Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa intrerup circuitul daca tensiunea de alimentare scade sub un anumit nivel ?

Testikov

Postări Recomandate

Sa zicem ca am un circuit ce se alimenteaza la 12V. Vreau ca atunci cand tensiunea de alimentare e mai mica de 10V sa se intrerupa circuitul. Exista vreo piesa care sa faca treaba asta ? Sau un circuit ceva... dar simplu ?

Link spre comentariu

Tranzistor ce comanda un releu, comanda facindu-se de un comparator sau chiar de un zenner.Daca releul are curenti mici se poate omite tranzistorul si inlocui cu o dioda de sens, folosindu-se doar comparatorul..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Depinde foarte mult la ce iti trebuie.

Trebuia sa fac ceva cat mai ieftin, eventual gratis, pentru a "taia" sau a reduce cat se poate de mult curentul consumat din acumulator de cateva benzi LED. Nu stiu daca la tine e utila schema (poate iti trebuie decuplare totala) dar am zis sa o atasez.

sau http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/20001434K.pdf (vezi pag. 6 - se poate adapta si la cerintele tale)

Posted Image

Link spre comentariu

O problema similara, cum am putea sa modificam un releu auto sa nu mai cupleze cand tensiunea e mai mica de 13-13.3v ?

Ideea este sa tinem anumiti consumatori (faruri, clima, etc...) in functiune numai cand functioneaza motorul si automat tensiunea depaseste 13v, doar contactul pus sa nu fie de ajuns.

Link spre comentariu

Ok, am sa va zic despre ce este vorba....

Acesta este circuitul:

post-259214-0-71621200-1471207792_thumb.png

Este o sursa flotanta pentru comanda unui mosfet. In final voi avea 6 astfel de surse identice ce vor comanda 6 mosfeti. Dintr-un microcontroler atac un traf pe tor de ferita cu 100KHz dreptunghiular si scot in secundar 6 infasurari de 12V. Prin optocuplor, aceasta tensiune se aplica sau nu pe poarta mosfetului si se comuta ON/OFF. Ideea este sa nu am NICIODATA pe poarta mosfetului alte tensiuni in afara de 0V si 12V. In functionare normala se respecta regula, dar daca mosfetul e comandat sa fie deschis si se opreste alimentarea, aceasta scade usoooooor si se disipa energie pe mosfet.

Dupa ideea lui Stefan Nicolae, am introdus tranzistorul Q5 si partea lui de comanda care ar trebui sa taie alimentarea daca e mai jos de 10V. Intr-un circuit separat merge perfet dar aici imi face niste oscilatii cand cade tensiunea (semnalul de 100KHz se opreste la 8ms) si comuta iar mosfetul:

post-259214-0-31305900-1471208427_thumb.png

:84

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Dudi ai postat la sectiunea incepatorilor dar schema nu e chiar de incepatori, deja contine mai mult de un tranzistor lucru ce ma pune in dificultate. :rade:

Daca in locul sursei din stranga emitorului lui Q5 (un fel de flyback?) pui o simpla sursa comandata (cu parametrii necesari tie) trebuie ca in simularea sa iti dea "prefect". Micsoreaza valorare lui C1 si vezi ce se intampla, sursa aia cred ca trebuie facuta cum trebuia. :84

Link spre comentariu

Salut Craciun,

E interesanta schema ta, dar poate o folosesc la altceva, ca e prea complicata pt montajul asta.

Schema lui Stefan merge perfect, dar problema am descoperit ca este din sursa mea. Dupa ce intrerup semnalul de comanda de 100KHz (la 8ms) el tot continua sa oscileze pe vreo 1,6KHz ! N-am mai pomenit asa ceva !

post-259214-0-43344900-1471261277_thumb.png

Link spre comentariu

Buna ziua  postez aici ca sa nu mai deschid un topic nou mai intereseaza si pe mine un asfel de circuit care sa faca un reeu sa cupleze sau sa decupleze , asta nu conteaza, cand tensiunea . Vreau sa-l folosesc pentru o sursa cu L338 ca sa reduc puterea disipata pe integrat. Nu am gasit nimic pana acum ca eu as vrea sa fie doar cu tranzistoare  ca comparatoare n-am de unde gasi.

Link spre comentariu

Pai vezi schema lui Stefan din postul #5, functioneaza perfect.

Eu nu prea am inteles exact ce vrei, ca iti desenam eu schema. Da mai multe detalii cum vrei sa actioneze circuitul.

Editat de Testikov
Link spre comentariu

VEF, de ce vrei sa fie doar cu tranzistoare "ca comparatoare"? Se poate face si cu tranzistoare, vezi drept exemplu schemele de vu-metre, dar sincer nu mi-as bate capul cu asa ceva la cat costa un LM324.

VEF cred ca vrea ceva ca aici http://www.elforum.info/topic/117946-o-altfel-de-sursa-de-laborator/?p=1410961 dar se expima mai greu.

Vezi si schema de la pagina 52 http://www.velleman.eu/downloads/0/manual_k7200.pdf sau pe forum au tot fost discutii despre astfel de scheme.

p.s: indiferent de ce schema alegi vezi ce e cu histerezisul daca nu vrei sa iti faci "tacanitoare".

Link spre comentariu

Da asa ceva transformatorul care il foloses scoate 24 V cu  priza mediana si eu vreu cand tensiunea la iesirea sursei creste sau scade sub un anumit nivel aprox 15 V  montajul asta sa comande  un releu sa  comute intrarea sursei  adica puntea redresoare de pe priza mediana pe capatul secundarului transformatorului .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări