Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

reducere viteza platan pickup

Vizitator stefanutz30

Postări Recomandate

Vizitator stefanutz30

am si eu nevoie de un sfat:am un pick-up vechi si as dori sa reduc viteza de rotatia a platanului, eventual viteza sa fie variabila cu ajutorul unui potentiometru ... sau ceva similardin fabrica el are 2 viteze, 33 si 45 .. dar imi trebuie viteza mai mica, deoarece il voi folosi pentru a realiza cateva filmari la 360 grade pentru niste produse

pot face asa ceva pe partea electrica, electronica ?

post-232680-0-27687000-1471378984_thumb.jpg

post-232680-0-96982900-1471379041_thumb.jpg

post-232680-0-11099200-1471379049_thumb.jpg

post-232680-0-09264300-1471379067_thumb.jpg

Editat de stefanutz30
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

7

• miron1947

3

• Dan57

2

• lrai

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acela pare un motor de curent continuu, cu magnet permanent.Dacă e așa se poate regla turația în limite foarte largi cu un montaj simplu.Poți chiar să-l alimentezi cu un stabilizator reglabil cu LM317. Măsoară-i tensiunea de alimentare a motorașului prima dată.

Link spre comentariu
Vizitator stefanutz30

o sa incerc sa imprumut un aparat de masura sa vad ce tensiune are motorasul.

Vreo solutie ca la incepatori exista ? Ca pentru incepatori care nu au tinut niciodata un pistol de lipit in mana ..

:rade: 

Link spre comentariu

Ai cumva un alimentator cu mai multe tensiuni selectabile prin comutator ? Poți seta o tensiune mică, de exemplu 3V și alimentezi cu ea direct la borne motorașul.

Ceva ca ăsta http://www.clubafaceri.ro/files/clients/56/74998/33/alimentator-universal-multiplu-3---45---6---75---9---12v-500ma-3414742_big.jpg

Pick-upul are un regulator de turație performant, dar nu poate fi reglat foarte ușor pentru alte turații mult mai mici, mai ales dacă nu ai niciun fel de experiență.De aceea un alimentator reglabil e cel mai ușor de utilizat.

Link spre comentariu
Vizitator stefanutz30

de unde sa cumpar asa ceva la pret sub 100 lei ?

din cautarile mele am gasit numai mizeria asta de masuta  care este pe baterii si are diametru mic de 18 cm pentru platan ceea nu-mi este suficient si oricum cu taxe vamale ajung la 150 lei si nu are decat 2 viteze

Link spre comentariu
Vizitator stefanutz30

Acela pare un motor de curent continuu, cu magnet permanent.Dacă e așa se poate regla turația în limite foarte largi cu un montaj simplu.Poți chiar să-l alimentezi cu un stabilizator reglabil cu LM317. Măsoară-i tensiunea de alimentare a motorașului prima dată.

am verificat tensiunea de alimentare si intra 1.9 v pe pozitia 33 si 2.4 v cand apas butonul de 45 (rotatii presupun ca sunt)

ce pot face mai departe sa am viteza variabila si cam de 2 ori mai mica?

stabilizator reglabil cu LM317 ... habar nu am de asa ceva

nu merge sa pun un semireglabil sau ceva asemanator ?

Editat de stefanutz30
Link spre comentariu

am verificat tensiunea de alimentare si intra 1.9 v pe pozitia 33 ..

ce pot face mai departe sa am viteza variabila si cam de 2 ori mai mica?

Daca nu aveti notiuni de electronica, mai bine renuntati, deoarece motorul trebuie deconectat de la circuitul de reglaj care va incerca in permanenta sa mentina turatia la valoarea preselectata si comparata cu informatia post-176697-0-87547800-1471428216_thumb.jpg traductorului de turatie.

P.S.

Pare un aparat Unitra G602

post-176697-0-14663100-1471429037_thumb.gif

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Am spus în postarea #4 că pick-upul are deja un regulator de turație performant (nu e chiar așa simplu de modificat), dar și că motorul trebuie alimentat separat de acesta, printr-un simplu variator de tensiune. Un LM 317, o rezistență și un potențiometru liniar de 5 - 10kOhmi nu e mare lucru. Dacă îți completezi la profil domiciliul, poate te ajută un coleg de forum din vecinătate să construiești acel simplu variator de tensiune, toate piesele costă sub 10 Lei, montajul se poate face ,,în aer,, direct pe sursa originală a pick-upului....

Link spre comentariu
Vizitator stefanutz30

Pare un aparat Unitra G602

Posted ImageUnitra G602 (druga varijanta).gif

Da este un Electromures PDEM 02.

Deci fara cunostinte de electronica nu voi reusi sa-l fac. O sa apelez la un electronist din zona mea, daca zici ca piesele nu ar costa mult. O sa-i spun electronistului sa deconecteze motorul de la circuitul de reglaj.

Spre deosebire de cele cumparate as avea avantajul reglajului de viteza si am nevoie deoarece nu stiu acum ce viteza imi trebuie pentru a filma video sau fotografia cadru cu cadru. Voi face mai multe teste si am nevoie de reglaj de viteza.

Multumesc pentru sfaturi. Intotdeauna am gasit ajutor aici pe acest forum.

Va anunt ce rezolv.

Editat de stefanutz30
Link spre comentariu
Vizitator stefanutz30

Am vorbit la telefon cu un electronist si el spunea ca solutia LM 317, o rezistență și un potențiometru se vor incalzi in maxim 1 ora de folosire si in scurt timp vor ceda;

el recomanda sa caut un transformator  220 - 110 v / 200 W si in felul asta voi obtine viteze de 2 ori mai mici

un transformator desta ma costa 80 lei ... si tot nu obtin viteza variabila  :(

ce sa fac ?

P.S. - sunt din Bucuresti, sector 3

Editat de stefanutz30
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări