Vizitator Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) In urma discutiilor avute astazi, care evident nu s-au solutionat, am decis ca prezenta mea pe sectiunile forumului sa fie din ce in ce mai limitata spre minimala, in special la sectiunea amplificatoare, unde am avut cele mai mari si multe divergente, in special cu moderatorii. Voi mai posta OCAZIONAL sa ajut acolo unde consider ca omul trebuie ajutat (atit cit ma pricep), de citit voi citi in continuare. Imi cer scuze daca pe parcursul prezentei mele pe forum in aceasta sectiune, am jignit vreun coleg, user simplu, voit sau mai putin voit, sintem oameni, mai gresim, mai cerem scuze, scuze care din partea moderatoriilor acestei sectiuni nu s-au aratat vreodata, cel putin catre mine. Pentru cei mai noi veniti pe forum, sau pentru cei nostalgici care construiesc de ani buni amplificatoare, doresc sa readuc aminte si catre executie (cine mai are chef), un amplificator pe care l-am facut in 1984 chiar in luna aparitiei revistei Tehnium, in Septembrie, Tehnium fiind izvorul nostru comunist de documentatie in materie de electronica A-Z. Pot fi folositi orice tranzistori finali, cu minim 60Vce/Vcb (2N3055/2N3772/2N3442/SDT-uri, etc) schema fiind foarte prietenoasa cu orice tip de finali Romanesti din acea epoca, personal am folosit 2N3055/6/S sau simplii, cit si SDT9202S, considerindu-i "crema" finalilor RSR. Recomand ca electroliticii C4 de 100uF/25Vcc (bootstrap) sa fie inlocuit cu un 220uF/63Vcc si C6 de 2200uF/40Vcc (cuplaj iesire) sa fie inlocuit cu un 3300uF/63Vcc si in paralel pe el un nepolarizat de 2,2uF/100Vcc MKP. Folosirea unul capacitor la iesire cu tensiunea mai mare decit tensiunea de alimentare a montajului (max 60Vcc), nu va necesita protectie la DC out in cazul strapungerii tranzistorului final T5. Recomand ca potentiometrii sa fie multitura, iar prefinalilor BD, atasate 2 mici radiatoare in forma de U. In protectie la supracurent, am folosit cu rezultate exceptionale perechea de 2N2905A si 2N2219A, stiindu-i la acea vreme de "comutatie rapida"... Termistorul este NTC cu coeficient negativ de temperatura, cine doreste poate modifica cu o superdioda, dar am preferat sa respect schema data, avind farmecul ei cu NTC de 500 ohmi. Asa cum este montajul functioneaza "din prima". Va doresc succes! Editat August 17, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator radieracumanerdeaur Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) De unde Dumnezeu le mai scoateti domnilor? Nici acum 10 ani nu m-as fi incumetat la asa o pierdere de vreme.... Editat August 18, 2016 de radieracumanerdeaur 9 puncte penalizare pentru offtopic Link spre comentariu
1q2w3 Postat August 18, 2016 Partajează Postat August 18, 2016 (editat) Dar acum 32 de ani te-ai incumentat? Editat August 18, 2016 de ratza 9 puncte penalizare pentru offtopic Link spre comentariu
ex.escu Postat August 18, 2016 Partajează Postat August 18, 2016 Daca se elimina protectia si se inlocuie finalii cu tranzistori darlington complementari (TIP142/147,Sanken,etc) se poate obtine un amplificator (miniatura) cu performante decente cu doar 4 tranzistori. Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat August 18, 2016 Partajează Postat August 18, 2016 Nu mai retin in ce carte am gasit o schema similara care utiliza tranzistori BDX 66 si BDX 67. Era cu 5 tranzistori acea schema. Culmea e ca habar nu aveam cu ce se manca electronica (nu ca acum as sti prea multe), dar montajul a functionat din prima si suna destul de bine. Link spre comentariu
adydep Postat August 18, 2016 Partajează Postat August 18, 2016 Schema este foarte bună,iar ca începătorii să nu se chinuiască cu capsula TO3 a lui 2N3055,se pot monta TIP35.În acest fel apare un montaj compact,cu finalii aliniați frumos pe radiator,tranzistorii TIP35 nesolicitând cilindrii izolatori,ci doar foiță de mică.Cine vrea să elimine termistorul,și dorește să realizeze etajul superdiodă cu transistor,îi recomand să folosească un tranzistor tip BD,care să-l fixeze bine cu un șurub între finali Link spre comentariu
Vizitator Postat August 18, 2016 Partajează Postat August 18, 2016 (editat) Farmecul acestei scheme este folosirea tranzistorilor Romanesti tip 2N, sau SDT, si am pus-o in mos express pentru cei ce mai au acest tip de finali prin sertare. Nefiind un amplificator pretentios, marea majoritate a componentelor active si pasive pot fi recuperate de prin diverse montaje, componentele folosite in schema nefiind ceva exotic, deci va fi si un amplificator extrem de ieftin.Are un sunet placut si zgomot de fond extrem de mic pentru simplitatea schemei.Nu mai gasesc cablajul facut pe hirtie milimetrica, vi-l puneam si pe ala. Editat August 18, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
VEF Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 (editat) Cum se poate adapta o superdioda la acest amplificator si cum se poate mari sensibilitatea de la 1.4V la 1V ? Editat August 20, 2016 de VEF Link spre comentariu
Vizitator Postat August 23, 2016 Partajează Postat August 23, 2016 (editat) Ti-am raspuns pe PM cit timp am fost suspendat. Ai aici modificarea pe care as face-o eu: Pleci de la valoarea maxima a multiturei de 2K (2,5K) adica bias minim, si reglezi pina cind in colectorul lui T5 masori un curent circa 50-60mA, inseriind miliampermetrul intre colector T5 si +60Vcc. Reglajul se face dupa ce ai reglat ca la iesire pe + condensator fata de masa sa masori jumatate din tensiunea de alimentare, ajustind semireglabilul de 250kOhmi (P1). Toate reglajele se fac fara sarcina si cu intrarea inchisa (scurtcircuitata la masa). Spor la treaba! Editat August 23, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
M.Adrian Postat August 24, 2016 Partajează Postat August 24, 2016 (editat) Pentru un incepator ca mine amplificatorul asta pare si "usurel" de facut, si rapid(in sensul ca, dupa cum a fost mentionat mai sus, componentele se gasesc usor), mai ales ca va fi primul amplificator peste 30W pe care il fac fara integrate. Mai am o intrebare totusi, daca mi se permite... ce este o superdioda? Am vazut in multe posturi mentionat acest termen, am gasit ceva informatii in alte parti dar nu prea am inteles, si as vrea o explicatie de la mesteri, asa, "ca pentru prosti"(scuzati exprimarea). Editat August 24, 2016 de M.Adrian Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2016 Partajează Postat August 24, 2016 Superdioda este circuitul care se ocupa de reglajul si compensarea termica a bias-ului, curentul de mers "in gol" al etajului final al amplificatorului. Link spre comentariu
M.Adrian Postat August 24, 2016 Partajează Postat August 24, 2016 Superdioda este circuitul care se ocupa de reglajul si compensarea termica a bias-ului, curentul de mers "in gol" al etajului final al amplificatorului. Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2016 Partajează Postat August 24, 2016 Cu placere!Daca faci acest amplificator, sa lasi si citeva impresii si poze pentru colegi. Link spre comentariu
morarul Postat August 24, 2016 Partajează Postat August 24, 2016 Felicitari @DjLeco pentru topicul deschis! Ne mai aduce aminte de inceputurile si tineretele noastre intr-u ale electronicii si audiofiliei. Ce imi place inca, este tonul civilizat si usor nostalgic al vremurilor apuse. Ale tineretii noastre, ale industriei de electronice din tara noastra, si de ce nu al continuuitatii pasiunii pentru electronica, lasand la o parte si neglijand regimurile de guvernare postdecembriste, ce ne-au invrajbit in mod nefiresc pe cei care iubim electronica. Pare paradoxal si ireal, ca un forum de electronica, in speta dedicat stiintelor exacte, sa fie napadit de postari, dialoguri si aprecieri privind politica si economicul. Sper ca acest topic sa nu degradeze spre discutiile politice si alte balarii. Ar fi pacat! Macar, de amorul artei! Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2016 Partajează Postat August 24, 2016 Multumesc de apreciere.Am trait acele vremuri si ma bucuram enorm pentru fiecare BC107 si BC177 pe care ii puneam in cutiuta cu tranzistori dupa ce ma duceam in tirgul din ghencea.Curind voi mai posta diverse scheme pe care le-am realizat in trecut, ba chiar voi posta si schema din care am dezvoltat Leco V1. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum