid bazîndu-te pe traful de izolare....Pt semnale rapide (ex comanda la high side) trebuie sonda diferențială ca sa fii sigur ca nu prajesti ceva. Link spre comentariu
iop95 Postat August 21, 2016 Partajează Postat August 21, 2016 Nu e nici o problema... pana la tensiunea de izolare a trafului. E ca si cum osciloscopul ar fi alimentat din baterii, total izolat de orice alt circuit. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 21, 2016 Partajează Postat August 21, 2016 La bipolari m-a salvat mereu sonda de curent care nu are nevoie de masa. La MOS/ IGBT probabil ca va arata ceva la incarcarea/ descarcarea capacitatilor, dar sonda dif. este indicata. Din pacate am 3 sonde de curent de peste 30 ani, 2 cu uzura avansata dar niciuna dif.. Link spre comentariu
sesebe Postat August 21, 2016 Partajează Postat August 21, 2016 Nu-i chiar așa. Mai exista si un cuplaj capacitiv parazit destul de mare iar daca impedantele circuitului nu sînt mici, atunci poți sa ai artificii. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 21, 2016 Partajează Postat August 21, 2016 Nu-i chiar așa. Mai exista si un cuplaj capacitiv parazit destul de mare iar daca impedantele circuitului nu sînt mici, atunci poți sa ai artificii. Sigur raspunsul este pt @iop95, doream sa-i spun acelasi lucru, dar daca pana acum nu a avut probleme probabil ca mai conteaza ca mai are o izolare prin traful sursei osc-ului deoarece nu mai are impamantare la acesta. Link spre comentariu
iop95 Postat August 21, 2016 Partajează Postat August 21, 2016 Capacitatea parazita e mult mai mica in traful din sursa osciloscopului (probabil sub 2-300pF), care inseamna aprox. o reactanta de 500kOhm la 1khz, 5kOhm la 100Khz, adica un curent de 100mA pentru o tensiune de 500V. Acest curent poate circula prin circuitul de masa al osciloscopului, dar efectele sunt minimale avand in vedere ca impedanta traseului e mica. Poate intre capetele sondei (de masa) sa apara o tensiune de max. 1-2V, functie de impedanta sondei la frecventa respectiva, vazuta pe traseul de masa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum