Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire halogenuri aplica cu led 3014

Postări Recomandate

Dupa cum spuneam la nelamuriri despre leduri, vreau sa schimb la bucatarie halogenele de 35w cu 4 becoleduri asemanatoare cu cel din  foto 1, doar ca in varianta mea ar trebui sa fie intre 15 si 20 leduri smt 3014,insemnand ~12-16w per becoled.

Toate bune si frumoase dar, m-am lovit de problema alimentarii. Daca in varianta din foto chinezul le-a facut pentru 220v eu voiam sa le folosesc la 12v dar oricat am incercat  cablajul nu imi permite o combinatie care sa fie alimentata dintr-o sursa/traf de 12v+gcc, decat in varianta conectarii paralele  a celor 8 stringuri ale unui bec , asta insemnand ~10-12A per 4 becuri, ceea ce pare prea mult. Avand in vedere acest lucru ma gandeam la o varianta ce sa foloseasca o reactanta capacitiva in genul celei din foto 2, 3, sau foto 4 la care ar trebui unele modificari sau la fel in schema asta http://amelta.com/images/EDO15.jpg. Sa spunem ca as folosi driverele din poza 5 dar nu au curentul necesar... ar fi nevoie de 0,8A per  cele 4 becoled-uri luand in considerare ca in varianta conectarii in serie 15-20led -->~50-66v/ 0,2A ajungand tot la modificari.

In ultima poza sunt pcb-urile din care voi face becurile,si aplica la care fac modificarea, fiind la tara nu am avut posibilitatea unei corodari cu clorura ferica sau azotic asa ca am folosit un minibonfier si pila. Ledurile l-am scos relativ usor cu suflanta de aer cald 1-2 secunde per led evitand o supraincalzire sper, dar abia acum vine ˝munca de chinez˝ la lipirea pe cablaj a celor 480-640 leduri..sper sa reusesc cu letconul de 25w sau cu cel al suflantei.

Astept comentarii/sfaturi referitor la alimentare

post-175755-0-09775700-1471212595_thumb.jpg

post-175755-0-60992800-1471212930_thumb.jpg

post-175755-0-61003600-1471213232_thumb.jpg

post-175755-0-60080800-1471213374_thumb.jpg

post-175755-0-18516500-1471216118_thumb.jpg

post-175755-0-53254800-1471216132_thumb.jpg

Editat de gabyh
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gabyh

4

• Dxxx

2

• mottofree

2

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La puterea asta, ledurile trebuie si racite! Adica, ori puse pe cablaje maari, ori pe MCPCB prins de ceva radiator.

O bucatica d-aia de cablaj, poate disipa ok <1W. Daca setezi curentul corespunzator, e in regula.

Apoi, la curent mare, trebuie sursa in comutatie.

Foloseste, pt incep,ut sursele pe care el ai deja. Parerea mea.

Link spre comentariu

OK, uite si parerea mea:

- am "facut rost" de curand de niste leduri putintel mai mari decat ale tale (fizic). In functie de punctul de functionare au randament intre 140 si 198lm/W ceea ce este excelent si rezista la 1W per capsula, iar in interior au fiecare cate doua jonctiuni (adica se alimenteaza la ~6V). Gandeste-te cat de mult s-ar simplifica totul daca ai avea numai 15 leduri in total. Si CRI este peste 80.

Asta fata de sutele de leduri de care zici, probabil si cu CRI incert.

- mai departe: cred ca realizezi ca driverele propuse sunt aproximatii, cu diverse hibe. Cred ca merita un driver care chiar sa masoare curentul prin leduri.

Ce ti-as recomanda eu, raportat la ce zici: SMPS/CC similare cu cele din poza ta nr.5. Eu am asa ceva capabile de 0,27A si 70V, si se poate scade curentul pana spre jumatate, dupa care intra in protectie.

Deci cred ca ar acoperi bine 66V/0,2A (recunosc ca nu am probat asa ceva).

Ai si separatie galvanica, curentul este destul de precis, randament bun=disipatie mica, cost accesibil.

In rest:

- cablaj zgariat = foarte OK, nu este problema

- leduri refolosite... mai bine unele noi, cu un ciclu de dezlipire si unul de relipire mai putin. Fiecare ciclu mai degradeaza un pic jonctiunea...

- evident, racire buna, adaugat ceva radiator - ca sasiul ala nu va disipa 15W+

Link spre comentariu

Daca folosesti sute de leduri ,leaga in serie leduri pt a crea suma Uf a ledurilor apropiata de tensiunea minima in reteaua de alimentare iar sursa din fig 'led retea.jpg' . Curentul in acest caz va fi undeva la 50mA iar doi tranzistori capabili de asta gasesti (seria BC de ex) .Ce sens are sa legi la 60V ,tensiune la care te poti curenta ; in schimb ai curentii de sarcina mari ... sursa cu 2 tranzistori daca e bine realizata e mult superioara oricarei surse in comutatie la capitolul fiabilitate .

Link spre comentariu

@Dxxx

am o sursa cumparata de la tine ...cele din foto sunt din bazar si au cam aceeasi  configuratie interna ca si cele pe care le ai tu. Intradevar scot undeva in gol 78,2v iar la pcb-ul meu de 22w cel de la optiled cel cu 12 string-uri de 19 leduri din postul #117 din topicul cu  nelamuriri leduri tensiunea e undeva intre 69-71,5v in functie de multimetru iar la alimentarea celor 18 leduri de la acel becoled stradal cu leduri de 1w, 57,6v, iar cele de bazar cel putin cel cu firele dezizolate la 22w 75,5v iar in gol 100v iar la becul de 18w 55,9v pe 280ma. Celalalt smps inca nu l-am verificat abia l-am cumparat. Daca as folosi  doar unul pentru fiecare bec ar fi ceva dar nu se merita financiar asa ca varianta low price e mai simpla cea cu reactanta. un sting are  intre 1,5-2w ar trebui sa nu se incinga mai ales daca le folosesc la un curent de 20-25ma.

Referitor la cele pe care le ai de ~0,9-1w presupun ca sunt genul 3030 ce suporta un curent de 150-200mA per led,

@mottofree voi incerca sa probez in prealabil fiecare varianta din cele la 230v, avand in vedere ca eu nu le  voi acolperi cu silicon ca si chinezii ci vor fi liber si nici nu am sanse sa ma electrocutez ele fiind in  acele patrate de sticla, oricum imi voi lua o marja de curent gen 85% din cat suporta ele.

Editat de gabyh
Link spre comentariu

Desigur ca aspectul financiar conteaza, si atunci este foarte greu sa dai sfaturi pentru ca fiecare are anumite nivele de suportabilitate/pretentie proprii.

Vezi printr-un thread mai vechi varianta cu dubla limitare: reactanta capacitiva + montaj cu 2 tranzistori - care limiteaza in mod normal doar pe reactanta si tranzistoorii nu "intra" decat in cazul tranzientilor rapizi care ar trece "ca prin branza" prin condensator si ar arde ledurile.

Link spre comentariu

La caderi mari de tensiune si curenti importanti asa e ,dubla stabilizare .

In aplicatia data nu e cazul  ,eventual se poate adauga un al treilea tranzistor serie pe post de stabilizare a tensiunii pe circuit (string+scc) iar atunci cursa in curent pe leduri ar fi mai mica .

Sau se poate folosi un TTCCL driver http://www.farnell.com/datasheets/2040081.pdf?_ga=1.163262076.1945200597.1463789438 corespunzator puterii disipate pe el ,acesta e cu titlu de exemplu ;ca informatie de pret e pe undeva la 4...5 lei buc .

Link spre comentariu

Merge  greu cu lipitul  acestor smd-uri  mai ales ca trebuie sa le verific pe fiecare individual pentru ca m-am trezit cu surpriza ca unele sa aiba rezistenta masurate invers deci  munca de chinez imi ia in jur 30 min -1 ora  sa lipesc 18 leduri mai ales ca lucrez la ele doar noaptea din lipsa de timp

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 an mai târziu...
On ‎8‎/‎15‎/‎2016 at 7:15 PM, Dxxx said:

Desigur ca aspectul financiar conteaza, si atunci este foarte greu sa dai sfaturi pentru ca fiecare are anumite nivele de suportabilitate/pretentie proprii.

Vezi printr-un thread mai vechi varianta cu dubla limitare: reactanta capacitiva + montaj cu 2 tranzistori - care limiteaza in mod normal doar pe reactanta si tranzistoorii nu "intra" decat in cazul tranzientilor rapizi care ar trece "ca prin branza" prin condensator si ar arde ledurile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări