Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

de ce sunt atenuate inaltele

vioara

Postări Recomandate

salut.am un amplif cu tda8560, pana acum i am dat semnal de pe o placa de radio si a mers satisfacator.problema e ca daca il leg la cd player nu se mai aud inaltele bine,la fel se comporta si un amp cu lm 3886 si altul cu irf 9530/530(lm ul urca ceva mai mult in frecventa) .cred ca e din cauza neadaptarii impedantelor sursa semnal-amplificator.rog pe cineva sa mi explice in ce consta adaptarea impedantei si daca asta e cauza in problema mea

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vioara

7

• Filipone

4

• cirip

3

• mircea888

1

Top autori în acest subiect

poate e player-ul de vina, vezi ce preset-uri are. oricum la PC cred ca foloseai un equalizer cu ajutorul caruia ridicai nivelul frecventelor inalte pe care nu il are player-ul, dezactivaza equalizer-ul si ai sa vezi ca se aude la fel ca la player.

Link spre comentariu

e cu atat mai ciudat cu cat tweeterele au un spl mai mare cu 4db decat wooferele :smt102 .nu pot sa i schimb preseturile playerului ,e cam dus softul...totusi am luat semnal de pe un dvd si de pe un mp3player (care se auzea bine la casti) si tot infundat se aude.trebuie sa existe o explicatie si pt asta .vazusem la son of zen ca raspunsul in frecventa depinde si de impedanta sursei.stie cineva ce inseamna practic adaptarea impedantelor?

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Adaptarea impedantelor este necesara pentru a oferi un transfer maxim de putere de la generator la sarcina.

REGULA: Sa presupunem ca impedanta de iesire a unui microfon este de 1Mohm atunci impedanta de intrare a preamplificatorului la care se conecteaza microfonul trebuie sa fie de minim 1Mohm. Daca preamplificatorul are impedanta de iesire de 20KOhmi atunci amplificatorul trebuie sa aiba impedanta de intrare mai mare sau egala cu 20kOhmi. Bineinteles ca valoare impedantei este masurata in toate cazurile la frecventa de 1kHz.

Revenind la cazul practic prezentat de tine mare problema se regaseste in circuitul de amplificare realizat cu TDA-ul respectiv. Este posibil sa fi utilizat ori un integrat mai putin reusit sau nu ai respectat in tocmai cerintele de realizare a cablajului imprimant. In general rasp. in frecventa inalta a circuitelor integrate in tehnologie monolitica este mediocru. Ca sa vezi ca am totusi dreptate pune pe intrarea unui TDA un corector de ton clasic tip Baxanndal si compara eficacitatea reglajului de frecventa cu cazul conectarii aceluiasi corector de ton la intrarea unui amplificator realizat cu tranzistoare bipolare. Ai sa vezi care este deferenta si de ce unii "meseriasi" le displac total aceste integrate mai ales cand doresc realizarea unor amplificatoare audio Hi-Fi.

NUMAI BINE

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Completez: sau mai bine pune pe intrarea TDA-ului sau LM-ului niste semireglabili de 100K cu ajutorul caruia poti acorda mai ieficient circuitul (adapta impedantele). Dupa ce ai reglat si ai stabilit relativ o pozitie sadisfacatoare a lor le poti scoate din circuit si inlocui cu rezistente echivalente.SUCCES

Link spre comentariu

Posteaza si tu schema sa ne dam cu parerea mai multi. Poate ai niste condesatori care limiteaza in frecventa amplificatorul. Posibil chiar condesatorul de intrare, cel care este pus intre sursa de semnal si amplificatorul propriu-zis.Filipone

Link spre comentariu

pe intrare ampiificatorul cu tda8560 are doar cate un 470n pe canal.nu cred ca e din cauza asta de vreme ce se intampla si la lm si la ipa 60.o sa incerc varianta cu rezistorii .multumesc pt raspunsurips:cum masor impedanta sursei?

Link spre comentariu

are doar cate un 470n pe canal.nu cred ca e din cauza asta

E posibil sa fie chiar din cauza asta, dar atata timp cat nu pui o schema, nu are nimeni cum sa-ti spuna care e problema. In orice caz, daca 470n sunt in paralel pe intrare, impedanta sursei de semnal afecteaza zdravan raspunsul in frecventa. De exemplu daca iesirea ta are 600 ohmi, frecventa trece jos e pe la 560Hz, deci nu e de mirare ca se aude fara inalte.Orice crestere a rezistentei de atac va inrautati situatia, deci rezistentele serie "de adaptare" sunt inutile. Iar chestia cu adaptarea in cazul asta nu are nici o legatura cu conceptul traditional de adaptare, adica "impedante egale" (in realitate complex conjugate) cum se spune in popor. O iesire tipica de linie are 600 de ohmi. O intrare tipica are 47KOhmi. Unde e adaptarea? :smt102 Pune o schema sau un link la schema.

ps:cum masor impedanta sursei?

Ai osciloscop? Sau ai un voltmetru de tensiune alternativa? Poti sa scoti un sinus de 1KHz pe sursa aia? Raspunde la intrebarile astea si continuam.Cirip
Link spre comentariu

schema e cam asta.potentiometrul e de 20k. n am decat un jaf de multimetru la 20 ron,masoara si alternativ .un sin de 1khz nu prea am cum sa scot decat daca reusesc sa fac o inregistrare dupa un soft generator de frecventa si sa o trag pe cd.ce fac cu voltmetrul?

si mai e ceva :daca ii dau tensiune mai mare tda ului parca se aude mai bine distorsiuni mai mici si inalte mai inalte si mai puternice(totusi nu la fel de puternice cum se aud pe radio)

Link spre comentariu
schema e cam asta
Nu imi dau seama ce limiteaza inaltele daca schema e cea din poza. Asa cum sunt conectati, conzii de 470nF nu limiteaza inaltele. Zici ca schema "e cam"... Ce nu e ca in poza?

n am decat un jaf de multimetru la 20 ron,masoara si alternativ .un sin de 1khz nu prea am cum sa scot decat daca reusesc sa fac o inregistrare dupa un soft generator de frecventa si sa o trag pe cd.ce fac cu voltmetrul?
Ai atasat un sinus de 1KHz care dureaza 30 de secunde. Pune sa tiuie sinusul si masoara tensiunea cu multimetrul pe volti AC cu iesirea in gol. Conecteaza un potentiometru de 5...10K la iesire (cursor si un capat) si masoara tensiunea pe potentiometru. Invarte pana cand obtii jumatate din tensiunea in gol. Scoate potentiometrul si masoara-i rezistenta. Cam aia e impedanta de iesire a divaisului supus masuratorii. Metoda e valabila la iesirile de linie. Nu masura asa la amplificatoare de putere.

si mai e ceva :daca ii dau tensiune mai mare tda ului
Tensiune de semnal sau tensiune de alimentare?

Cirip

Link spre comentariu

schema pe care am folosit o eu mai are si un bc ,2 rez si un cond la indicatorul de clipping(pin12).m am prins cum se masoara impedanta sursei.m am referit la tensiunea de alimentare. ii dau vreo 14V atunci cand am 220V la priza .problema e ca in timpul zilei tensiunea la retea scade pe la 180-190Vca :toimonster: si atunci amplificatorul se aude extrem de prost .intrebarea mea e:ar trebui sa depinda raspunsul la frecventa inalta de tensiunea de alimentare?

Link spre comentariu

intrebarea mea e:ar trebui sa depinda raspunsul la frecventa inalta de tensiunea de alimentare?

Nu. Integratul ala merge pana la 6V. Poti sa faci o inregistrare scurta cu un microfon si sa postezi? Sa asculte si altii. Poate ca ceea ce interpretezi ca lipsa a inaltelor e de fapt altceva. Nu cumva oscileaza?CiripEDIT: Ce filtraj folosesti? 14V sunt in gol sau in sarcina?
Link spre comentariu

Ai zis ca initial sursa de semnal era o placa de radio, apoi ai conectat la CD-player, ai zis ca mai multe amplificatoare fac la fel, apoi ai conectat ampliful cu TDA la mp3 player si la DVD si nici o schimbare.Spune-mi te rog daca ai conectat radio-ul de amplif printr-un cablu diferit de cablul cu care ai legat ampliful de cd-player, dvd si mp3 player.Filipone

Link spre comentariu

Incearca sa faci un CD AUDIO pt player modificat adica sa ii bagi corectie Loudness (merge cu nero express) si vezi daca se aud inaltele. Mi se pare tare ciudat ca nu ai inalte ca de obicei bassul era problema la TDA gajaia ca naiba la maxim cel putin asa mi se intampla mie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări