Vizitator Zithum Postat August 18, 2016 Partajează Postat August 18, 2016 (editat) Mai demult am vazut o idee (parca de la Epsicom) de realizare a unei surse de tensiune alternativa reglabila. Conceptul era oarecum interesant: in loc de autotransformator, de ce sa nu folosim un transformator cu infasurari: 1-2-4-8-16-32-64... binar. In felul acesta, cu 7 asemenea infasurari putem asigura 128 de praguri de tensiune. Ideea mi s-a parut interesanta. Chiar daca e putin dificil, e realizabil in regim de amator sa se bobineze pe un primar gata realizat 7 infasurari. (sau doar 6 sau 8). Si daca dorim o tensiune de iesire de maxim 30 de volti si avem 7 infasurari separate, teoretic pasul de reglaj ar fi de ~0.24V, pas acceptabil pentru o vasta majoritate de necesitati de tensiune alternativa reglabila (si automat si continua). Deci de ce avem nevoie: de un transformator pe care sa-l bobinam. Eu am dat 1 spira, 2, 4, 8, 16, 32, (cred ca aici m-am oprit). Poate fi bobinat si multiplu de aceste numere. Mai avem nevoie de un mic montaj care sa asigure comutarea unor relee, care prin combinatiile respective (ex.: 1+2+4=7 sau 2+4=6) sa asigure tensiuni diferite. Schema este prezentata in atasament. 7 relee care asigura aceasta combinatie binare, un controller care citeste un potentiometru sau accepta si RS232, alimentare montaj la 12Vcc. Codul sursa sper sa am timp maine sa-l postez. Si cateva poze cu sursa realizata ... SI DACA MA INVATA SI PE MINE CINEVA SA POSTEZ POZE DE DIMENSIUNE MAI MARE SAU MAI MULTE POZE ... CA EU NU AM REUSIT ... BVS_v1.pdf Editat August 18, 2016 de Zithum Link spre comentariu
Vizitator Zithum Postat August 19, 2016 Partajează Postat August 19, 2016 Soft-ul atasat. Scris in MPLAB X (XC8 compiler parca). Atasat si hex-ul. Nu e finalizata partea de comunicatie seriala ... in rest merge reglarea tensiunii din potentiometru. O sa revin cu explicatii privind schema si softul. BVS_soft.ZIP Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum