Vizitator Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) Locatie: fixa, nu auto. Am nevoie sa stiu cand ploua. Nu cat de tare, dar nici eronat. Pentru inceput m-am gandit si eu la "senzor de ploaie-arduino" Dar cati dintre voi l-au pus intr-o aplicatie, si cati au constatat oare ca in fiecare dimineata senzorul crede ca ploua ? Sa fac cu prisma...ar fi o idee, dar ma tem ca roua il afecteaza si pe el roua sau bruma, ori condensul. Ce idei au mai ramas.. ? La sectiunea "Cum se face" se posteaza doar tutoriale... Editat August 19, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
validae Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 Electrozi sub formă de sită destul de fină, să capteze și picăturile mici de ploaie, dar suficient de rară încât să nu fie afectată de roua de dimineață. Deci doi electrozi dispuși ,,în aer,,....fără suport plan care să condenseze și să acumuleze roua.Plasarea cu o anumită înclinare ar permite scurgerea condensului și nu ar permite infiltrarea picăturilor de rouă între electrozi. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 buna ideea.. eu ma gandeam la o palnie... ingustez palnia in partea de jos, cat sa poata picura...si pun doi electrozi acolo la aproximativ 5mm sa citesc daca se strange apa. ideea ta pare mai rapida. dar cred ca are si ea o mica problema. nu stiu cat de repede se re-armeaza...daca ramane vreo picatura "lipita" intre electrozi, trebuie asteptata sa se evapore... trebuie testat, poate gresesc. Link spre comentariu
costi002 Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 O pâlnie, sub ea se pune o roata cu ceva cupe. Pâlnia se golește în cupa. Când are un anumit volum, roata se învârte, cupa se golește și e poziționată următoarea. Un senzor de secție mișcare și asa afli dacă ploua. Am văzut ceva de acest gen la o stație meteo Link spre comentariu
anonimus Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) Arduino? De ce arduino când un astfel de montaj se poate face analogic cu câteva tranzistoare sau AO? Ideea cu pâlnia pare a fi cea mai buna cu condiția ca morișca sa fie într-un spațiu închis pt a nu da indicații false din cauza vântului, deși s-ar putea totuși să fie păcălită și dimineața din cauza acumulării de rouă/condens ce se scurge prin pâlnie. Cumva eu tot pe ideea asta aș merge: un plan înclinat de pe care să se scurgă apa într-o cupă, dar care să nu reacționeze decât dacă s-a acumulat o anumită cantitate de apă și care să se verse când se lasă în jos. Editat August 17, 2016 de anonimus Link spre comentariu
Vizitator cobru Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) Un link in engleza ajuta ? http://stephenpithouse.blogspot.ro/2014/07/diy-rain-gauge.html Daca nu pentru descrierea textuala, pentru partea vizuala cu aparatul Sau .. pentru o varianta mai "improvizata": http://www.wxforum.net/index.php?topic=4802.0 (dar probabil si mai usor de realizat) Ambele se bazeaza pe ideea asta: Editat August 17, 2016 de cobru Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) Senzorii despre care vorbiti, sunt ca sa masori cantitatea de apa. Eu nu vreau decat sa stiu daca ploua.. (se inchide un geam, trapa) De ce microcontroler ? Pentru ca proiectul face parte din altceva..logic. E doar partea unui senzor..care-l pun direct pe o intrare analogica fara AO alte chestii. O sa merg pe ideea cu palnia, si doi electrozi. La intrare in palnie trebuie neaparat o plasa, antifrunze.., si probabil un supraplin. Dar oare cat de mica pot s-o fac incat sa capteze ceva... O fi suficient un diametru de 30mm palnia ?... cam mic, nu ?... Editat August 17, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
anonimus Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) Senzorii despre care vorbiti, sunt ca sa masori cantitatea de apa. Ei, lăsați, că poate om ști și noi ce e ăla un pluviometru, dar părea cea mai bună soluție pentru a nu reacționa și la rouă, condensul din perioadele cețoase etc. Bagă amice doi electrozi în jgheabul de la streașină ...și gata. Când e apă în jgheab, plouă! Editat August 17, 2016 de anonimus Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) ca sa dea device-ul ala un impuls, are nevoie de aproximativ 30 picaturi, dupa cum stim ploaia incepe cu picaturi rare. si tocmai in senzor nu ajunge. dar pana la detectie e ud in casa... ar trebui undeva la vreo 5 picaturi. poate nu stiu eu, dar poate la 5 picaturi pluviometrul sa comute...nu stiu... am incercat chestia asta, dar e cam un esec. am avut si ajutoare, pe Atmel Video just for fun Editat August 17, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
pop_ady44 Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) Încearca sa cantaresti cumva, prin devierea picaturilor de pe o suprafata unsa cu o vaselina sau ceva ce nu retine apa sa lunece repede undeva . Aveam un anemometru, ce avea si senzor de masurare a apei de ploae, si acea palnie era „unsa ”de fabrica cu ceva ca nu statea veac picatura de apa . masurarea o facea cred ca prin cantarire altfel nu inteleg cum stia la fix cat o plouat /metru patrat daca acea palnie avea 10/10 cm Editat August 17, 2016 de pop_ady44 Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) da. se pare ca doar cu sistemul de mai sus poti face ceva. orice-as face, cand va aburii pe acolo, o ia razna. in afara de sistemul cu triunghiul ala...o sa incerc sa caut poate gasesc de cumparat (in tara), daca nu...ma gandesc sa-l fac din tabla de cupru sa pot sa o cositoresc... sau placute de PCB. Editat August 17, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
franzm Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) ... acea palnie era „unsa ”de fabrica cu ceva ca nu statea veac picatura de apa Teflon Sunt mai multe posibilitati care se pot combina pt siguranta: - dispersia/reflexia luminii pe picaturile de apa în cadere sau cazute pe o suprafata (ca la detectoarele de fum). Din cauza condensului suprafata trebuie încalzita. Se foloseste la automobile. - masurarea caldurii de evaporare (seamana cu anemometrul cu fir cald). Este ajutat si de faptul ca, de regula picaturile de ploaie sunt mai reci decât aerul de la sol. Poate indica si daca se modifica intensitatea ploii. - umidometru rezistiv, etc. Editat August 17, 2016 de franzm Link spre comentariu
Vizitator andreyfitza Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) Ai doua variante: 1. Senzor de umiditate DHT11. Gasesti si librarie facuta pentru el. Romania nu are un climat cu umiditate ridicata. Trebuie doar sa calibrezi senzorul (sa stii cu aproximatie la ce umiditate ploua). 2. Poti sa realizezi urmatorul cablaj (textolit, marker, clorura feerica). Apoi urmaresti sa ai un High pe pinul de la Arduino. http://img.dxcdn.com/productimages/sku_228260_3.jpg Editat August 17, 2016 de andreyfitza Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 nu stiu...posibil ca inainte sa ploua sau chiar in momentul ala..sa creasca brusc umiditatea...o sa pun un loger pe un senzor de umiditate, sa capturez putin situatia.. poate am noroc sa fac ceva cu asta... Link spre comentariu
anonimus Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) Si ajungi din nou la problema legată de rouă și condensul de la ceață. Astea, în acest context, n-au legătură cu umiditatea atmosferică, se depun direct pe senzor. Editat August 17, 2016 de anonimus Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum